Imagoschade

      Reacties uitgeschakeld voor Imagoschade
imagoschade
Delen

imagoschadeEr wordt vaak niet zo heel erg over gesproken in de recruitment en HR wereld, maar toch is het een zeer goede gedachte eens te kijken naar wat imagoschade veroorzaakt en welke vervolgschade dit met zich meebrengt.

Imagoschade ISG Ibn Ghaldoun

In juni/juli 2013 kwam de ISG Ibn Ghaldoun in opspraak. Wat bleek, er had inbraak plaatsgevonden en een aanzienlijk aantal examens, in verzegelde enveloppen, waren geopend, gekopieerd en door verkocht.  Sporen leidden ook naar andere scholen dan de ISG alleen. Een aantal studenten werd aangehouden en de hele berichtgeving ijlde maar door.  Het was namelijk niet voor het eerst dat deze school in opspraak kwam.

Eerder kwam de school al verschillende malen in conflict met de onderwijsinspectie en de politiek vanwege slecht functioneren en bestuurlijke perikelen.  De vraag is nu, wat zijn de gevolgen van al deze perikelen voor leerlingen die af studeren en de arbeidsmarkt opkomen? Nu gingen al stemmen op de school maar te sluiten en werd er geschreven dat scholen in de omgeving niet van plan waren leerlingen van de Ibn Ghaldoun over te nemen. (!?!) Dus wat heeft het voor gevolgen voor leerlingen die de arbeidsmarkt opkomen? Wanneer iemand in eerste instantie voldoet, wordt die dan afgewezen later in het proces omdat we ons plots de perikelen  herinneren… We misschien googlen en denken; dat is met deze kandidaat dus ook het geval, want ……

Het imago van Diederik Stapel

imagoschade diederik stapelDiederik Stapel,  u weet wel, die wetenschapper en hoogleraar die klaarblijkelijk aan de lopende band onderzoeken vervalste en plagieerde met als gevolg dat de hele beroepsgroep sociale psychologie zich volkomen aangetast voelde in het imago.

Psychologie zou namelijk nooit meer kunnen zijn wat het was door….. Diederik Stapel, Wetenschapsfraudeur.  Iemand die op dergelijke wijze in de publiciteit is gekomen, komt nooit meer aan de slag is de algemeen heersende gedachte.  Misschien terecht of onterecht… Maar er zijn al psychologen die de handel en wandel van Stapel analyseerde en “˜begrijpelijk maakte’.  Hoe dan ook, de schade is veroorzaakt, het leed geleden. Maar hoe lang ijlt zoiets dan nog na?

Schade aan imago veroorzaakt door HR en recruitment

Bovenstaande zijn gewoon twee zaken die ongemeen helder en hard in de publiciteit terecht zijn gekomen.  Maar nu de schade die HR en recruitment weten te veroorzaken in en voor de organisatie. U weet wel, dat waar wij geen van allen over willen spreken. Die mismatch, ons fungeren louter als doorgeefluik tussen klant, management en de young upcoming professional, de junior, medior, u weet wel…. Dat zeer schaarse vrijwel onvindbare talent.

imagoschade mismatchUiteraard bedekken we zo snel mogelijk die mismatch. Maar de imagoschade, die steeds meer en vaker klinkt en naar voren komt, ligt in het gegeven dat de beroepsgroep HR en recruitment, steeds meer en vaker mee doet aan discriminatie. Als we het namelijk niet in ons blijken te hebben onze “˜klant’,  of die nu een interne manager betreft of een echte commercií«le klant, te managen in de aanvragen, zo geven we voeding aan die imago schade.

Steeds vaker begint de roep te klinken dat het recruitment of werving- en selectieproces niet dat oplevert wat we er zo vaak van opgeven. De keren dat er naar manieren worden gezocht en er initiatieven worden ontplooid dat aankomende talent te vangen, te interesseren of binnen te halen, bij een al maar toenemende werkeloosheid, worden dan ook steeds ongeloofwaardiger.

Want als we nu al niet in staat blijken de beste kandidaat af of op te leveren, hoe zouden we dan nog kunnen pretenderen dat we dat bij het “˜aankomende talent’ wel zouden kunnen?  Ik weet niet wat schadelijker is. Het idee dat men naar recruitment en werving en selectie steeds vaker kijkt als doorgeefluikje, zonder dat serieus te nemen, of tegen mezelf als professional, in de spiegel kijkend, zeggen, ‘Het moet gewoon anders….’

Wij zijn er namelijk om onze klant ten dienst te staan maar zeker ook “˜Talent’ goed te kunnen inschatten. En eerlijk is eerlijk, zoals de praktijk nu steeds vaker verloopt, hebben we te maken met soms tenenkrommende situaties. Situaties en publicaties die het imago steeds verder beschadigen. En daar valt dan uiteindelijk niet veel meer op af te dingen, maar wel ter harte te nemen.

 

 


Delen

About Rene Civile

René komt vanuit de informatica, strategie, IT project en portfolio management in helicopterview, en is tevens oprichter/eigenaar van NumoQuest©.

Hij heeft een bijzonder brede kijk op implementatie vanuit het oogpunt, ’Gecompliceerd is zelden interessant en levert nooit duurzame besparingen op.’ Deze kijk heeft hij ook op de corporate wereld. Van hoogte bekijkt hij ontwikkelingen en heeft hier een visie en mening over. Vanuit NumoQuest© houdt René zich als onafhankelijk consultant bezig met het inzichtelijk maken van de latente driedimensionale persoonlijke vaardigheden en soft skills van high potentials, exclusief voor ondernemingen en als basis voor coaches en therapeuten.

www.numoquest.nl

06 2936 1218