HRM Weekoverzicht – Hi-RE’s keek op week 16

      Reacties uitgeschakeld voor HRM Weekoverzicht – Hi-RE’s keek op week 16
HRM Weekoverzicht Hi-RE.nl; Artikelen over Recruitment, HRM en AMC
Delen

HRM Weekoverzicht Hi-RE.nl; Artikelen over Recruitment, HRM en AMC

Het HRM Weekoverzicht van week 16

Ddos en meer dan 8 procent waren de woorden van week 16. Nadat eerst de ING en de SNS al een week eerder het doelwit waren geweest van een grote aanval, moesten de afgelopen week de Rabobank, wederom de SNS, de KLM en de NS het ontgelden en waren de websites van deze bedrijven voor langere of kortere tijd niet te bereiken en te gebruiken.

De 8 procent slaat natuurlijk op de werkloosheid, die deze week, volgens cijfers van het CBS, tot dat niveau was gestegen. Daarmee is het recordaantal mensen van de beroepsbevolking dat ooit thuis zat, verbroken. Het oude record van 1983 stond op 639.000 werklozen, nu zitten er 643.000 mensen thuis en zoals al vaker gezegd het ziet er nog niet naar uit dat dit snel af zal gaan nemen….

HRM Weekoverzicht

HRM Weekoverzicht 1

HR heeft niets aan technologie, want gebruikers hebben er niets aan door Annemarie Stel

HR profiteert op strategisch vlak niet van technologie. Dat lijkt de conclusie te zijn van een onderzoek naar het verband tussen HR-technologie en strategische meerwaarde. Tja. Dat HR en technologie niet altijd een gelukkig huwelijk hebben, is hier al vaker geconstateerd.

Het verbaasde me daarom ook totaal niet dat de “tool that automates the performance-review creation process while combining social recognition and feedback with actionable insights to help improve employee performance levels” – met de tegenstrijdige naam WorkSimple – onlangs het loodje legde. En de reden daarvoor gaat op voor meer HR-systemen.

Lees verder...

HRM Weekoverzicht 2

Sociaal Akkoord – “˜Vertrouwen’ is het grote toverwoord door Zwager van A’dam

Daar was het dan, het lang verwachte Sociaal Akkoord. Opgesteld op geheime plekken in de polder door sociale partners en afgevaardigden vanuit het kabinet. Voor de vorm kwamen partijen nog even bijeen op een locatie met een mooie naam, zodat het de geschiedenis in kon gaan als het “Mondriaan-akkoord’.

“˜Een in beton gegoten akkoord’, zo omschreef minister Asscher al heel snel de uitkomsten. Hopelijk wordt het niet aangetast door betonrot en is de levensduur langer dan andere akkoorden die Minister-president Rutte tot nu toe sloot. Ik kan het lijstje hier neerzetten, maar dan loop ik het risico dat dit blog te lang wordt. En waarom ook, een beetje volger van Rutte kent zijn klassiekers.

Lees verder...

HRM Weekoverzicht 3

Duurzaam – Mag ik even lenen? door Joyce van Randwijk

Hoe zou het zijn als je onbeperkt en overal toegang toe hebt? Als je dingen niet meer hoeft te kopen, maar simpelweg gebruikt tot je er klaar mee bent? Duurzaam ondernemer Ruud Koornsta prikkelde mij in zijn presentatie met deze visie door te wijzen op een nieuwe ontwikkeling: jongeren willen “˜toegang hebben tot’ in plaats van “˜in het bezit zijn van’.

Een voorbeeld is de digitale muziekservice Spotify. Deze service biedt je de mogelijkheid om praktisch overal naar je favoriete muziek te kunnen luisteren met niet meer dan een digitale toegang. Er bestaat een gratis – reclame – versie, of je sluit een abonnement af voor thuis en/of onderweg. Spotify heeft daarnaast “˜sociale services’: de mogelijkheid om muziek met je vrienden te delen en op de hoogte te blijven van muziek waar je vrienden naar luisteren; of van de muziek waar de hele wereld op dit moment graag naar luistert.

Lees verder...

HRM Weekoverzicht 4

In Q1 minder horeca vacatures en de voordelen voor recruiters door Daphne van Lit & Kim Pieschel

Jaaa! Eindelijk is het lente en stijgt de temperatuur naar waarden die de moeite waard zijn.

We vroegen ons af of die lange winter invloed heeft op het aantal vacatures in de horeca

En welke voordelen je als recruiter uit deze kennis kunt halen. En dus zijn we, zoals jullie vanaf nu vaker van ons mogen verwachten, in Jobfeed cijfers gedoken.

In het 1e kwartaal van 2013 zijn inderdaad minder horeca vacatures dan in het 1e kwartaal van 2012. Ruim 11% minder ten opzichte van totaal aantal vacatures. Het verschil in horecavacatures tussen kwartaal 1 2012 en kwartaal 1 2011 is nihil: -0.9% (wederom ten opzichte van totaal aantal vacatures)*.

Lees verder...

HRM Weekoverzicht 5

Wat is burn-out? door Marina Schriek

Het woord burn-out wordt vaak op twee manieren gebruikt:

1. Het proces van opgebrand raken,
2. Het stadium dat je bereikt hebt wanneer je opgebrand bent.

Burn-out problematiek gaat over stress-gerelateerde klachten. Daarom zou je ook over het “chronisch stress-syndroom” kunnen praten. Er wordt gezegd dat 14% van de werkende bevolking kampt met klachten die samenhangen met burn-out ofwel het chronisch stress-syndroom. Bij burn-out gaat men er meestal vanuit dat de klachten werkgerelateerd zijn. Wat impliceert dat iemand die niet officieel werkt geen burn-out kan krijgen.

 Lees verder...

HRM Weekoverzicht 6

Employer brand (ing)… maar dan echt! door Edwin van der Sande

Het is fantastisch als je het werkgeversmerk met mooie beelden en een goed verhaal kunt vertellen. Nog gaver is het om je employer brand te laten ervaren en beleven. Met echte klanten, werk uit de praktijk en de toekomstige collega’s!

“Terwijl ik in een sollicitatieprocedure zit, word ik uitgenodigd om naar een klanten-event te komen. Ik mag actief deelnemen en kom zo niet alleen in aanraking met de inhoud van het werk, maar spreek met echte klanten en toekomstige collega’s. Mogelijk toekomstige collega’s moet ik in dit stadium nog zeggen hí¨. Terwijl ik anoniem heb kunnen meedoen, heb ik een hele goede indruk van het bedrijf, de sfeer, de cultuur en de manier van werken gekregen. Gaaf dat ik dit mocht meemaken.”

Lees verder...

HRM Weekoverzicht 7 Baanzekerheid neemt af

De baanzekerheid is afgenomen vergeleken met vorig jaar. Zo voelt, vandaag de dag, vier op de tien werknemers (39 procent) zich minder zeker van zijn baan dan vorig jaar. Dit blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van vorige week. Gemiddeld geven 63.100 mensen respons op deze “˜Vraag van Vandaag’ van de ING.

Uit de ING Vraag van Vandaag blijkt ook dat de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt een grote rol spelen bij het vertrouwen dat de consument heeft in de economie. Als de respondenten moeten aangeven waarop hun vertrouwen vooral gebaseerd is – de arbeidsmarkt, de beurs, inflatie of de huizenmarkt -, geeft 52 procent van de respondenten aan dat vooral de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt zijn die hun vertrouwen bepalen, gevolgd door de ontwikkelingen op de huizenmarkt (13 procent) en de ontwikkelingen op de beurs (9 procent).

Lees verder

HRM Weekoverzicht 8

Employer branding als reclame – dat dacht ik niet door Annemarie Stel

Is employer branding nog nodig, vraagt Marketingfacts zich af. Want waarom zou je geld uitgeven aan het “˜promoten’ van je werkgeversmerk? Mensen staan immers in drommen voor de poort?

Mijn standpunt over marketeers die zich tegen employer branding en recruitment aanbemoeien, is wel bekend: dat zouden ze niet moeten doen. En dit artikel is geen uitzondering op de regel. Want hoewel het belang van employer branding wordt onderkend, staan er teksten in als: “Het is reclame maken voor jouw bedrijf als merk”. Reclame?! Wel, dat is nou precies wat het niet is.

Lees verder...

HRM Weekoverzicht eRecruitmentHRM Weekoverzicht – Emerce Congres eRecruitment 2013

Afgelopen dinsdag 16 april vond in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam wederom het Emerce Congres eRecruitment 2013 plaats. Voor Hi-RE.nl waren zowel Irene Perk als Siem van Bruggen aanwezig. Hieronder kun je lezen wat zij van het congres vonden en wat hen opviel tijdens het congres.

eRecruitment Emerce 2013; geheel in het teken van de kandidaat door Irene Perk

Vandaag was ik als blogger voor Hi-RE aanwezig op Emerce eRecruitment  2013, of te wel #erecruitment13 ( ja ja, trending topic van de dag!). Vooraf had ik al een aantal favoriete sessies waar ik graag aanwezig wilde zijn, onder andere de live Source & Hunt BattleIrina Shamaeva over sourcing software en de paneldiscussie over grenzen van Privacy binnen recruitment.

Lees verder

eRecruitment 2013, een impressie door Siem van Bruggen

Op 16 april 2013 was online recruitment offline vertegenwoordigd in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Het programma belooft ons op de hoogte te brengen over online en mobile innovaties rond recruitment. Na de opening is er keuze uit 20 onderdelen waarin key note speakers, corporate recruiters, sponsorsessies, paneldiscussie, en een live source & hunt battle elkaar afwisselen. Bas Westland heet ons welkom en we beginnen met de mystery guest.

Lees verder

HRM Weekoverzicht – Van de Pers

HRM Weekoverzicht 9

Helft managers past screening toe op mail- en surfgedrag werknemers

Werknemers worden door hun werkgever meer in de gaten gehouden dan ze denken. Vooral het mail- en surfgedrag is onderhevig aan screening en wordt gecontroleerd. Van de ondervraagde topmanagers onderwerpt 45% de mailbox van zijn werknemers wel eens aan een onderzoek, 9% doet dit zelfs op geregelde of systematische basis. Dit blijkt uit het Privacy-onderzoek van Intermediair onder 335 respondenten uit het topmanagement en management in ICT en HR.

Lees verder...

HRM Weekoverzicht 10

Financií«le medewerkers minder actief in zoeken baan

Medewerkers in de financií«le sector zijn minder actief op zoek naar een nieuwe baan dan medewerkers in andere sectoren. En dat is niet alleen nu zo. Het percentage actieve baanzoekers in de financií«le sector is al een aantal jaren stabiel. Zowel in 2011 als in 2012 was 12% actief op zoek naar een nieuwe baan, waar dat gemiddeld in Nederland 18% is en stijgend. Dit blijkt uit analyses van onderzoeks- en adviesbureau Intelligence Group in opdracht van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie.

Lees verder...

HRM Weekoverzicht –  CV2.0, infographics en evenementen

CV van de maand April 2013: Shirley van Doren
Goed werkgeverschap in crisistijd hoe doe je dat? (video)
Sourcing top talent in een infographic
HRM Evenementen overzicht week 16 & 17


Delen