Top 10 HRM Blog Artikelen Hi-RE.nl Januari 2014

      Reacties uitgeschakeld voor Top 10 HRM Blog Artikelen Hi-RE.nl Januari 2014
Top 10 HRM Blog Artikelen Juni 2014
Delen

Top 10 HRM Blog Artikelen Maandelijks worden er op Hi-RE veel HRM blog artikelen gepubliceerd en daar zitten gewoon heel wat goede, leuke en interessante artikelen bij. HRM blog artikelen die ook door de bezoekers van Hi-RE.nl goed gelezen en gewaardeerd worden en aangezien we bij Hi-RE dol zijn op lijstjes, stellen we maandelijks een top 10 samen. Een Top 10 met daarin de 10 HRM blog artikelen die in die maand het beste gelezen zijn én ook in die maand gepubliceerd zijn. Gewoon om de artikelen (en natuurlijk de auteurs), die het meest gelezen zijn nog een keer in het zonnetje te zetten!

 

Samenstellen Top 10 HRM blog artikelen

Bij het samenstellen van deze top 10 hebben we alleen gekeken naar de artikelen van bloggers, dus niet naar artikelen van de redactie. Ook hebben we vaste items als de CV 2.0, infographics etc. buiten beschouwing gelaten (die zijn juist zo leuk om aan het einde van het jaar te doen ;) ). Voor een plaatsje in de Top 10 hebben we gekeken naar het aantal keren dat een artikel gelezen is, getwitterd, geliked etc. Dit bij elkaar genomen, maakt dat een artikel in de Top 10 terecht komt. Overigens betekent het niet dat, als een artikel niet in de Top 10 staat, dat het niet goed gelezen is. De onderlinge verschillen zijn vaak klein, met grote uitschieters daar gelaten.

De top 10 HRM blog artikelen van januari 2014

Top 10 HRM Blog artikelen Januari 2014 - Het nieuwe ontslagrecht; de mogelijke, ongewenste effectenHet nieuwe ontslagrecht; de mogelijke, ongewenste effecten door Michel den Daas

Eindelijk komt ie er dan aan, de hervorming van de Nederlandse arbeidsmarkt! Het klinkt best goed: ontslagrecht wordt eenvoudiger, sneller, goedkoper, eerlijker. Meer rechten voor flexwerkers, sneller een vaste baan voor flexkrachten etc.

Lees verder…

Top 10 HRM Blog artikelen Januari 2014 - Functioneringsgesprek: van vink-gesprek naar vonk-gesprek!Functioneringsgesprek: van vink-gesprek naar vonk-gesprek! door Gerline Douwes

Toen ik pas begon als personeelsfunctionaris waren functioneringsgesprekken helemaal in. Ik deed een onderzoek naar het effect van functioneringsgesprekken in een groot psychiatrisch ziekenhuis. Hoopvol als ik was over het effect van dit prachtige instrument, vond ik de resultaten schokkend.

“Gebeurt toch niets mee”.
“Door de vraagstelling worden verwachtingen gewekt die niet waar gemaakt worden”.  

Wat me het meest bijbleef was de opmerking van de telefonist: “je bent een nummer en je blijft een nummer”.

Lees verder...

Top 10 HRM Blog artikelen Januari 2014 - Geen loon voor zieke medewerkerGeen loon voor zieke medewerker door Simon Stoltz

Regelmatig gebeurt het dat een werkgever zo geí¯rriteerd raakt door het gedrag van een zieke medewerker, dat de loonbetaling wordt stopgezet. De irritatie ontstaat bijvoorbeeld, omdat de medewerker niet verschijnt op het spreekuur van de bedrijfsarts. Of er zijn privéproblemen waardoor de medewerker zich heeft ziek gemeld, maar naar het oordeel van de werkgever wel zou kunnen werken. Wanneer deze irritatie leidt tot het stopzetten van de loonbetaling, kan dat al vlot een ondoordachte actie van de werkgever blijken te zijn.

Lees verder

Top 10 HRM Blog artikelen Januari 2014: Optimaal rendement uit development assessment...Optimaal rendement uit development assessment…. door Patrick van Loon

Van competentiegerichte training naar offline serious gaming

Hoe zorg je ervoor dat de huidige populatie people managers van Capgemini zich snel professioneel ontwikkelt? Start met het in kaart brengen van hun persoonlijke ontwikkelpunten door het inzetten van goede diagnostiek en analyseer gezamenlijke ontwikkelpunten uit het huidige gedrag en ervaringen. Combineer dit met de speerpunten voor people leiderschap binnen Capgemini en koppel het aan de core values “˜transparancy’, “˜accountability’ en “˜trust’.

Lees verder…

Top 10 HRM Blog artikelen Januari - Personeelsadvertenties – het is ook niet makkelijkPersoneelsadvertenties – het is ook niet makkelijk door Annemarie Stel

Personeelsadvertenties zijn niet dood, maar er wordt tegenwoordig op een andere manier mee omgegaan dan vroeger, kon je hier vorige week lezen. Niet zo gek, want print blijft in de storm van nieuwe middelen weliswaar nog (fier) overeind, maar heeft zichzelf wel naar een ander plekje zien verhuizen. Het is één van de stukjes van de puzzel geworden.

Lees verder

Top 10 HRM Blog Januari 2014 - mervyn dinnen - 5 voorspellingen voor de recruitment branche 20145 voorspellingen voor de recruitment branche in 2014 door Mervyn Dinnen, vertaald door Esmée Weelink

Vandaag een blog van Mervyn Dinnen. Hij zal in dit artikel 5 voorspellingen doen voor de recruitment branche in 2014. Mervyn is al lange tijd werkzaam in de recruitment branche. Afgelopen jaren is hij steeds meer een van de voorlopers geworden die bloggen en het gebruik van social media om klant- en kandidaat relaties op te bouwen binnen de recruitment wereld flink aanmoedigt. Zijn laatste functie vervulde hij als social media manager voor Jobsite (dochterbedrijf van Evenbase) en in december was hij één van de winnaars van de “˜Recruitment blog of the Year 2013‘ titel.

We vroegen hem of 2013 voor de recruitment branche aan de verwachtingen heeft voldaan en wat 2014 voor ons in petto heeft.

Lees verder

Top 10 HRM Blog Januari 2014: Hoe krijg jij de X-factor als zzp 'er?Hoe krijg jij de X-factor als zzp ‘er? door Saskia Postma

Veel mensen vragen zich wel eens af hoe het zit met die magische X-factor die sommige mensen lijken te hebben en anderen juist weer niet. Kun je die ook ontwikkelen? Hoe doe je dat dan? En kun je die X-factor als ondernemer en/of zzp ‘er ook inzetten voor je bedrijf?

Lees verder…

Top 10 HRM Blog Januari 2014: Vijf tips om van sollicitanten merkambassadeurs te makenVijf tips om van sollicitanten merkambassadeurs te maken door Arina Blom

Sollicitanten zijn niet alleen potentií«le werknemers, maar ook toekomstige klanten en potentií«le ambassadeurs van een organisatie. Dit is belangrijk om je te realiseren bij het inrichten van een sollicitatieprocedure. Daarom vijf tips om van je sollicitant een merkambassadeur te maken.

Lees verder...

Top 10 HRM Blog artikelen Januari 2014 - relativerenTips voor het relativeren van je angst om te doen wat je wilt door Arnaud Hol

Dit is de situatie: je huidige werksituatie vind je niet fantastisch en je weet inmiddels wat je eigenlijk graag zou willen veranderen in 2014. En toch, doe je het maar niet.

“˜Ja maar…..’, zeg je misschien, “˜Arnaud, jij hebt makkelijk praten. Wat denk je van mijn vaste lasten? Mijn huis? Ik heb nu baanzekerheid en wat de toekomst brengt, is maar de vraag. En vergeet niet dat het nog steeds crisis is, he?’

Lees verder…

Top 5 HRM Blog: Werving op basis van leeftijd vs. leeftijdsdiscriminatieWerving op basis van leeftijd vs. leeftijdsdiscriminatie door Nicol Tadema – de Voor

In één week twee uitersten in de media. Op maandag las ik dat er specifiek mag worden geworven voor jongeren van 18 tot 27 jaar. Nog geen vier dagen later worden de resultaten van onderzoek door het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) gepubliceerd: ouderen voelen leeftijdsdiscriminatie op arbeidsmarkt. Ik vraag me af of het SCP-onderzoek in de tussenliggende dagen heeft plaatsgevonden?

Werving van jongeren

Vanaf 1 januari 2014 tot en met 1 januari 2016 mogen er gericht jongeren worden geworven. Dat komt er op neer dat “˜ouderen’ van 28 jaar en ouder nu op basis van leeftijd mogen worden uitgesloten voor de vacature. De “˜magische’ woorden: “˜Dit is een vacature voor jongeren van 18 tot 27 jaar in het kader van de “˜Aanpak jeugdwerkloosheid’  in de vacaturetekst vermelden, geeft elke vacaturehouder nu dat recht.

Lees verder

 Ook kans maken op een plek in de top 10 meest gelezen HRM blog artikelen van de maand? Meld je dan aan als blogger. Hoe? Dat lees je hier

Op de hoogte blijven van het nieuws op Hi-RE.nl, volg ons dan via Twitter!


Delen