In luttele seconden: win de hoofdprijs met je vacaturetekst

vacaturetekst vaak onbegrijpelijk
Delen

vacaturetekst

De gemiddelde lezer haalt zo’n 240 woorden per minuut. Als we afgaan op het onderzoek van The Ladders, worden er dan van elke vacaturetekst 252 woorden gelezen.

Geprikkeld door dit onderzoek zocht ik naar cijfers waarin het gemiddeld aantal woorden per vacaturetekst worden vermeld. Een steekproef onder vacatures bij 5 van de grootste werkgever van ons land geeft het volgende beeld:

Werkgever

Aantal woorden

Ministerie van Defensie

719

Politie

648

ING

745

Rabobank

466

KPN 

666

Post.nl

390

Afgaand op bovenstaande cijfers zit een gemiddelde vacaturetekst dus net boven de 600 woorden. Wat weer betekent dat dus slechts 40% van een “˜gemiddelde’ vacaturetekst wordt gelezen. Da’s niet veel. En pijnlijk voor mij als “˜die-hard’ fan en promotor van de vacaturetekst. Als vacaturetekstschrijver die gemiddeld 5.400 seconden aan elke vacaturetekst spendeert.

vacaturetekst - eyetrackingEyetracking

Het onderzoek van The Ladders is gebaseerd op eyetracking technologie. Al scannend besluit iemand binnen 49,7 seconden dat de vacature ongeschikt is. En een vacature die het keurmerk “˜interessant’ ontvangt, krijgt 76,6 seconden van de lezersaandacht. Da’s mooi, want dat betekent dat je 380 woorden de ruimte hebt om de passende kandidaat voor je te winnen. Dat biedt perspectief.

Felrood

De onderzoekers van The Ladders vertellen dat functie-inhoud, het bedrijfsprofiel en de arbeidsvoorwaarden de meeste aandacht krijgen. Ik kijk er anders naar. Met in mijn achterhoofd andere (diepgaandere) eyetrackonderzoeken voor websites en het beeld van dit onderzoek voor ogen, zie ik bovenaan een felrood gebied, de zogenaamde bovenste lijn van het F-patroon oftewel de ideale ruimte waar hét moet gebeuren.

Elk vacature verdient een vliegende start

Een intro is hét middel om de aandacht van de ideale kandidaat vast te houden en om te zetten naar een sollicitatie. Vat de vacature samen in één, maximaal twee alinea’s en grijp de aandacht binnen enkele seconden met zo’n 50 woorden.

Hoe? Inlevingsvermogen is key: ga op de stoel van de ideale kandidaat zitten. Mix dat met kennis van de vacature en werkgever, enig schrijftalent en:

  • vermeld de Unique Selling Points van de vacature
  • verricht subtiele doch scherpe preselectie
  • prikkel de doelgroep om verder te lezen

Met een vliegende start in je vacaturetekst worden jouw 5.400 schrijfseconden beloond met de hoofdprijs: de allerbeste kandidaat voor de vacature.  Alvast gefeliciteerd.

 Meer lezen over het schrijven van vacatureteksten, kijk dan ook eens hier


Delen

About Nicol Tadema - de Voor

Nicol Tadema – de Voor van VoorTekst schrijft op Hi-RE.nl over arbeidsmarktcommunicatie, geeft tips over het schrijven van vacatureteksten, maar ook over online recruitment en SEONaam: Nicol Tadema – de Voor

Beroep: Tekstschrijver, gespecialiseerd in het schrijven van vacatureteksten

Bedrijf: VoorTekst

 

Professioneel profiel van Nicol Tadema – de Voor

Recht door zee, eigenwijs, creatief, scherp, zonder omweg en met visie: Nicol Tadema – de Voor blogt, zoals zij zelf is. Veel blogs over vacatureteksten, het meest gebruikte middel in de arbeidsmarktcommunicatie, omdat daar gewoon veel over te vertellen is. Maar ook blogs over arbeidsmarktcommunicatie in het algemeen, online recruitment, SEO en gerelateerde events deelt Nicol hier op Hi-Re.

Na een marketingloopbaan van zo’n 10 jaar in de werving- en selectiebranche, bundelde Nicol in 2011 haar passie voor schrijven, kennis van arbeidsmarktcommunicatie en ondernemersdrift. Met als resultaat: Voor Tekst, het tekstbureau voor online (arbeidsmarkt-) communicatie. In 2013 is daar de service Voor Vacaturetekst aan toegevoegd, het gespecialiseerde tekstbureau voor vacatureteksten. Samen met haar team van tekstschrijvers schrijft Nicol tekst die doel treft.

Waar kun je  Nicol Tadema – de Voor online vinden?

Website Nicol - Voor Tekst E-mailadres Nicol Tadema – de VoorLinkedIn profiel Nicol Tadema – de Voor Nicol op FacebookNicol Tadema – de Voor op Google+Voor Vacaturetekst op TwitterVoorTekst op Twitter

Contactgegevens Nicol Tadema – de Voor

Mobiel +31 (0)6 11760846

E-mail: nicol@voortekst.nl

Meer artikelen van Nicol vind je hier...

1 comment on “In luttele seconden: win de hoofdprijs met je vacaturetekst

  1. Pingback: Top 10 Artikelen Hi-RE.nl Mei 2013 « Werken in een Callcenter

Comments are closed.