Het geheim van succes

      Reacties uitgeschakeld voor Het geheim van succes
Succes
Delen

SuccesWanneer je iets heel leuks meemaakt of wanneer je enthousiast over iets bent, loop je als het ware over van plezier over die fijne ervaring en je kunt bijna niet anders dan er over vertellen. Dat werkt natuurlijk ook zo wanneer je iets naars meemaakt. Je zag op weg naar huis een ongeluk of er is ingebroken in je huis toen jij naar je werk was. Je voelt je rot en lucht geven aan je narigheid lucht op. Herken je het?

Voorbeeld 1

Na een meningsverschil met zijn werkgever besloot Jaap het als eigen baas te gaan proberen. Maar hoe pak je zo iets aan? Hij besloot om mensen te gaan helpen door zijn expertise te delen. Daar beleefde hij veel plezier aan en op enig moment kreeg Jaap zijn eerste betaalde opdracht. Die werd hem gegund, omdat hij eerst belangeloos zijn kennis ten dienste gesteld had en daar iemand heel goed mee geholpen had. We zijn nu een paar jaar verder. De onderneming draait goed en de omzet neemt jaarlijks toe.

Wat opvalt is dat Jaap regelmatig vertelt hoe tof hij het vindt dat mensen hem opdrachten gunnen. En dat het toch wel stoer is dat na een geslaagde opdracht andere partijen hem benaderen. “Wat jij voor hen voor elkaar gekregen hebt, kun je dat ook voor ons doen?” Het voelt eigenlijk alsof het vanzelf gaat, het succesvol zijn.

mooie auto succesVoorbeeld 2

Kees is al wat ouder en heeft vanuit zijn passie voor een nichemarkt een grote onderneming opgebouwd met filialen in binnen- en buitenland. De onderneming is internationaal georií«nteerd en heeft weinig last van de Nederlandse crisis. Toch gaat het niet echt lekker met Kees, hij wordt geplaagd door vastzittende schouders en een pijnlijke stijve nek. Deze ondernemer vertelt een heel ander verhaal. Zijn medewerkers zeuren aan z’n kop, zetten zich niet voldoende in. Het zijn allemaal maar kleine dingen, maar al met al is het ondernemen geen pretje. Als ik vraag of het hem geen kick geeft om zijn (hele mooie) auto voor dat enorme bedrijfspand te parkeren, in de wetenschap dat dat allemaal uit zijn brein ontsproten is, kijkt hij me vreemd aan. “Nee, zo zie ik dat eigenlijk niet. Ik vind mezelf helemaal niet zo succesvol”.

Het is niet gewoon om succesvol te zijn

Kees is al langer bezig en is naar ieders maatstaven bijzonder succesvol. Jaap heeft een booming business en geniet er met volle teugen van. Van buitenaf gezien is hij pas net bezig en moet nog maar bewijzen dat hij zijn succes kan bestendigen. Als burn-out expert begeleid ik beiden preventief. Ze vinden het belangrijk dat de stress in hun werk en leven hen de das niet om doet. De jongere ondernemer heb ik gewezen op zijn gewoonte om oprecht blij te zijn met nieuwe opdrachten, doorverwijzingen en goede referenties. Ik moedig Jaap aan daar nog lang mee door te gaan. Succesvol zijn, begint bij je succesvol voelen.

Kees help ik door samen met hem op zoek te gaan naar de successen die hij behaalt heeft in zijn leven. Hij gaat weer leren om trots te zijn op alles wat hij bereikt heeft. Het is niet gewoon om succesvol te zijn, daar mag je van genieten.

Je kunt zoveel bereiken als maar mogelijk is, maar wanneer je vervolgens alleen focust op dat wat je nog niet kunt, hebt of bent, ervaar je ondanks dat alles nog steeds geen succes.

Vier je succesHoe ga je jezelf succesvol voelen?

Benoem je successen, vier ze, wees er trots op. Leg de lat voor je successen zo laag mogelijk. Het is ook succesvol wanneer je je partner aan het lachen maakt, wanneer je met plezier gewerkt hebt, wanneer je een beginnetje hebt gemaakt aan iets waar je tegen op keek, wanneer je een moeilijk gesprek aangegaan bent of juist wanneer je een keer je mond houdt om een ander meer ruimte te geven.

Bovenal ben je succesvol wanneer je plezier maakt. Plezier is meteen ook het beste preventieve medicijn om stress-gerelateerde klachten buiten de deur te houden.

Om het goede voorbeeld te geven wil ik een succes moment waar ik trots op ben graag met je delen. Open Circles Academy gebruikte mijn verhaal als voorbeeld voor hun studenten. Er zit een superleuk filmpje bij van het moment dat ik voor een volle zaal (800 man) mijn boek mocht presenteren. Kijk maar eens hoe blij ik ben, terwijl ik het tegelijkertijd duidelijk heel spannend vind. Maar ik heb het toch maar mooi gedaan!

(http://businessbootcamp.nl/interviews/marina-schriek-2013)

Op jouw succes!

Marina Schriek, burn-out specialist @deopening.nl en auteur van Gefeliciteerd met je burn-out.


Delen

About Marina Schriek

Marina Schriek is oprichter en mede-eigenaar van 'de opening'. De Opening helpt organisaties en mensen in persoonlijke groei, onder het motto 'Zingend door het leven en dansend naar je werk: dat willen we toch allemaal'.

Wie ver af is van dat perspectief, kan terecht bij 'de opening'. 'Wanneer ogen weer gaan stralen, weet ik dat het goed zit.' zegt Marina.

De Opening biedt preventieve en intensieve trajecten aan voor mensen met chronische stressklachten en burn-out. Liever hebben we dat organisaties met onze TCI Box aan de slag gaan. De in-house trainingsmethode die inzet op Vertrouwen, Samenwerking & Innovatie. Wanneer die aspecten goed verankerd zijn hoeven organisaties geen beroep te doen op ons als probleemoplosser van situaties die mensen en relaties betreffen.

Marina blogt over onderwerpen gerelateerd aan People-Planet-Profit op haar blog www.marinaschriek.nl. Omdat zij op toegankelijke wijze kernproblemen adresseert en heldere handvatten geeft voor verbeteringen, zijn we blij dat Marina nu ook regelmatig artikelen op HI-RE zal publiceren.