Goed werkgeverschap in crisistijd hoe doe je dat? (video)

      Reacties uitgeschakeld voor Goed werkgeverschap in crisistijd hoe doe je dat? (video)
Geweldloos communiceren - Over communicatie
Delen

Goed werkgeverschap in crisistijd - Paul BoselieAls alles voor de wind gaat, is het eenvoudiger om een goed werkgever te zijn. Je kunt gemakkelijker de krenten uit de pad weggeven, er is ruimte om te investeren in zowel je organisatie als je personeel en meer financií«le middelen om leuke dingen te doen. Ook dan zul je moeite moeten doen om goed werkgeverschap te laten zien, maar het zal je makkelijker afgaan dan nu, in crisistijd.

In crisistijd, in tijden dat het minder gaat met je bedrijf, is er minder ruimte voor bovengenoemde dingen. Je zal vaker nee moeten verkopen aan je medewerkers, want als het wat je aan de lippen staat, is er geen budget voor cursussen, opleidingen en andere leuke dingen. Er moeten misschien mensen uit, de lonen moeten gematigd worden, er mogen geen mensen aangenomen worden, etc.

Maar het kan ook anders…

Paul Boselie over goed werkgeverschap

In de onderstaande video (opgenomen tijdens de uitreiking van de  Beste Werkgevers Awards 2012 van Effectory en VNU Vacature Media) gaat Paul Boselie, hoogleraar Strategisch Human Resource aan de USBO, Universiteit van Utrecht, in op hoe je goed werkgeverschap in crisistijd kunt vormgeven, hoe je het anders kunt doen. Hoe je als organisatie niet in de verdediging moet schieten, niet teveel nee moet verkopen aan je personeel, niet teveel moet bezuinigen en niet te veel moet kijken naar wat andere (concurrerende) organisaties doen en niet moet kopií«ren wat anderen doen. Als je moet kopií«ren  ben je eigenlijk al te laat, zegt Boselie. Je moet uitgaan van je eigen interne kracht, teruggaan naar je roots, veel meer bouwen op je eigen interne kracht en bedenken waar je als organisatie nu eigenlijk goed in bent en waar je nu eigenlijk voor staat.

Boselie neemt je in deze video mee via de lijst van Kirby (2005) met elementen waaraan succesvolle organisaties voldoen, naar verschuivingen in het management denken en praktijkvoorbeelden (IKEA, Efteling etc.) om uit te komen bij goed werkgeverschap.

Boselie is een vlotte verteller met een leuk verhaal en zeker een aanrader om te kijken.

Video – Paul Boselie – Goed werkgeverschap in crisistijd

Andere leuke en interessante video’s op Hi-RE.nl

Hoe maak je de perfecte LinkedIn status update?
Waarom er te weinig vrouwen aan de top zijn
De ultieme stress test
Some Recruiter I Used to Know
Wat als sociale netwerken in de jaren ’80 al waren uitgevonden?
Sollicitatie tips van Independent Recruiters
Social Recruitment; hoe is het nu bij Deloitte (video)


Delen