Duurzaamheid is de toekomst

      Reacties uitgeschakeld voor Duurzaamheid is de toekomst
HRM Weekoverzicht - Duurzaamheid - flexitarisme
Delen

Duurzaamheid - ranking the stars - award( Duurzaamheid is de duurzame ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen, aldus de definitie van de VN-commissie Brundtland uit 1987 -Redactie)

Twee jaar geleden presenteerde Natuur & Milieu “˜Ranking the Stars’. Nee, dit is niet het nieuwste paradepaardje van John de Mol. Het is een onderzoek naar de gesteldheid van Neerlands milieu, natuur en klimaat in vergelijking met andere EU-lidstaten. Volgens dit rapport is Nederland de meest smerige lidstaat van de Europese Unie!

 De Hollandse bodem positioneert op de 27e (van de 27) plaats van Europa: haar rijkheid aan stikstof en fosfaat hebben haar tot de meest verontreinigde bodem van Europa bekroond.

Plaats 1. Nederland-waterland siert tevens de 27e plaats: met het meest vervuilde oppervlaktewater van Europa is onze waterkwaliteit absoluut de slechtste.

Plaats 3. Ter land, ter zee en ook in de lucht behoren we tot de top: onze luchtkwaliteit bekleedt plaats 25 op de ranglijst. In samenwerking met twee zuiderburen (Belgií« en Luxemburg) hebben we de hoogste uitstoot van stikstofdioxide van Europa weten te behalen! Hiermee tasten we niet alleen de natuur aan, ook onze gezondheid dingt mee naar de gevolgen.

Duurzaamheid - Wat LED je?Tja… Maar in principe zijn we toch met z’n allen al best milieubewust bezig? O ja zeker: we zijn ons absoluut heel bewust van de gevolgen van milieuvervuiling…

 • We weten bijvoorbeeld al dat, als we zo doorgaan, er geen toekomstige generaties meer zullen zijn…
 • We weten ook dat vermindering van CO2-uitstoot en andere broeikasgassen de levensduur van onze planeet aardig doet toenemen…
 • We weten dat er andere vormen van energie mogelijk zijn…
 • We weten dat we, bijvoorbeeld met behulp van ledverlichting, het energieverbruik ernstig kunnen verminderen…
 • We weten dat we apparaten niet onnodig aan hoeven laten staan (ook niet op stand-by!)…
 • We weten dat we beter de fiets/het OV/een elektrisch voertuig kunnen gebruiken…
 • We weten dat een warme trui beter is dan de CV op 23 graden…
 • We weten dat 5 minuten douchen eigenlijk wel genoeg is…
 • We weten dat we te veel (nog bruik-/eetbare producten) weggooien…
 • We weten dat we ons afval beter (gescheiden) in de vuilcontainer kunnen gooien dan het op straat te dumpen…
 • We weten dat kauwgom ongeveer 20-25 jaar op straat blijft liggen…

Dus: geen probleem? Mwah… Sommige dingen lijken dankzij inspanningen wat beter te gaan. Zo is het gat in onze ozonlaag een stuk kleiner geworden: met name dankzij Kyoto zitten er minder cfk’s (chloorfluorkoolstofverbindingen) en andere broeikasgassen in de atmosfeer. Met een beetje geluk houden we dus nog even droge voeten…

Duurzaamheid - Watersnood

Of niet? Vindt u het ook zo koud voor de tijd van het jaar? Te bedenken dat er vorig jaar in maart nog warmterecords werden gebroken; nu was het op 23 maart slechts 2,3 graden met een gevoelstemperatuur van -10°C! Maar dat is, op een verlate “˜rokjesdag’ na, toch juist goed?! Minder opwarming van de aarde, toch? Niet helemaal: onderzoek wijst uit dat onze CO2-uitstoot niet alleen zorgt voor het broeikaseffect, maar ook voor smog, zure regen en… temperatuurdaling! Ozon zorgt voor opwarming van de lucht op grote hoogte. Tekort aan ozon zorgt dus voor minder opwarming met als gevolg een daling van de temperatuur.

Nu wil ik zeker niet beweren dat het gat in de ozonlaag – door ons toedoen – weer groter is geworden. Oostenwind is gewoon koud en we hebben best een lange nazomer gehad. Daarnaast erken ook ik natuurlijke temperatuurschommelingen en het is inderdaad aangetoond dat de mens niet alleen verantwoordelijk is voor klimaatverandering (vulkaanuitbarstingen kunnen er ook wat van als het op broeikasgassen aankomt).

Toch is de CO2-concentratie in de lucht in geen 800.000 jaar zo hoog geweest en deze is met zekerheid afkomstig van verbranding van olie, gas en kolen, en van ontbossing. Juist deze CO2-concentratie zorgt ervoor dat de aarde opwarmt: de gemiddelde wereldtemperatuur is sinds eind 1800 met 0,8 graden gestegen en in Nederland zelfs met 1,5 graad. De uitstoot van broeikasgassen ligt in Nederland boven het Europese gemiddelde en deze trend is stijgend. Nederland haalt het Kyoto-doel alleen maar door de aankoop van buitenlandse emissierechten (deze geven landen het recht om bepaalde broeikasgassen of andere schadelijke gassen uit te stoten).

Duurzaamheid - flexitarismeNiet gek: wij leven immers met heel veel mensen op een heel klein stukje planeet… Zeker waar! Dat betekent echter ook dat we lang niet zo ver hoeven te reizen en dus prima alternatieve vervoersmiddelen kunnen gebruiken. We hebben ook genoeg mogelijkheden om anders te eten (jawel: de flexitarií«r is in opkomst) en we kunnen onze eigen veehouderij stimuleren duurzaamheid na te streven. Minder dieren betekent immers minder mest en de mest die er is kunnen we prima verwerken in, bijvoorbeeld, biogas. We kunnen zelfs, in samenwerking, onze eigen energie opwekken: leve de spinningklas! ;-) Gezamenlijk kunnen we daarnaast eisen dat onze natuurgebieden beschermd worden en dat er landelijk geí¯nvesteerd wordt in duurzaamheid; we kunnen afstand nemen van een kabinet dat juist hierop wil bezuinigen.

Lieve mensen, duurzaamheid is de toekomst! Door hierin voorop te lopen, kunnen we ons onderscheiden van aankomende wereldmachten en onze geliefde voorbeeldpositie herpakken! Wie slim en duurzaam bezig is, kan bezuinigen en besparen, als verantwoorde zakenpartner een goed imago handhaven en dus winst maken!
Duurzaamheid winst maken


Delen

About Joyce van Randwijk

As a psychologist, I was urged to take a look into my own head. I discovered that maximising - getting the best out of PEOPLE, PLANET and PROFIT - really energises me.

I am thus interested in social, organisational, positive & environmental psychology.

I like TASTE! My Big Five For Life (the 5 things I really want to do at this time) are:

T o use my personal values, knowledge and experience in order to create an innovatory career test.

A ctively explore new places and experience new adventures.

S ee even more both strong and interesting personalities.

T ake off writing a fiction book about our environment.

E njoying the moment.

 

I am delighted to work at 'De Jonge Krijger' because here I explore oppurtunities to create study and career perspectives for our future generation. Also, I challenge people to discover what they really want to do.

Online

Twitter

LinkedIn

Website