HRM Weekoverzicht – Hi-RE’s Keek op Week 12

      Reacties uitgeschakeld voor HRM Weekoverzicht – Hi-RE’s Keek op Week 12
HRM Weekoverzicht Hi-RE.nl; Artikelen over Recruitment, HRM en AMC
Delen

HRM Weekoverzicht Hi-RE.nl; Artikelen over Recruitment, HRM en AMCHet Centraal Bureau voor de Statistiek publiceerde deze week weer niet al te vrolijke cijfers. De werkloosheid is in februari met 21.000 mensen gestegen en komt daarmee uit op een totaal van 613.000 werklozen. Dat is ongeveer heel Rotterdam, in cijfers dan. Het aantal werklozen van nu is vergelijkbaar met het aantal werklozen aan het begin van de jaren ’80, toen Nederland in een diepe recessie zat. Niet qua percentage (ruim 10 procent in de jaren ’80), maar wel que absolute getallen.

En volgens het Centraal Plan Bureau (CPB) is het einde ook nog niet in zicht, want hoewel het CPB verwacht dat de economie in de tweede helft van het jaar weer op zal krabbelen, is de les van eerdere recessie dat de werkloosheid eerst nog een tijdje blijven stijgen.

Een ijskoud begin van de lente, zowel letterlijk als figuurlijk…

De week van Hi-RE

Via een Twitter-DM kreeg het twitter-account van Hi-RE de vraag waar Hi-RE nu eigenlijk voor staat. Hi-RE is de afkorting van High(er) Recruitment en in combinatie met het Engelse werkwoord  “hire” vonden we dat 5 jaar geleden een leuke naam. Het bekt ook wel lekker Hi-RE, uitgesproken als het Engelse werkwoord dan..

5 jaar Hi-RE… Ja, daar kwam ik dus ook achter deze week. 5 jaar geleden ging Hi-RE live. Wat is de tijd gevlogen en wat is Hi-RE gegroeid. Van 3 bezoekers per week naar duizenden bezoekers per maand. Van 1 artikeltje per twee weken,  naar bijna 100 in de maand nu. En naderen we zo ondertussen bijna de 3.000 artikelen. Er is een hoop veranderd de afgelopen 5 jaar, maar één ding is er zeker niet veranderd: We doen het nog steeds met heel, heel veel plezier!

Het HRM Weekoverzicht

Het HRM Weekoverzicht - Wat je op Facebook kunt doen – als je dat per se wilt

Wat je op Facebook kunt doen – als je dat per se wilt door Annemarie Stel

“Facebook is niet geschikt voor recruitment”, schreef ik afgelopen week. Omdat Facebook eigenlijk een bar onbetrouwbaar medium is. Leuke dingen mogen niet. Door het onnavolgbare algoritme EdgeRank moet je maar afwachten wie je briljante updates onder ogen krijgt. Je kunt er niet echt op bouwen, zogezegd. Maar zolang het allemaal nog min of meer gratis is, heb je eigenlijk ook geen reden om erover te zeiken. Een gegeven paard, en zo.
Het HRM Weekoverzicht

Glue Webdesign zoekt medewerkers op originele manier door Guido Everaert

Hoe meer je wervingsadvertenties leest hoe saaier ze worden. En er zijn van die beroepen waar het nog erger voor is.

Ik weet niet hoe het bij u zit, maar ik word niet echt wild van een job title als : PHP Developer met ervaring. Zeker als searcher schreeuwt dat miserie uit. De goeie zijn bezig, of te duur, of onvindbaar. Iedereen die je aanspreekt met kennis van zaken zucht diep en zegt dat die jongens onvindbaar zijn. En het gaat maar door. En toch, en toch!

 

HRM Weekoverzicht - Doe mij maar... de drie neven

Doe mij maar… de drie neven door Koen Roozen

Sommige families zijn succesvoller dan anderen. We kennen allemaal de families Van der Valk en Heijn. En hier kan je als recruiter soms handig op in spelen (lees mijn eerdere blog “Doe mij maar… een goed gesprek met je pa“. Maar vorige week heb ik het levende bewijs van mijn denken aan tafel gekregen. En dat wil ik jullie niet onthouden. Enige tijd geleden sprak ik binnen één week drie neven (2 met dezelfde en één met een andere achternaam). En ik kan je vertellen; dat waren drie leuke gesprekken en alle drie delen ze herkenbare kwaliteiten.

HRM Weekoverzicht - Werk jij uurtje-factuurtje en ben je dat een beetje moe?
Werk jij uurtje-factuurtje en ben je dat een beetje moe? door Saskia Postma

Lange tijd heb ik last gehad van iets waar jij misschien als zelfstandig professional ook wel mee kampt. Ik noem dit verschijnsel het “˜uurtje-factuurtje‘ syndroom. Veel coaches, trainers en andere adviseurs kampen met dit probleem. Veel van hen verdienen (veel) te weinig, rekenen een te laag uurtarief en werken zich een slag in de rondte. Ik moet zeggen dat ik een net uurtarief hanteer, maar toch is er een grens aan wat je kunt verdienen als je op uurbasis werkt. En daarnaast kun je ook maar een beperkte hoeveelheid klanten bedienen met je diensten. En dat is toch jammer.

 

HRM Weekoverzicht - Recruitment – Heel, heel, heel lang geleden toen er nog geen computers waren...

Recruitment – Heel, heel, heel lang geleden toen er nog geen computers waren… door Liesbet de Rouck

Toen ik 14 jaar geleden als uitzendconsulente bij ASB interim begon, was er nog nauwelijks sprake van een computer. Ik herinner me nog alsof het gisteren was hoe ik met tipp-ex verbeteringen aanbracht op de weekcontracten. Wat een vreselijk werkje was me dat, elke week honderden contracten intikken corrigeren en uitprinten… pfff

En dan de vacatures… die gingen vroegen gewoon in de lokale en nationale kranten.. Jobboards waren er nog niet echt. Zeker niet zoals we die nu kennen. Het enige jobboard dat ik toen ter beschikking had, was VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding, een soort  werk.nl )

 

HRM Weekoverzicht - Een effectieve bonus in het referral recruitment programmaEen effectieve bonus in het referral recruitment programma door Siem van Bruggen

De belangrijkste incentive is een bijdrage aan het succes van de onderneming en het team. De beloning bij referral recruitment zou meer moeten zijn dan alleen een bedrag. Geld is slechts een boodschap en een middel om de betrokkenheid bij het programma te vergroten.

Deze blog is deel 3 van de serie: strategisch referral recuitment programma. In deze blog gaan we in op hoe je met de bonus de aandacht kunt trekken en vasthouden. Hoe je een geschikte bonus kiest en welke elementen je kunt toevoegen om het referralprogramma effectiever te maken.

 

HRM Weekoverzicht - Referral Recruitment – Communicatie met je ambassadeurs

Referral Recruitment – Communicatie met je ambassadeurs door Siem van Bruggen

A players know other A players”

Je referral recruitment programma staat of valt bij persoonlijke en snelle communicatie en de (VIP)behandeling van de ambassadeurs en sollicitanten. Hoe pak je dat aan? Wat communiceer je? En hoe ga je om met klachten?

Vandaag deel 4 met twaalf essentií«le ingredií«nten voor een strategisch referral recruitment programma. Is referral recruitment nieuw voor je? Begin dan bij het begin. Heb je al een referral programma gebruik onderstaande tips om je programma te verbeteren.

 

HRM Weekoverzicht - Afgewezen en toch ambassadeur

Afgewezen en toch ambassadeur door Edwin van der Sande

De sollicitant ergert zich aan algemene afwijzingen – lees ik op Werf&, een artikel geschreven naar aanleiding van onderzoek van Jobbird.com.  Een resultaat dat bekend in de oren klinkt, als ik afga op de geluiden die ik van verschillende kanten om mij heen opvang. Verbazingwekkend vaak hoor ik zelfs dat sollicitanten helemaal niets horen op de sollicitaties. Jammer, want wanneer je als organisatie streeft naar duurzaamheid en continuí¯teit, dan horen daar een langetermijnvisie en ook een goede relatie met de arbeidsmarkt bij.

 

HRM Weekoverzicht - De vijf beste apps om personeel te motiveren

De vijf beste apps om personeel te motiveren – Gastblog

Gemotiveerd personeel is effectiever. Veel werkgevers vinden het echter lastig om hun personeel te motiveren. Tegenwoordig bieden mobiele apps steeds vaker de oplossing. Intermediair zette de vijf beste motivatie apps op een rij.

 

HRM Weekoverzicht – Van de Pers

HRM Weekoverzicht - Onderzoek naar job-fit en culteral-fit in recruitment. Doe je mee?

Onderzoek naar job-fit en culteral-fit in recruitment. Doe je mee?

In recruitment processen ligt de focus vaak op de directe fit met de betreffende functie: Heeft iemand het juiste cv, het juiste track-record, opleiding, ervaring en vereiste kennis?Hierbij werd lange tijd een belangrijk aspect vergeten: Cultural fit met de organisatie. Meer en meer zien we dat organisaties zich hier ook op gaan focussen: Past iemand qua normen, waarden en overtuigingen bij ons?

HRM Weekoverzicht

Netwerkt breidt functiespecialisme uit met e-commerce

Netwerkt werving & selectie heeft e-commerce als nieuw functiespecialisme aan haar dienstverlening toegevoegd. Met het functiespecialisme e-commerce kunnen retailorganisaties gebruik maken van een snellere, kwalitatief betere werving en selectie voor e-commerce vacatures.

HRM Weekoverzicht - Zzp'ers verslaan concurrent met te laag uurtarief

Zzp’ers verslaan concurrent met te laag uurtarief

49,1 procent van de zzp’ers zegt een te lage prijs per uur te vragen om de concurrentie de baas te (kunnen) zijn. 6,5 procent van de zzp’ers weet zelfs niet…

HRM Weekoverzicht - Financieel-managers gooien vertrouwelijke informatie in de cloud

Financieel-managers gooien vertrouwelijke informatie in de cloud

í‰én op de drie financieel-leidinggevenden geven vertrouwelijke gegevens vaak uit handen aan cloud-leveranciers zonder te beseffen wat de risico´s zijn en welke grote gevolgen dat kan hebben. Dit blijkt uit nieuw Europees onderzoek [1] van Iron Mountain.

HRM Weekoverzicht – Video, CV2.0, infographic…

HRM Weekoverzicht - Hoe je de perfecte vacaturetekst maakt in een infographic

Hoe je de perfecte vacaturetekst maakt in een infographic

Een goede vacaturetekst kan er voor zorgen dat er meer passende kandidaten reageren. Hoe duidelijker de vacaturetekst, hoe beter (passend) de kandidaten worden. Hoe meer passende kandidaten passen bij het…

HRM Weekoverzicht - CV 2.0 Hij kan gelijk aan de slag
CV 2.0 Hij kan gelijk aan de slag

In de rubriek CV 2.0 laten we elke woensdag een leuk, opvallend, creatief CV zien. Een CV 2.0 is een CV die gelijk opvalt en waar van je denkt: Wow,…

HRM Weekoverzicht - Vrijdag Video

De Vrijdag Video – Hoe maak je de perfecte LinkedIn status update?

De perfecte LinkedIn status update op je bedrijfspagina daar droomt ieder bedrijf van. Een LinkedIn status update waarbij je veel reacties krijgt en goodwill en engagement kweekt. Maar dat is…


Delen