Haal meer uit de online presentatie van je vacaturetekst

      Reacties uitgeschakeld voor Haal meer uit de online presentatie van je vacaturetekst
Vacaturetekst
Delen

Vacaturetekst

Tegenwoordig begint de zoektocht van de gemiddelde werkzoekende op Google of op vacaturesites. Uit recent onderzoek van TNS Nipo is gebleken dat vier op de tien afstudeerders hun banenjacht beginnen op Google.

In dit artikel wordt beschreven hoe je er voor kunt zorgen dat je vacaturetekst optimaal gepresenteerd wordt op job boards, nichesites en aggregators.

Hoe je vacaturetekst nu wordt vertoond

Wat gebeurt er op andere websites met je vacaturetekst die zo zorgvuldig geschreven is? Die wordt vaak misvormd weergegeven. Bovendien moet je ervoor zorgen dat je tekst opvalt tussen de rest. En dat vereist nog wat extra inzicht. Vacatureteksten worden immers vaak opgepikt door zogenoemde “˜aggregators’. Dit zijn websites die zoveel mogelijk vacatures verzamelen en ze vervolgens op de eigen site zetten in de hoop zoveel mogelijk bezoekers te trekken. Door vol in te zetten op SEO wordt in Google vaak dit soort sites gepresenteerd. Ook daarover volgende week meer.

Laten we beginnen bij de zoektocht van de werkzoekende. Stel je voor dat ik graag een baan als accountmanager wil vinden in Utrecht. Ik begin waar iedereen zou beginnen; op Google. Willekeurig heb ik een potentií«le website gevonden waar jouw tekst voor de functie van  accountmanager op kan komen: Indeed.

Indeed

Dit is de grootste van de “˜aggregators’. Eens kijken wat er met de vacatureteksten gebeurt. Op Indeed komt de volgende vacature naar voren. Let wel, dit zijn de teksten die een kandidaat ziet en dus moeten triggeren om te solliciteren.  De meeste “˜aggregators’ nemen de eerste 150 tekens van je vacaturetekst over en maken hier de omschrijving van je vacature van. Je hebt dus  maar een aantal tekens om je boodschap over te brengen.  Bij Indeed wordt gezocht in de teksten naar het zoekwoord waarnaar gezocht werd. In dit geval dus account manager. Zorg dus ook dat het woord account manager (of een andere functietitel) in de start wordt mee genomen. Hierdoor behoud je de controle over hoe je teksten worden vertoond. Aangezien Indeed de allergrootste is, is het van belang om hier zo goed mogelijk over te komen.

Vacaturetekst Online Presentatie 1

 

Vaak wordt er met een inleidende tekst gestart. Er komt hierin dus nog niks terug over de functie. Hierdoor gaat waardevolle ruimte verloren voor het overbrengen van je boodschap. Omdat Indeed deze functie waarschijnlijk direct van jouw website afhaalt, wordt er niks van je mooie tekst meegenomen.

Hoe je dit kunt voorkomen

Wees consequent in je teksten en benoem gelijk de belangrijkste punten. Zie het als een persbericht. In de eerste regel staan de essentií«le punten en daarna wordt het steeds minder relevant. Je kunt deze beginruimte gebruiken voor zaken als opleidingsniveau, werkervaring en andere benodigde informatie.  Ook de titel kan hiervoor gebruikt worden.  Je kunt hier woorden mee nemen die een potentií«le kandidaat kunnen informeren zoals “˜ervaren’, “˜op HBO niveau’, etcetera.

Dit zorgt er ook voor dat mensen niet zomaar klikken op een vacature terwijl zij er eigenlijk niet voor gekwalificeerd zijn. En zorgt dus voor meer kwaliteit in je bezoekers. Wat weer leidt tot meer sollicitanten. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor Indeed. Op vele job boards en vacaturesites wordt informatie op deze manier weergegeven. Zorg dus dat je teksten optimaal gepresenteerd worden. Kom tot de kern en spreek je kandidaten vanaf moment één aan.

Neem in ieder geval de belangrijkste eisen mee. Een tekst hoeft niet alleen wervend te zijn. Het kan ook afschrikken. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat iedereen solliciteert. Mensen die ongeschikt zijn voor de functie zouden hier al af moeten haken. Het is handig om profielen te verzamelen, maar het kost ook tijd en moeite om het kaf van het koren te scheiden. Laat de tekst dus het werk voor je doen.

Maak je vacaturetekst wervend

Laat de mensen die geschikt zijn geprikkeld worden om door te klikken. Dit kan op een aantal manieren. Je kunt de positieve onderdelen van de functie benadrukken, of van het bedrijf. Gebruik echter nooit termen als “uitstekende financií«le vergoeding” of iets dergelijks. Dit moet een bonus zijn. De functie moet de kandidaat aanspreken. De arbeidsvoorwaarden zijn een leuke bijkomstigheid, niet meer dan dat.

Een goed voorbeeld van een vacature advertentie waar alle aspecten in terug komen is de volgende:

Vacaturetekst Online Presentatie 2

Hierbij is gelijk duidelijk wat de functie inhoudt en voor wie hij bedoeld is. Namelijk voor accountmanagers met minstens 4 jaar ervaring. Grote kans dus dat alleen deze mensen zullen solliciteren. Je zult in ieder geval minder mensen zien solliciteren die geen ervaring hebben. Dit zal tijd schelen in je sollicitatieproces.

Gebruik de eerste 150 karakters dus zorgvuldig. Prikkel de potentií«le kandidaat en schrik de goudzoekers en ongeschikte kandidaten af. Zorg ervoor dat je eerste woorden meteen tot de kern komen en zie hierdoor betere kandidaten voor minder geld.


Delen