Top 10 Artikelen Hi-RE.nl Juli 2013

      Reacties uitgeschakeld voor Top 10 Artikelen Hi-RE.nl Juli 2013
Top 10 HRM Blog Artikelen Juni 2014
Delen

top 10 juli 2013 Hi-RE.nlMaandelijks worden er op Hi-RE veel artikelen gepubliceerd en daar zitten gewoon heel wat goede, leuke en interessante artikelen bij. Artikelen, die ook door de bezoekers van Hi-RE.nl goed gelezen en gewaardeerd worden en aangezien we bij Hi-RE dol zijn op lijstjes stellen we maandelijks een top 10 samen.

Alleen doen we de top 10 van deze maand net even anders. Het is vakantie(komkommer)tijd en ook bij Hi-RE.nl doen we het in deze periode een beetje rustig aan en publiceren we gewoon minder artikelen in een maand. Daarom hadden we bedacht om deze maand een top 5 te maken met daarin de artikelen die in de maand het beste gelezen zijn én ook gepubliceerd zijn en daarnaast een top 5 te maken van artikelen uit de oude doos, ofwel een top 5 van de artikelen die in de afgelopen 5 jaar het meest gelezen zijn. En omdat 5+5 nog steeds 10 is, is het dan toch weer gewoon een Top 10.  🙂

Samenstellen Top 10

Bij het samenstellen van deze top 10 hebben we alleen gekeken naar de artikelen van bloggers, dus niet naar artikelen van de redactie. Ook hebben we vaste items als de CV 2.0, infographics etc. buiten beschouwing gelaten (die zijn juist zo leuk om aan het einde van het jaar te doen ;) ). Voor een plaatsje in de Top 10 hebben we gekeken naar het aantal keren dat een artikel gelezen is, getwitterd, geliked etc. Dit bij elkaar genomen, maakt dat een artikel in de Top 10 terecht komt. Overigens betekent het niet dat, als een artikel niet in de Top 10 staat, dat het niet goed gelezen is. De onderlinge verschillen zijn vaak klein, met grote uitschieters daar gelaten.

De top 5 van Juli 2013

top 10 juli - seo vacatureteksten veel resultaten in google op vacatures7 tips voor een goede SEO bij een vacaturetekst door VoorTekst

In dit artikel geeft VoorTekst 7 tips die ervoor kunnen zorgen dat je vacaturetekst hoog in Google scoren. Google maar eens op vacatures dan krijg je enorm veel resultaten en natuurlijk wil je dat jouw vacature op de eerste pagina te vinden is, want zeg nou zelf vaak kijk je zelf ook alleen maar op de eerste pagina met zoekresultaten als je aan het googelen bent. Dit artikel is een echte aanrader als je iets meer wilt weten hoe zit met de SEO van een vacaturetekst.

Lees verder

Top 10 juli - Aan welke knoppen moet je draaien om ambassadeurs te krijgenAan welke knoppen moet je draaien om ambassadeurs te krijgen? door Martin Hendriks

In een drieluik beschrijft Martin Hendriks in zijn artikelen hoe je de sollicitatie-ervaring van je sollicitanten kunt verbeteren. Het artikel “Aan welke knoppen moet je draaien om ambassadeurs te krijgen” is het afsluitende deel van dit drieluik en gaat Martin Hendriks in op hoe je je sollicitanten kunt omtoveren in promotors of ambassadeurs van je bedrijf en je de sollicitatie-ervaring daarvoor kunt inzetten.

Lees verder

Top 10 juli - kennis borgen vertrekkende medewerkerHoe borg je de kennis van een vertrekkende medewerker? door Lodi Planting

Hoe borg je de kennis van een vertrekkende medewerker? En hoe behoud je zijn netwerk? Je weet immers dat het borgen van kennis niet eenvoudig is, maar dat het bijzonder belangrijk is voor het voortbestaan van je organisatie. In dit artikel van Lodi Planting geeft Lodi  je een aantal tips die je kunnen helpen bij het borgen van kennis.

Lees verder

Top 10 juli - afnemende kansen werk 50-plussersKansen op werk 55-plussers dalen steeds sneller door Zwager van A’dam

In dit artikel blikt Zwager van A’dam terug op een al veel eerder gepubliceerd rapport van het UWV ( “Werkzoekenden aan het werk in 2011“) en gaat hij in op de stand van zaken zoals die nu is. Daarbij vergelijkt hij een aantal zaken van het rapport uit van 2011 met de kennis van nu. Zoals altijd een leuke, vlotte column over de arbeidsmarkt voor 50+plussers van de hand van de Zwager van A’dam.

Lees verder...


top 10 juli - zomervragen hr4 vragen die u zich als HR-manager moet stellen deze zomer door gastauteur Jan Willem Dirkse

Wetgeving en HR-taken worden steeds complexer. In de zomer, een periode waarin het traditioneel altijd iets rustiger is, is het dus het ideale moment om eens stil te staan bij je personeelsbeleid op de lange termijn en na te denken over vragen als: Hoe ga je om met langer doorwerken, hoe ga je om met de wijzigingen met betrekking tot pensioenregelingen, maar ook hoe ga je om met zieke werknemers en last but not least; kan ik me, als HR-professional, ook bemoeien met organisatiebreed beleid. Deze vier vragen stelt Jan Willem in zijn artikel aan de kaak.

Lees verder...

top 10 juli - keuzes makenKeuzes, keuzes… Hoe maak ik nu de juiste keuze? door Arnaud Hol

Per dag maak je duizenden keuzes. In 95% van de gevallen sta je hier helemaal niet bij stil. Je maakt ze gewoon. Maar dat wil nog niet zeggen dat het maken van de juiste keuze eenvoudig is. Ik vind het al een crime om te moeten kiezen wat ik allemaal mee moet nemen op vakantie, laat staan dat je voor grotere en moeilijkere keuzes, en die zijn er genoeg, staat. In zijn artikel geeft Arnaud Hol een aantal tips die je helpen bij het maken van een keuze en hoe je moet leren kiezen.

Lees verder

5 artikelen uit de oude doos

Zoals al eerder geschreven, worden er veel artikelen op Hi-RE.nl gelezen. En ook nu worden er nog steeds artikelen uit 2009, 2010, 2011 of 2012 gelezen. En sommige artikelen zijn nu eenmaal tijdloos en blijven actueel. Een greep uit artikelen uit de oude doos die de afgelopen maand veel werden gelezen.

top 10 juli - top 5 oude doos aHeeft u ook personeel dat emotioneel ontslag heeft genomen? door Esmeralda de Vries

“Emotioneel ontslag” was een term die ik afgelopen woensdag hoorde tijdens een gesprek over het #AVAfit denken. De gesprekspartner lanceerde de uitspraak met een vleugje humor én ergernis. “Er zijn medewerkers in deze organisatie die ooit in hun loopbaan al afscheid hebben genomen van dit bedrijf, maar nu nog wel in dienst zijn. Die mensen zitten met hun gedachten en motivatie ergens anders. In ieder geval niet hier!” Herkent u deze situatie? Lees dan beslist verder ……..

Lees verder

top 10 juli - top 5 oude doos bDe liefde schiet vaak raak op de werkvloer door Ron Jansen

Je kent het wel, het leukste meisje van de afdeling, die leuke jongen bij de koffieautomaat op de derde etage, dat schatje van de postkamer of de secretaresse van je baas. Een genot om naar te kijken en natuurlijk plezierig om mee te werken. Je werkplek is vol met leuke en aantrekkelijke mensen en staat bol van de verleidingen. Met je collega’s een hapje eten en naar de kroeg. Daar is niks mis mee. Met een drukke baan zie je partner of vrienden immers minder dan je collega’s. Vaak gaat het ook verder en worden je collega’s je vrienden. Of het gaat zelfs nog een stapje verder, die ene collega is zó leuk dat je er een relatie mee krijgt, met alle risico’s van dien. Relaties tussen collega’s komt in menig bedrijf voor en er zijn zelfs bedrijven die het familiegevoel stimuleren.

Lees verder...

top 10 juli - Pas op voor KNOK-kersPas op voor KNOK-kers door Jan den Boer

Let op je zaak. Er is een nieuw type manager het bedrijf binnengeslopen. De KNOK-ker.
KNOK-ker staat voor “kan-niet-omgaan-met-kritiek”.
Dit type manager is wat meer geí«nt op de Angelsaksische stijl van leidinggeven.
De baas is de baas en de medewerker moet daar nu eenmaal naar luisteren.
Lastige en kritische medewerkers zijn iets waar hij/zij niet op zit te wachten.
De bewijslast ligt bij de manager die er trots op is ook mensen te kunnen ontslaan (of buiten spel te zetten).
Dat zo af en toe bewijzen is dan ook een onderdeel van zijn/haar targets geworden.
Deze manager houdt van doorpakken en roept dan ook graag “dat er nu eenmaal altijd een paar zijn die niet “willen”, en daar moet mee worden afgerekend”.

Ik werd op deze stelling gebracht omdat de laatste tijd het aantal telefoontjes over “oneerlijke” performance management-gesprekken weer behoorlijk was toegenomen. Collega’s bellen dan toch met de vraag “kan dat nu zomaar? “
Het antwoordt is JA. De manager beoordeelt, en is hij/zij ontevreden dan staat dat dus gewoon in de beoordeling. Er kan er nu eenmaal maar één de baas zijn . Toch?

Lees verder

top 10 juli - oude doos dIk word gek van “˜ge-jamaar’ in mijn team door Jochem Westerhof

Ik zou graag willen dat mijn medewerkers proactiever / verantwoordelijker / ondernemender / initiatiefrijkerzijn.

Doorstrepen wat niet van toepassing is.

Ik krijg van klanten regelmatig de vraag of ik ze kan helpen bij het vergroten van eigen verantwoordelijkheid van medewerkers. Van reactief naar proactief om maar twee woorden uit de bullshit bingo te gebruiken. De oplossing daarvoor ligt natuurlijk bij de leidinggevende. De leidinggevende wil wel dat de medewerker meer verantwoordelijkheid neemt, maar vertoont niet het gedrag waaruit die wil blijkt. De vraag is dus eigenlijk: “˜Doe ik als leidinggevende wel het juiste met mijn verantwoordelijkheid, zodat mijn medewerkers meer verantwoordelijkheid gaan nemen?’

 Lees verder

top 10 juli - zwijgplicht werknemersMaak medewerkers monddood en groei door Simon Stoltz

Het mag onwaarschijnlijk lijken dat in de huidige tijd, waarin communicatie een groot goed is, er nog steeds werkgevers zijn die medewerkers monddood maken. ‘Dat kan toch nooit goed gaan met zo’n werkgever’, hoor ik u denken. En toch komen deze werkgevers ermee weg en weten zij ook nog groei van hun organisatie te bereiken. Ra-ra: Hoe kan dat?

Lees verder...

Ook kans maken op een plek in de top 10 meest gelezen artikelen van de maand? Meld je dan aan als blogger. Hoe? Dat lees je hier


Delen