NVP Sollicitatiecode: oudere werknemers zijn te duur!

Stelling NVP Sollicitatiecode senioriteit - oudere werknemer of jonger
Delen

Stelling NVP Sollicitatiecode senioriteit - oudere werknemer of jongerDe NVP Sollicitatiecode bevat basisregels, die arbeidsorganisaties (bedrijven en instellingen die arbeidsrelaties aangaan) en sollicitanten naar het oordeel van de NVP in acht behoeven te nemen bij de werving en selectie ter vervulling van vacatures. Soms is het nog onduidelijk hoe sollicitatieprocedures (zouden) moeten verlopen of gaat er iets mis. Jaarlijks ontvangt de Commissie NVP Sollicitatiecode gemiddeld 150 vragen en klachten over sollicitatieprocedures.

De Commissie NVP Sollicitatiecode is (onder andere) verantwoordelijk voor het actueel houden van de NVP Sollicitatiecode.

Herziening NVP Sollicitatiecode 2013

De Commissie NVP Sollicitatiecode heeft het voornemen om de NVP Sollicitatiecode in 2013 te herzien en aan te passen aan de actuele stand van zaken in de werving en selectie. De Commissie NVP Sollicitatiecode roept jou, en daagt je uit, om te reageren op de stellingen die de komende weken hier (en ook op website van de NVP) zullen worden gepubliceerd om zo de ervaringen en suggesties die worden gegeven mee te kunnen nemen voor de nieuwe versie van de NVP Sollicitatiecode.

De stellingen zijn uitdagende en relativerende vragen die altijd de intentie hebben om je gedachten nog een keer te laten gaan over werving en selectie (processen) en wij, de Commissie NVP Sollicitatiecode zijn benieuwd hoe HR Professionals denken over actuele thema’s die betrekking hebben op werving en selectie en we hopen daar (mede) door deze stellingen achter te komen.

Doe je mee?

(Geef in de onderstaande poll aan of je het er mee eens bent of niet in en laat je mening achter bij de reacties)

Stelling Commissie NVP Sollicitatiecode

Ondanks ervaring en de voordelen van senioriteit, zijn oudere werknemers voor onze organisatie gewoon te duur, daarom kies ik bij voorkeur voor een goedkope en jonge werknemer, als ik toch voldoende keus heb.

[polldaddy poll=”7065709″]

 

Meer weten over de NVP Sollicitatiecode? Op de website van de NVP vind je meer informatie en kun je de NVP Sollicitatiecode ook downloaden.


Delen

About Commissie NVP Sollicitatiecode

logo-sollicitatiecodeDe NVP Sollicitatiecode bevat basisregels die arbeidsorganisaties (bedrijven en instellingen die arbeidsrelaties aangaan) en sollicitanten naar het oordeel van de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement & Organisatieontwikkeling (NVP) in acht behoren te nemen bij de werving en selectie ter vervulling van vacatures. Het doel van de code is een norm te bieden voor een transparante en eerlijke werving en selectieprocedure. De code is chronologisch opgebouwd vanaf het ontstaan van de vacature tot de aanstelling. De arbeidsorganisatie kan de (toepassing van de) code aan haar eigen specifieke situatie aanpassen, zo daartoe aanleiding bestaat. De NVP zal de praktijk van werving en selectie door arbeidsorganisaties volgen en haar invloed aanwenden om deze op het door haar voorgestane peil te brengen en te houden. De code is opgesteld in overleg met de Stichting van de Arbeid.

Meer informatie over de NVP Sollicitatiecode en de Commissie NVP Sollicitatiecode vind je hier...

1 comment on “NVP Sollicitatiecode: oudere werknemers zijn te duur!

 1. NumoQuest

  Het is een tikkeltje genant aan het worden als men ziet hoe momenteel er werving en selectie of recruitment wordt bedreven. Het moge duidelijk zijn dat de klachten die bij het NVP binnenkomen slechts een heel klein topje van de ijsberg betreft. Er zullen niet al teveel afgewezenen komen klagen, begrijpelijk.

  Waar het mis gaat?
  – Gehanteerde methode voor eerste schifting
  Doorgaans is dit een wordprocessor die cv’s scant op ‘steekwoorden’ Staan die er niet in dan -> exit. Hetgeen hier mis gaat is dat heel veel sollicitanten hun cv op een vacature ‘toeschrijven’ met alle gevolgen van dien. Er zijn ook kandidaten die nu eenmaal ‘jargon’ gebruiken waardoor bepaalde vaktermen anders staan verwoord. In derde kunnen termen een onderdeel van een proces uitmaken waardoor een kandidaat deze niet expliciet neerzet in een CV. Dit zijn zaken die software of de HR professional/recruiter helemaal niet eens kan onderkennen.

  – Discriminatie
  Er worden momenteel en aantoonbaar vele vormen en criteria van discriminatie gehanteerd. Lees hier dat elk criterium die wordt gehanteerd mensen uit te sluiten discriminatie is. Of men de term junior/medior bezigd, achter de schermen Mohammed of Aisha uitsluit, of men nu expliciet een V of M wil hebben, of natuurlijk leeftijdsdiscriminatie.

  – Oneigenlijke vacatures
  Met oneigenlijke vacatures word hier bedoeld vacatures die inconsistent zijn. Een boekhouder die ook IT-er moet zijn. Een junior met minstens drie jaar relevante ervaring. Expliciet stellen dat er voor een vacature een WO of Bachelours nodig is. Verschillende disciplines in één FTE proppen.

  – Communicatie
  Momenteel, mar dara lopen de schattingen uiteen, is het bijzonder droevig gesteld met de wijze van communiceren en het terug koppelen. Naar schatting is het in meer dan 75% van de gevallen zo dat een HR professional, recruiter of iemand in de werving en selectie wereld, dat klaarblijkelijk niet zo noodzakelijk vind. Aan een afwijzings motivatie komt men dan doorgaans niet meer verder dan nietszeggende one liners.

  – Assessment methoden
  Wanneer er egbruik word gemaakt van een assessment methode, dan komt men twee verschillende ervaringen tegen. Kandidaten die zich terdege voorbereiden op het type assessment en kandidaten die zich afvragen wat de vraagstelling en presentatie met de functie waarop men solliciteerde te maken had. In steeds meer gevallen rijzen er ernstige twijfels bij het nu maar ook de kwaliteit van de afgenomen assessments. Er schijnt geen duidelijk gecertificeerd standaard te zijn in dat veld. Tenminste niet controleerbaar voor de kandidaat.

  – Norm gedrag
  Een grote terugkerend risico is ‘norm gedrag’ van kandidaten. Een kandidaat wil met de beste wil van de weeld in aanmerking komen voor de vacature en vertoond steeds meer en vaker normgedrag. Er blijken zelfs trainingen hiervoor te worden gegeven. Ook hier een potentiëel risico in het hele proces.

  Al het bovenstaande maakt het dermate moeilijk de juiste kandidaat te bereiken dat met rede afgevraagd zou moeten worden of de processen of onderdelen niet moeten worden herzien. als men te maken heeft met aanzienlijke tekorten die zelfs blijken toe te nemen, dan zou men verwachten dat er zaken worden bijgesteld om die tekorten te lijf te gaan.

  Misschien eens goed voor het NVP op deze onderdelen in te zoomen?

Comments are closed.