NVP Sollicitatiecode: Hoe vaak gebruik jij de Sollicitatiecode?

Top 5 HRM Blog artikelen - NVP Sollicitatiecode - Zorgvuldigheid vereist bij werving en selectie
Delen

NVP Sollicitatiecode

Stelling Commissie NVP Sollicitatiecode

De NVP Sollicitatiecode bevat basisregels die gebruikt kunnen worden bij werving en selectie procedures. Hoe vaak sla jij de NVP Sollicitatiecode er op na in werving en selectie procedures?

[polldaddy poll=”7084039″]

Heb je al gereageerd op de vorige stelling van de Commissie NVP Sollicitatiecode: Oudere werknemers zijn te duur!

De NVP Sollicitatiecode

De Sollicitatiecode van de NVP bevat basisregels, die arbeidsorganisaties (bedrijven en instellingen die arbeidsrelaties aangaan) en sollicitanten naar het oordeel van de NVP in acht behoeven te nemen bij de werving en selectie ter vervulling van vacatures. Soms is het nog onduidelijk hoe sollicitatieprocedures (zouden) moeten verlopen of gaat er iets mis. Jaarlijks ontvangt de Commissie NVP Sollicitatiecode gemiddeld 150 vragen en klachten over sollicitatieprocedures.

De Commissie  is (onder andere) verantwoordelijk voor het actueel houden van de NVP Sollicitatiecode.

NVP Sollicitatiecode herziening in 2013

De Commissie NVP Sollicitatiecode heeft het voornemen om de NVP Sollicitatiecode in 2013 te herzien en aan te passen aan de actuele stand van zaken in de werving en selectie. Daarom roept de Commissie jou op, en daagt je uit, om te reageren op de stellingen die de komende weken hier (en ook op website van de NVP) zullen worden gepubliceerd om zo de ervaringen en suggesties die worden gegeven mee te kunnen nemen voor de nieuwe versie.

De stellingen zijn uitdagende en relativerende vragen die altijd de intentie hebben om je gedachten nog een keer te laten gaan over werving en selectie (processen) en wij, de Commissie NVP Sollicitatiecode zijn benieuwd hoe HR Professionals denken over actuele thema’s die betrekking hebben op werving en selectie en we hopen daar (mede) door deze stellingen achter te komen.

Doe je mee?

(Geef in de bovenstaande poll aan wat voor jou van toepassing is en mocht je nog tips, op- en/of aanmerkingen hebben, laat dat dan achter bij de reacties die onder dit blog staan)


Delen

About Commissie NVP Sollicitatiecode

logo-sollicitatiecodeDe NVP Sollicitatiecode bevat basisregels die arbeidsorganisaties (bedrijven en instellingen die arbeidsrelaties aangaan) en sollicitanten naar het oordeel van de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement & Organisatieontwikkeling (NVP) in acht behoren te nemen bij de werving en selectie ter vervulling van vacatures. Het doel van de code is een norm te bieden voor een transparante en eerlijke werving en selectieprocedure. De code is chronologisch opgebouwd vanaf het ontstaan van de vacature tot de aanstelling. De arbeidsorganisatie kan de (toepassing van de) code aan haar eigen specifieke situatie aanpassen, zo daartoe aanleiding bestaat. De NVP zal de praktijk van werving en selectie door arbeidsorganisaties volgen en haar invloed aanwenden om deze op het door haar voorgestane peil te brengen en te houden. De code is opgesteld in overleg met de Stichting van de Arbeid.

Meer informatie over de NVP Sollicitatiecode en de Commissie NVP Sollicitatiecode vind je hier...

2 comments on “NVP Sollicitatiecode: Hoe vaak gebruik jij de Sollicitatiecode?

  1. Ad de Beer

    De solicitatiecode is een verouderd P&O ritueel dat al lang geleden had moeten verdwijnen.
    Helaas heeft de NVP de omslag naar personeelmanagement totaal gemist en volhard ze in het ouderwetse P&O beleid, het Hollandse vingertje met een overdaad aan regels.
    Iedere zichzelf respecterende organisatie heeft voldoende fatsoen om ook zonder onzinnige codes netjes met personeel om te gaan.

  2. Pingback: NVP Sollicitatiecode: Ik neem liever een goedkope stagiair aan! « Werken in een Callcenter

Comments are closed.