HRM Weekoverzicht – Hi-RE’s Keek op Week 14

      Reacties uitgeschakeld voor HRM Weekoverzicht – Hi-RE’s Keek op Week 14
HRM Weekoverzicht Hi-RE.nl; Artikelen over Recruitment, HRM en AMC
Delen

HRM Weekoverzicht Hi-RE.nl; Artikelen over Recruitment, HRM en AMC

Het HRM Weekoverzicht van week 14

Tja, wat moeten we zeggen over week 14… De grote storing bij de ING, iDeal, Rabobank en SNS? Of dat Mainstreet in het voorprogramma van Justin Bieber staat en dat tot grote heisa op Twitter leidde of dat er ruzie is binnen de Top van de Rabobank en dat de NS 100 miljoen moet bezuiningen en dat er een ontslaggolf dreigt… Of dat het Rijksmuseum na 10 jaar haar deuren weer opent en dit aankondigde met een leuke 17e eeuwse flahmob en dat hoofdsponsor ING iedereen op 13 april vrij toegang geeft tot het Rijksmuseum. Leuk plan inderdaad, maar ja als je dat in dezelfde week dan gelijk moet bezuren met een ddos-aanval en half Nederland boos op je is omdat hij of zij niet kon betalen, pinnen en in de min stond op zijn of haar rekening, dan zakt zo’n leuk bericht ook weer snel weg. 🙂

HRM Weekoverzicht

 

HRM Weekoverzicht recruitment funnelHet einde van de recruitment funnel en het begin van de wervingslus  door Annemarie Stel

De “˜ recruitment funnel ‘ is nog altijd een populaire verbeelding van het proces van recruitment, afgeleid van het proces dat ten grondslag ligt aan marketing en verkoop. Eenvoudig gezegd: je begint met een wijde opening en heel veel mensen in je doelgroep, je zuigt ze naar binnen, je laat er allerlei activiteiten op los gedurende de gang naar beneden en aan het eind houd je geschikte sollicitanten, c.q. nieuwe medewerkers over.

Lees verder….

HRM Weekoverzicht - Recruitment en data: het geheim van de waarde van medewerkers (deel 2)

Recruitment en data: het geheim van de waarde van medewerkers (deel 2) door Daphne van Lit-Kempers

In m’n vorige blog heb ik je een manier laten zien waarmee je gemakkelijk de (gemiste) waarde van nieuw aan te nemen medewerkers kunt berekenen. Namelijk door het maandsalaris te vermenigvuldigen met de Time to Productivity.

Deze keer geef ik een idee van hoe je deze waarde positief kunt beí¯nvloeden. Maar eerst deze nieuwe KPI nog even in perspectief zetten.

Cost per Hire, Time to Hire of Time to Productivity?

Want je vraagt je mogelijk af of het meten van de Time to Productivity de nieuwe heilige graal is binnen recruitment KPI’s. Wat mij betreft niet (maar beheers je vooral niet als je het anders ziet). Het is naar mijn mening wel een meer omvattende en dus meer zeggende KPI dan CPH of Time to Hire.

Lees verder.

Recruitment en data: het geheim van de waarde van medewerkers (deel 2)- zomaar een week - luiZomaar een doodnormale week door Zwager van A’dam

Vanmorgen kreeg ik een mailtje van mijn zwager met de vraag waarom ik deze week geen blog had geschreven. “˜Had ik een luie bui of was er een gebrek aan inspiratie?’ Dat laatste kon hij zich bijna niet voorstellen, er was immers genoeg nieuws geweest waarover ik had kunnen schrijven.

Massaontslagen bij TNT en het gevangeniswezen. Post.nl, die zijn nieuwe werknemers ging rekruteren vanuit de sociale werkvoorziening. Brievenbusfirma’s aan de Amsterdamse Zuid-As voor buitenlandse belastingontduikers en dezelfde brievenbussen, maar dan op de Bermuda Eilanden, Bahama’s of Kaaimaneilanden, voor Nederlandse multinationals.

Lees verder….

HRM Weekoverzicht Vacatures - m/v gezochtVacatures zijn geen vacatures meer  door Annemarie Stel

Via een – ietwat onnavolgbare – statistische manoeuvre, concludeert Recruitment Matters iets merkwaardigs: de omvang van de werkloosheidsstijging in Nederland is (veel) groter dan je zou verwachten op grond van de – relatief beperkte – krimp van het vacature volume.

In gewoon Nederlands: het aantal werklozen neemt toe, maar het aantal vacatures neemt niet in gelijke mate af. Iets dergelijks werd hier ruim een jaar geleden ook al geconstateerd en het is intuí¯tief inderdaad een rare situatie.

Lees verder….

Op 28 maart was er een Next Marketing Event in Veenendaal. De bijeenkomst werd door ca 120 mensen bezocht  en leidde tot een leuke uitwisselingen van ervaringen. In een van...

Werkgevers controleren kandidaten vaker op de social media. Geldt dat ook voor bureaus? door Boudewijn van Achter

Op 28 maart was er een Next Marketing Event in Veenendaal. De bijeenkomst werd door ca 120 mensen bezocht  en leidde tot een leuke uitwisselingen van ervaringen. In een van de subgroepen was ik zelf aan de beurt en werd mij gevraagd of ik kandidaten screende via de social media?  Mijn antwoord, dat ik dat nooit doe, verbaasde de zaal. Kennelijk hadden zij allemaal onderstaande informatie gelezen…

Onderzoek social media

“Onderzoek van juridisch dienstverlener Arag wijst uit dat één op de drie ondernemers zijn medewerkers controleert. Tien procent doet het zelfs regelmatig, wat steeds vaker tot arbeidsconflicten leidt. Mensen zetten van alles op social media als Facebook en Twitter en zijn vaak op allerlei manieren verbonden met collega’s.

Lees verder.

HRM Weekoverzicht - spreken of verstoppertje spelen

Spreken of verstoppertje spelen? door Pauline le Rí»tte

Heeft iemand nog iets toe te voegen?

De aanwezigen zakken weg in hun stoel.

Ehm. Neuh.

Tenenkrommende stilte.

Niet één van de experts. De professionals. De kenners.

Niet één, heeft er iets toe te voegen.

Zwijgend wachten ze tot de voorzitter de vergadering sluit.

We vinden het lastig om iets te zeggen in het openbaar

Is het angst?

Lees verder….

HRM Weekoverzicht - Werkgevers 2021 Arbeidsmarkt – Werkgevers maken zich zorgen over het jaar 2021 door Zwager van A’dam

“˜Werkgevers maken zich zorgen om invullen vacatures’ was het eerste wat ik vanmorgen opving in het nieuws. Direct was ik klaarwakker en spitste ik mijn oren. Wat was er gebeurd met de economie in de tijd tussen het naar bed gaan gisteravond om half twaalf en het wakker worden om zeven uur vanmorgen?

Moest ik meteen aan de slag om alle werkgevers van Nederland te laten weten dat ik nog steeds per direct beschikbaar was? Wisten vacaturebanken en uitzendbureaus nog wel van mijn bestaan, maar hadden ze verzuimd mijn naam te noemen, toen werkgevers iemand zochten voor invulling van een financií«le vacature?  Even sloeg de totale paniek toe.

Lees verder….

HRM Weekoverzicht Goede prijs Geloof jij dat jouw diensten een goede prijs waard zijn? door Saskia Postma

En wil je klant dat er ook voor betalen?

Afgelopen week ontving ik een mail van Laura Babeliowsky met een ontzettend geestig filmpje.

Het ging om een trainer die bij een klant aan tafel zat met wie hij zijn offerte voor een training ging bespreken. Je raadt waarschijnlijk al welke kant dat opging. De beste man begon heel stoer met een prijs van 10.000 euro te vragen voor een training van 3 maanden. Hij eindigde ermee dat hij de klant zelfs 500 euro ging betalen! Omdat hij zo blij mocht zijn dat hij deze training mocht doen voor een bekend bedrijf dat toch een hele mooie referentie zou zijn voor zijn bureau…

Lees verder….

HRM Weekoverzicht – Van de Pers

HRM Weekoverzicht Veiigheidsbeleid Een vijfde Nederlandse bedrijven heeft geen veiligheidsbeleid

Veiligheid met name in MKB ondermaats

Twintig procent van de Nederlandse bedrijven heeft geen veiligheidsbeleid: ze zijn er nog mee bezig, hebben het gewoonweg niet of vinden het niet nodig. Van de organisaties die wel een beleid hebben, toetst een kwart dit zelden of nooit aan veranderende wetgeving of dreigingen van buitenaf. Dat blijkt uit de Nationale Veiligheidsbarometer van Securitas onder 800 respondenten in het bedrijfsleven.

Lees verder...
HRM Weekoverzicht Faillissementen Zeeland Faillissementen in Zeeland naar record

Recordaantal bedrijven bankroet

In Zeeland is het aantal faillissementen in het eerste kwartaal van 2013 explosief gestegen. Dit blijkt uit cijfers die Faillissementsdossier.nl vandaag bekend heeft gemaakt. In totaal telde Zeeland in de eerste drie maanden 100 faillissementen. Dat is een toename met maar liefst 156 procent ten opzichte van de overeenkomstige periode van 2012. In de meeste andere provincies steeg het aantal faillissementen aanzienlijk minder.

Lees verder

HRM Weekoverzicht Broadcast Your Talent Broadcast Your Talent gelanceerd

WerkenFM heeft Broadcast Your Talent (#BYT) gelanceerd , een innovatief outplacement- en mobiliteitsproduct, waarbij deelnemers zich zowel online als offline leren profileren om zo hun loopbaankansen te vergroten.

Door gebruik te maken van een unieke mix van media, social media, sollicitatietrainingen en e-coaching leren de deelnemers hun presentatie te optimaliseren en hun (online) netwerk uit te breiden, waardoor de kansen op de arbeidsmarkt toenemen.

Lees verder

HRM Weekoverzicht –  CV2.0, infographics en evenementen

LinkedIn en de wereld van recruitment (infographic)
HRM Evenementen overzicht april 2013
Congres Emerce eRecruitment – Innovatie in recruitment
#TruAmsterdam komt er weer aan: Vrijdag 26 april
Sollicitatie tips van Independent Recruiters in de vrijdag video
CV 2.0 De boel omdraaien
De evolutie van de recruiter in een infographic


Delen