Het Nieuwe Werken 10 valkuilen en oplossingen (2)

      Reacties uitgeschakeld voor Het Nieuwe Werken 10 valkuilen en oplossingen (2)
Het Nieuwe Werken HNW
Delen

Het Nieuwe Werken HNW

Het Nieuwe Werken: Al eerder schreef Huub Buijs een blog over de valkuilen en oplossingen bij het invoeren van Het Nieuwe Werken. In dit eerste deel gaf Huub Buijs de eerste 5 valkuilen. Vandaag de overige 5 (plus een bonusvalkuil) valkuilen en oplossingen bij het invoeren van Het Nieuwe Werken.

Het Nieuwe Werken (Het Nieuwe Werken of Werken 2.0. is nog altijd een van de meest actuele HR-onderwerpen. Veel organisaties worstelen ermee en vergeten dat het op de eerste plaats gaat om gedragsverandering (en het faciliteren daarvan).

Voor medewerkers en managers vergt Het Nieuwe Werken een enorme omschakeling. In deel 1 beschreef ik dat het ontbreken van heldere doelstellingen, een goede businesscase en draagvlak op het hoogste niveau de beoogde gedragsverandering in de weg kunnen staan. Ook het feit dat de organisatie/afdeling er niet klaar voor is en dat de rol van het middenmanagement wordt onderschat, gooien vaak roet in het eten. Maar er zijn er nóg vijf (pardon zes):

6) Onduidelijkheid bij medewerkers over werkafspraken

Het Nieuwe Werken gaat over flexibel werken naar tijd en plaats. Afhankelijk van het soort werk, kies je voor een stilteplek, een open werkplek of werk je thuis of elders (bijv. Seats2Meet). En als je “˜s-ochtends niet op je best bent, begin je gewoon wat later. Zorg ervoor dat de afspraken hoe je hier als organisatie mee omgaat, intern worden gedeeld. Anders gaat iedereen zijn eigen gang en wordt het niets met Het Nieuwe Werken.

Het Nieuwe Werken Openheid7) Onderdrukken open discussie

Als iets moeilijk is, dan is het wel het veranderen van gedrag. Het gros van de mensheid houdt nu eenmaal graag vast aan het bekende. Een grote valkuil is om scepsis en twijfel onvoldoende aandacht te geven of erger, de kop in te drukken. Medewerkers voelen zich dan niet betrokken en kunnen een succesvolle implementatie van Het Nieuwe Werken  frustreren. Geef mensen dus de ruimte om hun beleving te uiten en ga de dialoog aan.

8) Onvoldoende faciliteren en benutten van ambassadeurs

In elke organisatie lopen enthousiaste en gemotiveerde mensen rond die altijd voorop lopen. Wanneer de top deze medewerkers niet steunt in hun nieuwe gedrag of bij lastige discussies wegkijkt, dan is hun bevlogenheid voor Het Nieuwe Werken zo verdampt. Koester ze, geef ze verantwoordelijkheid in projectgroepen m.b.t. Het Nieuwe Werken en biedt ze een podium (bijv. social media, interview op intranet of personeelsblad).

9) Het onvoldoende (visueel) tastbaar maken van Het Nieuwe Werken

Voor veel medewerkers is Het Nieuwe Werken nog een brug te ver: “˜…weer zo’n hype waar ik niets mee kan..’. Wanneer je dan blijft steken in strategische vergezichten of mooie woorden, ben je verloren. Om gedrag te veranderen, is het van belang de fantasie van medewerkers te prikkelen m.b.v. concrete voorbeelden. Neem ze mee op excursie naar bedrijven die Het Nieuwe Werken al met succes hebben ingevoerd, stel filmpjes en foto’s over Het Nieuwe Werken beschikbaar via de interne media of nodig een inspirerende spreker uit.

het nieuwe werken niet werkende ict10) Projectteamleden met onvoldoende kennis

Als í­ets het succes van Het Nieuwe Werken ondermijnt, is het niet functioneren van nieuwe ICT-middelen of de kantoorinrichting. Het is met het enthousiasme zo gedaan als medewerkers bijvoorbeeld hun e-mail en agenda niet met hun laptop en smartphone kunnen synchroniseren. Zorg dus voor kwaliteit binnen het projectteam en doordring leden van het besef dat zij verantwoordelijk zijn voor het faciliteren van nieuw gedrag.

Tot zover de eerste 10 valkuilen en oplossingen. Als bonus nog een 11e. Deze heeft op het eerste oog niet zoveel met gedragsverandering te maken, maar is wél een absolute voorwaarde om van Het Nieuwe Werken een succes te maken.

 

11) Ontbreken integrale aanpak

De overgang naar Het Nieuwe Werken is niet iets van de directie, óf HR, óf ICT, óf Facilities óf Communicatie. Het gaat erom kennis en medewerkers met elkaar te verbinden. Bijvoorbeeld door het inrichten van een projectorganisatie. Hierin zitten specialisten van HR, ICT, Facilities en Communicatie die volledig voor de introductie van Het Nieuwe Werken zijn vrijgesteld. Zo voorkom je dat betrokken medewerkers verstrikt raken in belangentegenstellingen of politieke spelletjes.

Gerelateerd bericht: 

10 valkuilen en oplossingen bij invoeren Het Nieuwe Werken (deel 1)


Delen

About Huub Buijs

Huub Buijs, communicatieadviseur & trainer,  gastauteur HI-RE Blog

Als freelance communicatieadviseur en trainer begeleid ik werkgevers bij vraagstukken op het snijvlak van communicatie en HR: arbeidsmarktcommunicatie, interne communicatie en HR-communicatie. Daarnaast verzorg ik trainingen voor organisaties en ZZP'ers op het gebied van recruitment, arbeidsmarktcommunicatie en personal branding.

Ruim 20 jaar ervaring

In mijn ruim 20-jarige loopbaan werkte ik als communicatieadviseur bij ING, LeasePlan, DSM,  Movares (‘Beste Werkgever 2010), BAM, enkele gemeentes en een  communicatieadviesbureau. In mei 2010 startte ik met mijn eigen bedrijf Buijs Arbeid & Communicatie.

Kracht: vertalen organisatiedoelstellingen

Mijn kracht zit vooral in het vertalen van de organisatiedoelstellingen naar de praktijk: wat zijn de communicatiedoelstellingen, welke strategie is nodig om die te realiseren en welke middelen zetten we daarvoor in (budget, communicatie, systemen). En vooral ook: wat betekent dat voor de medewerkers! Behalve denker, coördinator, trainer en coach, ben ik vooral ook doener.

Verbinding, plezier en authenticiteit

Ik  hecht veel waarde aan de kwaliteit van relaties. Een goed gesprek, lol maken, samen dingen ondernemen; ik zou niet zonder kunnen. ‘Verbinding’,‘plezier’ en ‘authenticiteit’; dat is waar ik voor sta. Omdat ik uitga van de kwaliteiten van mensen, ben ik iemand die verbindt. Daardoor wordt ’1 + 1= 3′.

Naast het werk ben ik ook vader, muziek- en natuurliefhebber en actief lid van Loopgroep Maaspoort/Den Bosch die ik in 2008 oprichtte.

 Huub Buijs online

E: huub@buijsamc.nl

I: www.buijsamc.nl

Mijn LinkedIn profiel 

@HuubBuijs