HRM Weekoverzicht – Hi-RE’s Keek op Week 11

      Reacties uitgeschakeld voor HRM Weekoverzicht – Hi-RE’s Keek op Week 11
HRM Weekoverzicht Hi-RE.nl; Artikelen over Recruitment, HRM en AMC
Delen

HRM Weekoverzicht Hi-RE.nl; Artikelen over Recruitment, HRM en AMC

HRM Weekoverzicht – Hi-RE’s Keek op Week 11

Nooit meer MSN-en. Al jaren heb ik het hele MSN niet meer gebruikt, maar mijn account bestond nog steeds. Althans dat vermoed ik. Gebruikersnaam en wachtwoord weet ik allang niet meer, maar ja dat is nu ook niet meer nodig, want MSN Live stopt er na bijna 14 jaar mee en zal worden vervangen door Skype en dat is goed, want daar weet ik mijn wachtwoord en gebruikersnaam dan wel weer van.

Maar goed… laten we het eens over Hi-RE.nl hebben. Wat gebeurde er deze week op Hi-RE.nl??

De artikelen die de afgelopen week op Hi-RE.nl zijn gepubliceerd op een rijtje in het HRM Weekoverzicht van Hi-RE…

HRM Weekoverzicht 1
Mobiel recruitment – doe het wel goed, a.u.b. door Annemarie Stel

Als er één ding in ons vakgebied is dat in 2013 op een ongelooflijke manier de aandacht zal gaan trekken, is dat mobiel recruitment. Hotter than hot. En tot op zekere hoogte is dat terecht. Volgens het CBS gebruikt 96% van de Nederlanders – behalve degenen die écht te jong of te oud zijn – internet en 60% daarvan heeft dat in 2012 gedaan met behulp van mobiele apparatuur (in de leeftijdsgroep van 12 tot 25 jaar is dat 86%). Ook het zoeken naar banen en informatie over werkgevers gebeurt meer en meer mobiel.

HRM Weekoverzicht 2
Het knelt een beetje… over knelpuntberoepen door Clear HR

Hebt u ook de indruk dat alles tegenwoordig een knelpuntberoep is? Accountants, Developers, IT-functies. Het blijkt alsmaar moeilijker te zijn om mensen te vinden die ingeschakeld kunnen worden in bedrijven, ook al zijn dat niet meteen de eerste de beste.

En dan worden ze meteen  als knelpuntberoepen bestempelt.  Wij vragen ons af of dat wel zo is, en hoe het zover is gekomen. Er zijn interessante gegevens te vinden over de knelpuntberoepen op de site van de VDAB, waarbij sectorieel en structureel aangegeven wordt waar het schoentje wringt.

HRM Weekoverzicht 3
Gaat de voelbare crisis aan alleen maar pratende politici voorbij? door de Zwager van A’dam

Een vraag die wel een keer gesteld mag worden? Want wat weten politici en onze volksvertegenwoordigers in Eerste- en Tweede Kamer eigenlijk van de omstandigheden, waaronder mensen met een uitkering of minimum inkomen moeten leven?
Zij praten er dagelijks over in debatten en in de diverse nieuwsrubrieken. Maar weten zij wel hoe de werkelijkheid is?

Hoe het is voor een oudere- of jongere werkzoekende om dagelijks te moeten voldoen aan de sollicitatieplicht. Met de wetenschap dat jouw brief op de grote stapel terechtkomt en in een soort Rad van Fortuin vastgesteld wordt welke drie of vier personen “˜op gesprek’ mogen komen.

HRM Weekoverzicht 4
Jobmarketing mix: de 4 P’s door Voor Tekst

Jobmarketing; een bekende term die vanuit twee zeer verschillende invalshoeken wordt benaderd. De meest bekende vorm van jobmarketing lijkt de manier waarop een werkzoekende zich beweegt in de arbeidsmarkt.

En juist in deze huidige, grillige arbeidsmarkt kan jobmarketing het verschil maken voor elke werkzoekende, om zo snel de best passende baan te vinden en te bemachtigen. Maar in dezelfde grillige arbeidsmarkt vindt, door een andere wijze van jobmarketing, een tegenovergestelde groep de best passende kandidaten voor hun vacatures.

HRM Weekoverzicht 5
De basis van referral recruitment door Siem van Bruggen

Vandaag deel 1: De basis van referral recruitment uit de serie blogs Ingredií«nten strategisch referral recruitment programma. We behandelen achtereenvolgens de doelstelling, KPI’s, draagvlak, budget en scope. Deze blog is vooral bedoeld voor recruiters die bezig zijn met de opzet van een referralprogramma, maar kan ook inzichten geven om het referralprogramma te verbeteren of beter te meten.

Definitie strategie: “Het bepalen van de doelen van een onderneming en het geheel van samenhangende keuzes met betrekking tot de inzet van middelen en deelactiviteiten om die doelen te realiseren.”

HRM Weekoverzicht 6
CV van de maand maart: Peter Philips door Ton Vermin

Het CV van Peter Philips is verkozen tot het beste van de maand maart. Het was een spannende strijd tussen de inzendingen van Joyce Menagie, Peter Philips en Eline Boele. De bezoekers van SollicatieLab, SollicitatieLab zelf en het recruiterspanel (Nancy Boot, Ingrid Bredius, Natasja Jansen, Loes de Blok en Petra ter Wielen) bogen zich allen over de 3 genomineerde CV’s en na de 2 vrouwelijke winnaars in januari en februari gaat de eer deze keer naar de enige man in het gezelschap: Peter Philips.

HRM Weekoverzicht 6
Een succesvol merk maakt nog geen Beste Werkgever door Lodi Planting

Ik heb reeds 2 blogs over mijn bevindingen in China geschreven. In deze blogs  – “Is China enkel low-cost en goedkoop?” en “Kan de Chinese cultuur een emotioneel verkoopsargument worden?“ – heb ik de opkomst van Chinese organisaties proberen te schetsen. Hier heb ik telkens argumenten bij gebruikt die niet binnen het menselijk kapitaal van de organisatie vallen. Maar ik geloof dat het menselijk kapitaal (talent) binnen elke organisatie een groot verschil kan maken mits dit talent wordt geprikkeld en gestimuleerd. Maar hoe gaat China om met talentvolle werknemers en wat doen zij om het personeel te binden en boeien?

HRM Weekoverzicht 6
De kick van de klik door Edwin van der Sande

Iedereen die zich professioneel met personeelswerving bezig houdt, kent het euforische gevoel dat bij succes hoort.  De echte professional is puur resultaatgericht en het halen van de wervingsdoelstellingen geeft een kick.

De allerbelangrijkste doelstelling is uiteraard het aannemen van de juiste kandidaat. Er als organisatie in slagen om zowel op korte als lange termijn de juiste personen aan te nemen en duurzaam aan de organisatie te verbinden. Nieuwe medewerkers die allemaal volledig voldoen aan het gevraagde kennis- en ervaringsniveau. Dit vraagt om strategisch inzicht en een goed ingericht proces, maar recruitment is meer dan werven.

HRM Weekoverzicht 7

Facebook is niet geschikt voor recruitment door Annemarie Stel

“Met adoptie van communicatiekanalen lopen organisaties achter op de consument”, zegt dit artikel op Recruiting Roundtable in een pleidooi voor het gebruik van Facebook bij recruitment. Dat is misschien wel het lot van organisaties, achterlopen: het kost nu eenmaal tijd om je op een nieuwe werkelijkheid in te stellen. Dat gold voor mail en heeft in een grijs verleden vast ook voor de telefoon gegolden.

HRM Weekoverzicht 8
Referral Recruitment – De ambassadeurs door Siem van Bruggen

Een referral recruitment programma bouwen is een behoorlijke investering. Zeker als je het grondig wil aanpakken. Hoe stem je het programma af op je doelgroep? Welke medewerkers vraag je om welke vacatures in te vullen? En welke kandidaten moeten ze aandragen? Vandaag deel 2 van de serie over het bouwen van een strategisch referral recruitment programma.

HRM Weekoverzicht – Van de Pers

HRM Weekoverzicht 9
Salaris en functie-inhoud noemen belangrijk voor huntende werkgevers

Duidelijkheid over functie-inhoud en salaris zijn de belangrijkste aspecten die werkgevers moeten benoemen indien zij werknemers hunten. Voor de latente baanzoeker/passieve kandidaat speelt het salaris-argument een grotere rol dan voor de actieve baanzoeker. Ook de manier waarop zij benaderd willen worden verschilt: de actieve baanzoeker prefereert social media, de latente baanzoeker geeft de voorkeur aan de telefoon. Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie in het kader van de masterclass Online werving.

HRM Weekoverzicht 10

Crisis of niet, werkgevers blijven investeren in talent

Ondanks de crisis investeren veel bedrijven nog in talent ontwikkeling. Dat blijkt uit wereldwijd onderzoek van adviesbureau Mercer. Drie van de vijf bedrijven heeft de afgelopen jaren het budget zelfs verhoogd. Toch vindt slechts 24% talent onwikkeling een effectieve investering.

HRM Weekoverzicht 12
Nieuw platform voor jong talent opent deuren voor bedrijven

Meer dan ooit is het van levensbelang dat bedrijven jong talent weten aan te trekken en behouden. Dat gaat niet altijd even makkelijk. Studenten en starters zijn kritischer dan ooit en dure marketingcampagnes en carrií¨rebeurzen zijn geen garantie voor succes. Op de nieuwe portal ExtraStufi komen bedrijven gemakkelijk en goedkoop direct in contact met studenten en starters.

HRM Weekoverzicht – Video & infographic…

HRM Weekoverzicht 13
Heb jij ook last van je sociale netwerken? (infographic)

Jongeren hebben steeds vaker last van een burn-out, las ik van de week in de Spits. Waren het eerder de 35+’ers die vooral gevoelig waren voor uitputting en overbelasting, nu zijn het vaker de jongeren (Generatie Y) die hier mee maken krijgen.

Volgens Barbara Martens, oprichter van Gingermood Coachmatchers en begeleidster van mensen met een burn-out, moeten jongeren te veel ballen in de lucht houden, waardoor ze overbelast raken. Onzekerheid over baan, de recessie, prestatiedrang en een laag zelfbeeld spelen, volgens haar, hierbij een rol.

HRM Weekoverzicht 14
Vrijdag Video – Waarom er te weinig vrouwen aan de top zijn

Nederlandse vrouwen zijn sterk ondervertegenwoordigd in de top van het bedrijfsleven, blijkt uit hetonderzoek “Women in Business” van Grant Thornton. Zeker als het aantal vrouwen in de top van het bedrijfsleven in Nederland vergeleken wordt met het aantal vrouwen in de top in andere Europese landen. Het percentage vrouwen in Nederlandse Senior Managementfuncties nam in Nederland zelfs af, terwijl dit percentage wereldwijd juist licht stijgt.

 


Delen