HRM Weekoverzicht – Hi-RE’s Keek op Week 13

      Reacties uitgeschakeld voor HRM Weekoverzicht – Hi-RE’s Keek op Week 13
HRM Weekoverzicht Hi-RE.nl; Artikelen over Recruitment, HRM en AMC
Delen

HRM Weekoverzicht Hi-RE.nl; Artikelen over Recruitment, HRM en AMC

De dertiende week van 2013 kan misschien wel het beste de boeken in als de week waarin heel Nederland obsessief met het weer bezig is. Nu zijn we wel een volkje dat altijd klaagt over het weer – te koud, te warm, te nat, te droog – en vertonen we in de winter al enig obsessief gedrag in relatie tot het weer – Elfstedentocht, witte kerst – nu hebben we daar nog eentje bij: Krijgen we een witte Paas of niet? De sneeuwvlokken dwarrelen hier af en toe nog een beetje door de lucht, maar het blijft niet liggen dus ik vermoed dat het geen witte Paas wordt en gelukkig maar, want dat is zo moeilijk paaseieren zoeken morgenochtend. 🙂

Wel of niet wit…. Vrolijk Pasen!

Het HRM Weekoverzicht

HRM Weekoverzicht - QR-code

Meer doen in recruitment met een QR-code door Annemarie Stel

Al een flinke tijd aanwezig – bijna 20 jaar – maar nog steeds een onderschatte mogelijkheid bij mobiel communiceren: QR-codes. De afkorting van Quick Response. Een tweedimensionale streepjescode. Een razend simpele manier om in één keer een smak informatie over te dragen.

De techniek is voor iedereen vrij toegankelijk. Overal op internet zijn zogenaamde QR code generators te vinden, die webpagina’s, teksten, e-mails of sms’jes omzetten naar een serie zwarte blokjes. Het kunnen ook Google Maps-pagina’s zijn of een PayPal “Nu kopen”-link. Makelaars maken er gebruik van, scholen en retailers. En ook recruitment zou er veel mee kunnen doen. Lees verder

HRM Weekoverzicht - referral recruitment tool

Een efficií«nte referral recruitment tool door Siem van Bruggen

Hoe maak je het jezelf als recruiter zo gemakkelijk mogelijk? Wat zijn essentií«le technische zaken in het referral recruitment programma? Wat koppel je met het ATS? Zonder diep in te gaan op de technische details in deze blog, de technische benodigdheden van een referral recruitment tool. Het laatste deel van de serie:ingredií«nten voor een strategisch referral recruitment programma.

Heb je al een webbased platform, een website waarop alle ambassadeurs de voortgang kunnen volgen? Gebruik onderstaande tips dan ter verbetering. Heb je dit nog niet? Dan staat je referral recruitment programma waarschijnlijk in de kinderschoenen. Begin dan bij het begin van deze blogserie. Lees verder...

HRM Weekoverzicht - recruitment en data

Recruitment en data: het geheim van de waarde van medewerkers door Daphne van Lit-Kempers

Bij vrijwel alle bedrijven is iets geheimzinnigs aan de hand; ze negeren hun grootste asset. Nou ja, dat negeren is mogelijk wat te sterk. Maar feit is dat de waarde van medewerkers bij weinig bedrijven op de balans staat.

En dat verbaast me aangezien je bedrijven vaak genoeg zinnen hoort zeggen als “Ons kapitaal zit in onze mensen”, “Wij onderscheiden ons van concurrenten door onze mensen” of “Onze belangrijkste asset zijn onze mensen”. Je vindt deze opvatting zelfs in allerlei vormen terug op recruitmentsites.

Waarom staat deze belangrijkste asset dan niet op de balans?

Tussen zeggen en doen zit blijkbaar een groot verschil. Lees verder

HRM Weekoverzicht - whitepaper

Witboek – Strategisch referral recruitment programma door Siem van Bruggen

De afgelopen maand heeft Siem van Bruggen in een serie blogs tips en tricks van referral recruitment beschreven die hij heeft opgepikt uit de praktijk.

Voor iedereen die meer wil weten of een overzicht wil van alle tips uit de praktijk, hebben we de blogs gebundeld in de vorm van een witboek (ja, dat is het Nederlandse woord voor een white paper) Lees verder..

HRM Weekoverzicht - HRM aan de directietafel

HRM aan de directietafel? door Patrick van Loon

Er is nog een wereld te winnen als het gaat om het beoordelen van mensen. Er worden immers  vaak cruciale besluiten genomen met grote gevolgen. Al eerder  eerder schreef ik dat wordt beweerd dat het verschil tussen een out performer en een average performer in sales, factor 5 tot 7 is. Toppers verdienen zichzelf dus al snel terug. In een markt waarin banen niet voor het oprapen liggen en bedrijven alleen investeren wanneer het snel rendeert, levert een goede selectie de business dus veel op.

De kosten van een mis hire zijn namelijk aanzienlijk. Kosten voor werving & selectie, salaris, advocaat en ontslag, lopen al snel op tot in de tienduizenden euro’s. Dan heb ik het nog niet over de frustratie bij de managers die te maken hebben met under performers, de negatieve impact op de teamleden en de invloed daarvan op hun performance. Ook dat kost nog eens tienduizenden euro’s. Goed selecteren rendeert dus én bespaart veel ellende! Lees verder

HRM Weekoverzicht - 6Sense

6Sense – Beter vinden, begint met beter zoeken! door Edwin van der Sande

“Het is frustrerend als je ziet dat iemand niet in staat is om een CV naar boven te toveren terwijl  je zeker weet dat het in de database staat”, aldus Rikke Wivel, Senior Director Marketing van Monsterboard. Dit geldt voor zowel het zoeken naar kandidaten als vacatures,  dit is de belangrijkste aanleiding geweest om de zoektechnologie te verbeteren.

Monsterboard is momenteel druk bezig met het uitrollen van deze nieuwe zoektechnologie, genaamd 6Sense. Niet helemaal nieuw, want een selectie groep bí¨ta gebruikers is al in staat geweest om het product vanaf april 2012 te gebruiken. Sinds kort is de technologie beschikbaar voor alle baanzoekers en organisaties die inde CV database  van Monster kunnen zoeken. Lees verder

HRM Weekoverzicht - Verrassing!

Verrassing! door Joyce van Randwijk

Na het behalen van mijn masterdiploma met behulp van mijn onderzoek naar werkbeleving (weet u het nog??), het ervaren van een tamelijk onstuimige periode als de meest gehate campinglocatiemanager van Zuid-Frankrijk (ik heb mijn eigen onderzoek in deze positie helaas niet geheel in praktijk kunnen brengen), en een redelijk pittige verhuizing naar de “˜Grote Stad’, heb ik inmiddels de baan van mijn leven gevonden en ben ik helemaal “˜back on track’!

De hoogste tijd om weer eens uiting te geven aan mijn liefde voor woord en geschrift… Lees verder

HRM Weekoverzicht - Personal Branding

Het geheim van succesvolle personal branding door Saskia Postma

Het is toch grappig. Ben je als personal branding coach al weer een aantal jaar leuk aan het ondernemen, en dan heb je toch iedere keer ook die momenten van onzekerheid.

Ja hoor, ook ik heb er last van, dus geneer je maar niet als jij je ook af en toe een maatje te klein voelt voor alle dromen die je wilt realiseren. Niet dat ik mezelf als maatstaf wil neerzetten. Maar het is vast leuk te weten dat je niet de enige bent die door twijfel wordt bevangen als de comfortzone weer een maatje wordt opgerekt. Iedereen raakt bij tijd en wijle wel eens even het zicht op zijn unieke kwaliteiten kwijt. Lees verder…

HRM Weekoverzicht – Van de Pers

HRM Weekoverzicht - Social media persbericht

Social media nauwelijks gebruikt om in beeld te komen bij bedrijven

Bijna de helft van de Nederlanders (45%) geeft de voorkeur aan het sturen van een gerichte sollicitatie om in beeld te komen bij bedrijven waar ze willen werken, gevolgd door een open sollicitatie, met 44%. Social media worden door 8 procent van de Nederlanders gebruikt. Alleen jongeren maken hier iets vaker gebruik van om in beeld te komen bij potentií«le werkgevers. Ook schrijven zij zich meer in bij talentpools. Dit blijkt uit hetArbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van onderzoeks- en adviesbureau Intelligence Group waar per kwartaal 5.000 personen voor worden ondervraagd. Lees verder

HRM Weekoverzicht - Global HRM Barometer 2013

De Wereld die HR heet…- Global HR Barometer 2013

Goede mensen blijven schaars, hoogwaardig talent is moeilijk te vinden én er moet een nieuwe aanpak komen voor het behoud van mensen. Dit zijn een paar bevindingen van de Global HR Barometer van Michael Page.

Voor de Global HR Barometer heeft Michael Page wereldwijd onderzoek gedaan onder meer dan 4.300 HR managers en directeuren uit Europa, Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Azií«. Voor de Global HR Barometer werd er onderzoek gedaan naar zowel de rol van HR, de reikwijdte van HR, als naar de HR prioriteiten en uitdagingen die voor hen liggen. Lees verder

HRM Weekoverzicht - Onderzoek social media gebruik arbeidsmarkt

Onderzoek Social Media-gebruik binnen arbeidsmarkt

Vrijwel iedereen heeft tegenwoordig wel een Social Media profiel, een profiel op LinkedIn, Facebook of Twitter. Met name LinkedIn wordt door organisaties veel gebruikt om in contact te komen met potentií«le nieuwe medewerkers. Individuen gebruiken het in hun orií«ntatie naar een nieuwe baan frequent om achtergrondinformatie over bedrijven te vinden. Dit alles gebeurt nu nog redelijk traditioneel door vacatures weinig specifiek de Sociale Media “˜in te slingeren’. Het kenmerk van Sociale Netwerken is juist dat gelijkwaardige personen met elkaar communiceren en informatie delen. Dit wordt bij de werving van nieuwe medewerkers echter nog niet of nauwelijks benut. Lees verder….

HRM Weekoverzicht –  CV2.0, infographics en evenementen

HRM Weekoverzicht - Infographics Jobboards

Jobboards en hun ontwikkeling in een infographic

Vandaag niet één, maar twee infographics met ongeveer hetzelfde onderwerp: het ontstaan en de ontwikkeling van de verschillende jobboards. Het leek ons leuk om eens twee verschillende infographics over hetzelfde onderwerp naast elkaar te leggen. (Welke vind jij leuker?)

De eerste infographic geeft de korte geschiedenis over job boards weer evenals de ontwikkeling die de jobboards hebben doorgemaakt in de afgelopen jaar. Ook heeft het een aantal leuke feitjes en cijfertjes over solliciteren op niche jobboards. Het ontstaan van jobboards gaat terug naar de jaren 1990-1994 toen voor het eerst vacatures verschenen op Usenet, CareerMosaic en Monster. De verdere ontwikkeling van de jobboards vind je terug in de infographic. Lees verder

HRM Weekoverzicht - CV 2.0

CV 2.0 Een beetje verliefd…

Toen ik deze CV 2.0 van Kelli Marie tegenkwam, kon ik eigenlijk mijn ogen er niet van afhouden. Wat een ontzettend mooi CV 2.0. Het doet me denken aan Coca Cola, Kellogs, Ford; heel Amerikaans komt het over zonder schreeuwerig te zijn of dat je het idee hebt dat het een bij elkaar geraapt zooitje is. Authentiek, eenvoudig en sober, maar het trekt toch gelijk je aandacht. Daar houd ik wel van. Lees verder

HRM Evenementen - eRecruitment

Innovatie in recruitment op het congres Emerce eRecruitment

Met de toename van nieuwe digitale kanalen, online wervingtools, meetinstrumenten, social media en referral recruitment nemen de wervingmogelijkheden alsmaar toe. Op het congres eRecruitment (16 april 2013) gaat het over nieuwe manieren voor het vinden van de juiste kandidaten via het online kanaal. + 20 sessies met de laatste ontwikkelingen, nieuwe inzichten, tools en voorbeelden van innovatieve recruiters. Lees verder


Delen