NVP zoekt nominees voor HR Proffie Veerkrachtprijs 2013

      Reacties uitgeschakeld voor NVP zoekt nominees voor HR Proffie Veerkrachtprijs 2013
HR proffie 2013 - Genomineerden HR Proffie 2013
Delen

hr proffie - HR Proffie VeerkrachtsprijsAls mede organisator van de HR Proffie wil de NVP twee bedrijven nomineren die hebben laten zien dat ze HR-Veerkracht hebben getoond in 2013!

Juist in deze roerige tijden moeten bedrijven met hun HR-activiteiten zeer veerkrachtig zijn. Want ondanks alle snelle technische ontwikkelingen en wijzigende marktomstandigheden bepaalt uiteindelijk de factor mens én de organisatie hiervan of bedrijven succesvol blijven.

HR-Veerkrachtsprijs

We weten dat ze bestaan: de fantastische voorbeelden van HR successen in crisistijd. Daarom wordt naast de HR Proffie, de prijs voor het beste HR Beleid, ook dit jaar weer de HR-Veerkrachtprijs uitgereikt aan de organisatie die heeft laten zien als beste en op een onderscheidende wijze de HR-strategie en de HR-activiteiten goed op de snel veranderende omstandigheden af te stemmen.

Heeft jouw organisatie dat gedaan of vind je dat een andere organisatie de plek in deze spotlight verdient? Laat ons dat dan zo spoedig mogelijk weten via eunice@nvp-plaza.nl.

Aangemelde bedrijven krijgen vervolgens het inschrijfformulier gemaild. Op basis van het inschrijfformulier kent de jury maximaal 8 nominaties toe. Deze worden vervolgens uitgenodigd om hun HR-Veerkracht case aan de jury te presenteren. Op de feestelijke prijsuitreiking van 12 november as wordt de winnaar bekend gemaakt.

We horen graag jouw suggesties!

HR Proffie

Heb je vragen over de HR Proffie of het nomineren van een organisatie voor de HR-Veerkrachtsprijs, dan beantwoorden we je die graag (proffie@berenschot.nl) Wil je meer lezen over de HR Proffie Veerkrachtprijs en de HR Proffie Beleidsprijs bekijk dan de site www.proffie.nl.

Deze week nog meer op Hi-RE.nl

De sollicitatie-ervaring is een social-ervaring
CV 2.0 – Je cv op een gitaar
Waarom betrokkenheid niets zegt over goed presteren en andersom
Ambities werknemers niet waar te maken?
Werken voor je bijstand, tijdbom onder de arbeidsmarkt
Een publiek dat niks anders te doen heeft dan twitteren, smssen en gapen
NVP Sollicitatiecode: Pre employment screening not done?


Delen