Vaak voorkomende fouten in vacatureteksten

Fouten in vacatureteksten
Delen

Fouten in vacaturetekstenDat veel vacatureteksten boordevol clichés staan is algemeen bekend. Marktconform, dynamisch en uitdagend worden in veelvoud en met willekeur gebruikt. Maar ken je de clichéfouten die in menige vacaturetekst voorkomen? En dan heb ik het even niet over of de vacaturetekst wervend is geschreven of gewoon een “˜copy-paste’ van het functieprofiel is. Ik bedoel nu de taalfouten in vacatureteksten die zoveel voorkomen dat zelfs een tekstschrijver heel soms begint te twijfelen.

Ik zet mijn top 3 van veelgemaakte fouten in vacatureteksten op een rij. Wie (her-) kent ze niet?

1. pré

Voorbeelden:affiniteit met besturingstechniek (pré) & het is een pré als je Spaans spreekt.

De officií«le spelling van dit aan het Latijn ontleende woord is pre. Dus niet pré. Een kleine steekproef op Monsterboard, Nationale Vacaturebank en Indeed is schokkend. Meer dan de helft van de vacatures waarin het woord “˜pre’ voorkomt, wordt geschreven als “˜pré’. Is het misschien een pre als we voortaan pre schrijven volgens de regels? Dit zegt Onze Taal over pre.

2. CV (of c.v.)

Voorbeelden: stuur jouw CV en motivatie aan .. &graag ontvangen we uw c.v.

De afkorting van curriculum vitae is cv, met kleine letters en zonder punten. Scheelt je wat toetsen op je toetsenbord en is bovendien volgens de taalregels. Ook hier laat mijn steekproef zien dat het nog steeds in veelvoud misgaat, bij kleine werkgevers en bij grote, internationale uitzendorganisaties. Dit zegt Onze Taal over CV of c.v. of cv.

3.HBO-er, Mbo-er, WO’er

Voorbeelden: voor de invulling van deze vacature zoeken we een hbo-er & ben jij de MBO’er die ons team komt versterken?

Deze gaat in veelvoud fout. Hbo’er, met apostrof dus, is de correcte versie (of mbo’er, lbo’er, wo’er). En ook zonder gebruik van hoofdletters. Wil je hbo’er dus in een zin gebruiken, dan komt er geen enkele hoofdletter aan te pas. En ook het gebruik van een streepje (hbo-er) passeert de taaltest niet. Een streepje na een afkorting wordt alleen gebruikt als woorden zijn opgebouwd uit twee of meer woorden die ook zelfstandig kunnen voorkomen

Dat deze echt vaak mis gaat, werd duidelijk door (op Indeed) te zoeken op het woord mbo-er  en op het woord mbo’er. De eerste foute versie (mbo-er) geeft 5 pagina’s met zoekresultaten. De juiste versie (mbo’er) geeft slechts 3 pagina’s met zoekresultaten. Bij dezelfde steekproef op hbo-niveau ontloopt het elkaar nauwelijks. Toeval? Oh nee, bij wo-er versus wo’er wint wo-er dubbel en dwars. Zie ook Onze Taal over hbo-er of hbo’er.

Meer tips lezen over het schrijven van vacatureteksten, kijk dan eens hier


Delen

About Nicol Tadema - de Voor

Nicol Tadema – de Voor van VoorTekst schrijft op Hi-RE.nl over arbeidsmarktcommunicatie, geeft tips over het schrijven van vacatureteksten, maar ook over online recruitment en SEONaam: Nicol Tadema – de Voor

Beroep: Tekstschrijver, gespecialiseerd in het schrijven van vacatureteksten

Bedrijf: VoorTekst

 

Professioneel profiel van Nicol Tadema – de Voor

Recht door zee, eigenwijs, creatief, scherp, zonder omweg en met visie: Nicol Tadema – de Voor blogt, zoals zij zelf is. Veel blogs over vacatureteksten, het meest gebruikte middel in de arbeidsmarktcommunicatie, omdat daar gewoon veel over te vertellen is. Maar ook blogs over arbeidsmarktcommunicatie in het algemeen, online recruitment, SEO en gerelateerde events deelt Nicol hier op Hi-Re.

Na een marketingloopbaan van zo’n 10 jaar in de werving- en selectiebranche, bundelde Nicol in 2011 haar passie voor schrijven, kennis van arbeidsmarktcommunicatie en ondernemersdrift. Met als resultaat: Voor Tekst, het tekstbureau voor online (arbeidsmarkt-) communicatie. In 2013 is daar de service Voor Vacaturetekst aan toegevoegd, het gespecialiseerde tekstbureau voor vacatureteksten. Samen met haar team van tekstschrijvers schrijft Nicol tekst die doel treft.

Waar kun je  Nicol Tadema – de Voor online vinden?

Website Nicol - Voor Tekst E-mailadres Nicol Tadema – de VoorLinkedIn profiel Nicol Tadema – de Voor Nicol op FacebookNicol Tadema – de Voor op Google+Voor Vacaturetekst op TwitterVoorTekst op Twitter

Contactgegevens Nicol Tadema – de Voor

Mobiel +31 (0)6 11760846

E-mail: nicol@voortekst.nl

Meer artikelen van Nicol vind je hier...

1 comment on “Vaak voorkomende fouten in vacatureteksten

  1. Pingback: Vaak voorkomende fouten in vacatureteksten « Werken in een Callcenter

Comments are closed.