Vacatures en vereisten: Het schiet alle kanten op

      Reacties uitgeschakeld voor Vacatures en vereisten: Het schiet alle kanten op
HRM Blog Top 5 - Vacatures en vereisten: Het schiet alle kanten op... door Nicol Tadema-de Voor
Delen

Vacatures & VereistenKort geleden publiceerde McKinsey de resultaten van een Europees onderzoek over de kloof die ontstaat tussen de vragen van werkgevers en de capaciteiten van de (jongere) werklozen. En wat wij al wisten werd natuurlijk bevestigd: het schaap met de vijf poten, een 16-jarige met 20 jaar werkervaring: ze blijken (vrijwel) onvindbaar. Toch blijven werkgevers stug volhouden en proppen hun vacatures vol vereisten. Toch?!

Proef op de som

Het onderzoek van McKinsey richtte zich op de jongeren. Komt het even goed uit dat in week 4 bekend werd gemaakt dat je gericht jongeren mag werven. Zo kan ik door de zoekterm “˜Aanpak jeugdwerkloosheid’ op de vertical Indeed in te voeren, direct een concrete selectie maken van (het zeer snel stijgende aantal) vacatures voor die doelgroep.

HSM Host maakt gretig gebruik van vereisten (en Aanpak Jeugdwerkeloosheid)

De keuze op een HSM Host vacature is geen toeval. Deze organisatie lijkt de zin “˜Dit is een vacature voor jongeren van 18 tot 27 jaar in het kader van de Aanpak jeugdwerkloosheid”˜  maar al te graag te gebruiken. Ik klik op de vacature Shiftleader Bread.  Even snel scrollen naar de vereisten (en dat kan snel want aan de organisatie / werkgever HSM Host zijn op deze pagina geen woorden vuil gemaakt):

Vacatures - hsm

De snelheid waarmee ik naar de vereisten kon scrollen, staat rechtstreeks tegenover de tijd die ik bezig ben om de functievereisten te tellen.  Okay, 8 bullets maar achter die bullets gaat een groter aantal vereisten schuil. *Bullet 3 telt bijvoorbeeld al voor 4 in 1.

Unique zoekt een ondernemend en commercieel type!

Op naar nummer twee, de vacature Sales Advisor Media, te Amsterdam, gepubliceerd door Unique:

Vacatures - unique

Bij het lezen van het overgrote merendeel van deze vereisten vraag ik me af of ze ergens een lijstje met meest gebruikte clichés hebben geraadpleegd of gewoon 10 bullets wilden opvullen. En beste Unique, schreeuwen (capslock) is echt niet nodig om iets duidelijk te maken hoor.

Timing zegt u tegen jongeren in vacatures

De meeste andere vacatures die ik vervolgens willekeurig open, blinken juist uit in de zeer geringe vereisten. Zo zoekt Timing een Medewerker Magazijn voor de Blokker. Tussen de 18 en 27 jaar waar “˜u’ tegen gezegd wordt en verder zichzelf slechts hoeft te herkennen in:

Vacatures - Timing

Hoewel hard werken, fysieke kracht en een doeners mentaliteit wezenlijk anders zijn, is het vullen van 3 bullets hiervoor misschien net even teveel van het goede. Desondanks blijft het aantal vereisten met 5 aanvaardbaar.

Randstad, kort maar krachtig

Ook de vacature Constructiebankwerker / Lasser die Randstad publiceert valt op door minimale aandacht voor vereisten. Dat gaat trouwens wel hand in hand met de minimale aandacht voor de (onderstaand) gehele vacaturetekst, dus het geheel is “˜mooi’ in balans.Vacatures - Randstad

Bij Hays krijg je “˜cart blanche’

Deze vacature Senior Internal Auditors voor de financií«le sector van Hays is weliswaar niet sec gericht op jongeren maar wel zo opvallend qua vereisten dat deze een plaats in dit blog verdiend:Vacatures - Hays

En dus

De resultaten van mijn geheel subjectieve, kleinschalige en steekproefsgewijze onderzoek laten een ander beeld zien dan de onderzoeksresultaten van McKinsey. Nu zeggen de vereisten die worden vermeld in een vacaturetekst lang niet altijd iets over de vereisten die echt van toepassing zijn bij de daadwerkelijke selectie van de medewerker.

Mijn credo in dit blog is dan ook breed (en tegelijkertijd toepasbaar in vacatureteksten en de selectie): denk bewust na over de vereisten per vacature. Concentreer je hierbij op de kritische must have(s) en laat je verrassen door de may haves die de sollicitanten meebrengen.


Delen

About Nicol Tadema - de Voor

Nicol Tadema – de Voor van VoorTekst schrijft op Hi-RE.nl over arbeidsmarktcommunicatie, geeft tips over het schrijven van vacatureteksten, maar ook over online recruitment en SEONaam: Nicol Tadema – de Voor

Beroep: Tekstschrijver, gespecialiseerd in het schrijven van vacatureteksten

Bedrijf: VoorTekst

 

Professioneel profiel van Nicol Tadema – de Voor

Recht door zee, eigenwijs, creatief, scherp, zonder omweg en met visie: Nicol Tadema – de Voor blogt, zoals zij zelf is. Veel blogs over vacatureteksten, het meest gebruikte middel in de arbeidsmarktcommunicatie, omdat daar gewoon veel over te vertellen is. Maar ook blogs over arbeidsmarktcommunicatie in het algemeen, online recruitment, SEO en gerelateerde events deelt Nicol hier op Hi-Re.

Na een marketingloopbaan van zo’n 10 jaar in de werving- en selectiebranche, bundelde Nicol in 2011 haar passie voor schrijven, kennis van arbeidsmarktcommunicatie en ondernemersdrift. Met als resultaat: Voor Tekst, het tekstbureau voor online (arbeidsmarkt-) communicatie. In 2013 is daar de service Voor Vacaturetekst aan toegevoegd, het gespecialiseerde tekstbureau voor vacatureteksten. Samen met haar team van tekstschrijvers schrijft Nicol tekst die doel treft.

Waar kun je  Nicol Tadema – de Voor online vinden?

Website Nicol - Voor Tekst E-mailadres Nicol Tadema – de VoorLinkedIn profiel Nicol Tadema – de Voor Nicol op FacebookNicol Tadema – de Voor op Google+Voor Vacaturetekst op TwitterVoorTekst op Twitter

Contactgegevens Nicol Tadema – de Voor

Mobiel +31 (0)6 11760846

E-mail: nicol@voortekst.nl

Meer artikelen van Nicol vind je hier...