Het beoordelingsgesprek; leidinggevenden hebben er zin in!

      Reacties uitgeschakeld voor Het beoordelingsgesprek; leidinggevenden hebben er zin in!
leidinggevenden hebben zin in het beoordelingsgesprek
Delen

leidinggevenden hebben zin in het beoordelingsgesprek

Helft leidinggevenden heeft zin in beoordelingsgesprek

47 procent van de leidinggevenden die het beoordelingsgesprek afneemt dit jaar, geeft aan er totaal niet tegenop te zien en het zelfs leuk te vinden om te doen. Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek van ISBW Opleiding & Training, waarin managers en werknemers gevraagd wordt naar hun verwachtingen over de beoordelingsgesprekken. 30 procent van de leidinggevenden geeft aan de gesprekken niet lastig te vinden, maar het wel als een tijdrovende verplichting te zien. Slechts 8 procent ziet er tegenop.

Werknemers zien niet niet tegen beoordelingsgesprek op

Werknemers zijn nog positiever over de jaarlijkse beoordelingsronde. Maar liefst 88 procent van de werknemers ziet er totaal niet tegenop. Leidinggevenden (31%) en werknemers (36%) zijn het eens over het feit dat het vinden van de juiste toon het sterkste punt is van leidinggevenden tijdens het gesprek, gevolgd door het omzetten in concrete actieplannen (18%). In 2010 gaf een derde van de werkgevers nog aan dat laatste als grootste struikelblok te zien.

Opmerkelijke uitkomst uit het onderzoek is dat 50 procent van de respondenten, leidinggevenden én werknemers, aangeeft best een andere aanpak van het beoordelingsgesprek te willen. 46 procent van de leidinggevenden denkt daar ook al concreet over na.

We draaien ons hand niet om voor het beoordelingsgesprek…

Jos Kesseleer, innovatiemanager bij ISBW Opleiding & Training: “Het jaarlijkse beoordelingsgesprek zit al lange tijd ingebakken in het Nederlandse HR-beleid. We draaien er over het algemeen onze hand niet meer voor om. Zelfs de crisis heeft nauwelijks effect op de voorbereiding of de vrees voor het gesprek, blijkt uit ons onderzoek. Het roept de vraag op of er í¼berhaupt nog ruimte is voor verbetering. Wellicht zijn de roep om verandering en de concrete gedachten die daarover worden gevormd daartoe een eerste aanzet.”

– persbericht –

Deze week nog meer op Hi-RE.nl

Ruim een derde werknemers wil nu van baan wisselen
Innovatief HRM: Het verleden biedt zekerheden
Wat is de ideale baan voor startende IT-ers?
HR IT.. nut of noodzaak bij de opzet van HR Metrics & Analytics?
Masterclass Help! De recruiter vraagt door
Hoe moeilijk “˜engagement’ op social media is


Delen