Een baan kopen – omgekeerd referral recruitment

Omgekeerde referral recruitment - een baan kopen
Delen

Omgekeerde referral recruitment - een baan kopenOngewild werkloos. Daar zit je dan, samen met 642.999 anderen die in hetzelfde schuitje zitten. Dat is 8,1% van de beroepsbevolking en het cijfer groeit gestaag met 30.000 per maand, aldus het CBS. De concurrentie tussen werkzoekende op de arbeidsmarkt wordt steeds groter. Wie haalt die gewilde baan binnen? Werkzoekenden bedenken nieuwe en creatieve manieren om aan een baan te komen. We hebben al veel kleurrijke CV’s onder andere op HI-RE voorbij zien komen. Is de tijd aangebroken om je baan te “˜kopen’? 

Omdat je niet de enige bent die op zoek is naar die ene baan die bij je past, is het lastig om op te vallen tussen al die sollicitaties. Daar hebben Jorijn de Munck en Melissa Albers een oplossing voor bedacht. Een website met daarop de oproep dat ze dringend op zoek zijn naar een baan. Niks nieuws onder de zon: een online  gepimpt C.V.? Nee, ze hebben jouw hulp nodig en je kunt er zelfs nog een zakcentje aan overhouden.

Betalen voor je toekomstige baan

Jorijn de Munck heeft pedagogiek gestudeerd en heeft nu twee maanden haar campagne “˜Jorijn zoekt een werkgever‘ online. Je krijgt 25 procent! van haar eerste maandsalaris voor de gouden tip.

Jorijn: “Er zijn een tiental concrete tips van zowel vrienden als onbekenden binnengekomen. De verdeling is fiftyfifty qua namen en vacatures.” Helaas heeft het haar nog niet gebracht bij haar toekomstige baan. Wat opvalt, is dat er niemand heeft gekozen voor een bonus en een “˜normale tip’ heeft ingezonden. Toch kun je niet concluderen dat de incentive onbelangrijk is voor het resultaat, mogelijk heeft het wel nodige aandacht opgeleverd, maar zien deelnemers achteraf af van een bonus. Iets wat we vaker zien bij corporate referral recruitment [zie tip 3.2 van Een effectieve bonus in het referral recruitment programma).

Help mij aan een baan en verdien een beloning

Melissa Albers is dií«tiste en sinds drie maanden actief met haar campagne: Help mij aan een baan & verdien een beloning. Door het opstarten van haar blog over voeding en gezondheid is ze enthousiast geworden over online communicatie en vanuit haar opleidingen heeft ze relevante marketing kennis. Vandaar dat ze op zoek is naar een baan in diverse richtingen. Omdat ze via het reguliere solliciteren na twee maanden nog weinig banen had gezien, is ze de campagne gestart. Ondanks de ca. 40 reacties, heeft ze haar nieuwe job nog niet gevonden. Wel kwamen er kleine freelance klussen, vacatures en samenwerkingsvoorstellen voorbij. Opvallend genoeg wordt Melissa vooral benaderd door onafhankelijke recruiters die “nu niks hebben liggen maar wel actief zijn in je branche.”

Omdat voor niks de zon op gaat, vanwege haar budget en omdat Melissa zelf ook wel aan de slag zou gaan voor dit bedrag, heeft ze haar bonus bepaald op €250,-

Tot slot: Zowel Jorijn als Melissa hebben jouw hulp nodig! Heb jij de juiste ingang of vacature en wil je daar iets mee verdienen of gun je deze creatieve job hunters het gewoon? Kijk dan op snel op Jorijn zoekt een werkgever en Help Melissa aan een baan

 Dit is een bijdrage van Jasper Holtjer & Siem van Bruggen van JobAmbassadors

 

 


Delen

2 comments on “Een baan kopen – omgekeerd referral recruitment

 1. NumoQuest®

  Het is prachtig te zien dat mensen in deze tijden steeds creatiever aan het worden zijn.

  Wat je jammergenoeg ook hier ziet is dat er veel reacties afkomstig zijn van ‘onafhankelijke reruiters’ die ‘nu even niets hebben liggen maar ….’ Overigens zonder de recruiters nu negatief neer te zetten.

  Signalen als deze zijn geen zeldzaamheid, geen incident, niet zomaar een lumineus idee. Het zijn signalen dat er momenteel bijzonder veel mis aan het gaan is in de BV NL. Dat diegenen die de economie leidend van impulsen moeten voorzien, het volkomen laten afweten.

  En dat is triest. Doltriest. Je ziet namelijk dat die politieke inertie. impotentie en incompetentie er toe leid dat de aanwas van werkelozen niet tot staan is te brengen. Je ziet dat heel veel mensen met vooral van alles en nog wat bezig zijn, maar geen enkel overkoepelend overzicht hebben.

  En dat is precies wat je zou verwachten van de dames en heren belidsmensen in Den Haag. Die hebben namelijk de positie maar zeker ook de verantwoordelijkheid naar die BV NL, nu eindelijk eens in het geweer te komen voor de stand van zaken van deze BV.

  Het is namelijk heel makkelijk je blik sec te richten op Brussel, maar ….. Brussel lost onze problemen niet op. En ik denk dat dat de harde constatering is die we gezamenlijk nu eens hardop moeten uitdpreken. Tijd dat de politiek eindelijk eens aan de slag gaat voor de BV NL.

  En Brussel? Brussel heeft alleen maar laten zien in die overkoepeling volkomen impotent en ernstiger nog, volkomen incompetent te zijn. Als dit nu nog niet tot mensen aan het doordringen is, dan vrees ik voor de komende jaren met grote vreze voor de Nederlandse economie..

 2. Pingback: Top 10 Artikelen Hi-RE.nl Mei 2013 « Werken in een Callcenter

Comments are closed.