Vacatureteksten, wat zijn we toch hardleers

Top 10 augustus 2013 - Vacatureteksten hardleers
Delen

Vacatureteksten hardleersWe weten maar bar weinig vooruitgang te boeken als het gaat om de kwaliteit van de inhoud van vacatureteksten. De vraag van sollicitanten en het antwoord van organisaties komen zelden overeen – met als enige uitzondering de functie-inhoud. Dat was tweeí«neenhalf jaar geleden de conclusie van StepStone – zichtbaar in deze verhelderende grafiek uit januari 2011 – en dat is het nog steeds: organisatie en werkzoekende hebben verschillende verwachtingen.

In 2011 gaf ik nog een vijftal tips over vacatureteksten, die blijkbaar alle vijf slecht gelezen zijn. En ik vraag me inmiddels af waarom we geen beter gebruik maken van de informatie die voorhanden is en wat de oorzaken zouden kunnen zijn dat het gebodene en het verwachte op dit punt zó uiteenlopen en blijven lopen.

Daarbij kwam ik op een drietal mogelijkheden: niet weten, niet kunnen of niet willen. In de dagelijkse praktijk zullen deze redenen doorgaans neerkomen op: gebrek aan kennis, tegenwerking van de manager of gemakzucht.

Gebrek aan kennis

Niet weten wie je precies zoekt, wat je doelgroepen interessant en aantrekkelijk vinden en daar je teksten op afstemmen, is nog veel te vaak reden voor crappy vacatureteksten. Terwijl het niet nodig is. Je kunt het je huidige medewerkers vragen. Je kunt het aan uitgevers vragen – bijvoorbeeld via het NOA. Of je kunt gebruik maken van tools zoals Wervingswereld, waar de doelgroepinformatie royaal voorhanden is. Er is dus altijd een manier om dit soort dingen te weten te komen.

Tegenwerking van de manager

Het klinkt wat onaardig, tegenwerking. En vaak zal er ook geen sprake zijn van opzettelijk dwarsliggen, maar feit is dat iedereen verstand heeft van werving, ook als iemand er géén verstand van heeft. Behalve jezelf, zul je daarbij dus ook de hiring manager moeten “˜opvoeden’: laten zien dat goede vacatureteksten beter werken. Dat afstemmen van vacatureteksten op de vraag van potentií«le kandidaten de kwaliteit van de reacties verhoogt. Dat rekening houden met bepaalde tref- of zoekwoorden de tekst makkelijker vindbaar maakt.

Gemakzucht

Het kost even tijd en aandacht om een formele functiebeschrijvingen om te zetten naar goede, wervende en vindbare vacatureteksten. Misschien wil je die tijd niet nemen. Misschien heb je geen zin om je te verdiepen in optimalisatie voor zoekmachines. Dat mogen allemaal geen redenen zijn. Goede vacatureteksten kun je leren schrijven en als je de slag eenmaal te pakken hebt, kost het je echt niet extreem veel tijd. En anders kun je het altijd nog laten doen.

Investeren in vacatureteksten

Investeren in goede vacatureteksten levert altijd op. Of het nu een goede kandidaat is, een beter beeld van je organisatie of tevreden opdrachtgevers. Laten we ervoor zorgen dat de volgende versie van het onderzoek van StepStone een totaal ander resultaat laat zien.

Meer lezen over het schrijven van vacatureteksten, kijk dan ook eens hier

Meer lezen van Annemarie Stel? Annemarie schreef ook:

Creativiteit in personeelsadvertenties – het kan best
Het maken van een recruitmentsite
Het maken van een recruitmentsite – Eisen en wensen
Het maken van een recruitmentsite – Techniek
Het maken van een recruitmentsite – Design
Het maken van een recruitmentsite – Content
Het maken van een recruitmentsite – Sollicitatieproces


Delen

2 comments on “Vacatureteksten, wat zijn we toch hardleers

  1. Pingback: Top 10 Artikelen Hi-RE.nl Augustus 2013 « Werken in een Callcenter

Comments are closed.