Uitzendbureau Turbo Toppers deel 1

Delen

De zoektocht naar een nieuwe baan. Er zijn verschrikkelijk veel wegen die je kan bewandelen om de juiste vacature op te zoeken. Je kan neuzen in de krant, je CV op één van de vele vacaturebanken zetten en wachten tot een recruiter jouw CV eruit vist en je opbelt. Je kan zelf actief de vacaturebanken afstruinen en in je netwerk rondvragen of iemand misschien nog iets voor je heeft.

Uitzendbureau Turbo Toppers 1

Uitzendbureau

Een andere optie is natuurlijk het pad van een uitzendbureau. Ideaal, je wandelt naar binnen, legt je CV neer en hebt een gesprek met één van de consultants of recruiters (of hoe ze zich ook noemen) bij het bureau om jouw wensen wat betreft de inhoud van de functie, je reisafstand en bijvoorbeeld je salaris en uren per werkweek af te kaarten. Daarna laat je het Uitzendbureau het werk doen… Zij boren hun netwerk aan en gaan op die manier op zoek naar de juiste match.

Met een beetje geluk heeft het uitzendbureau binnen een korte tijd een paar leuke opties voor je, waar je op gesprek kunt, om te kijken of het daadwerkelijk de match van je dromen is.

Uitzendbureau TurboToppers

Zo komt onze kandidaat van deze week binnen bij Uitzendbureau TurboToppers. Eens kijken of dit uitzendbureau haar werk goed verstaat?…

Houd Hi-RE.nl in de gaten voor een volgende aflevering van de Turbo Toppers!

Meer filmpjes op HI-RE:

Videosollicitatie filmpje
Motivatie door prikkels?
Social Media comedy
Communicatie en mensen
Motivatie
 


Delen

1 comment on “Uitzendbureau Turbo Toppers deel 1

  1. Gerard

    Wat een prachtige zin:’Met een beetje geluk heeft het uitzendbureau binnen een korte tijd een paar leuke opties voor je, waar je op gesprek kunt, om te kijken of het daadwerkelijk de match van je dromen is.’

    Het vervelende is echter dat bovenstaande alleen van toepassing is op jonge mensen tot pakweg 30 tot 35 jaar. De meeste uitzendbureaus doen helemaal niet voor mensen van boven de 45 jaar. 50-plussers worden zelfs aangekeken met een blik van “Hoe durf je het om hier binnen te komen.”

    Als de uitzendbureaus nu eens het voortouw nemen met het wegnemen van alle vooroordelen, die er over de oudere werknemer bestaan. Dat zou wellicht een goed signaal zijn richting de arbeidsmarkt.

Comments are closed.