Intensievere scan van sollicitant door groei social media

Sociale netwerken - screenen online profielen
Delen

Sociale netwerken - screenen online profielenHet vinden van een nieuwe baan is niet gemakkelijk, vooral in tijden van een laagconjunctuur. Uitgenodigd worden  voor een sollicitatiegesprek kan al een lastige opgave zijn. Het is daarom zeer belangrijk dat de eerste indrukken van een sollicitant goed zijn. Dit kan door een sterke motivatiebrief en/of een indrukwekkend cv. Tegenwoordig wordt er ook steeds vaker gekeken naar online profielen van de sollicitant, daarbij moet u denken aan sociale netwerken zoals Facebook, Hyves en LinkedIn.

Sociale netwerken

Van de Nederlandse internetgebruikers maakt momenteel acht op de tien gebruik van sociale media of sociale netwerken. Van deze nieuwe media is Facebook veruit het populairst, maar liefst 66% van de Nederlandse internetgebruikers heeft een profiel op Facebook. Daarnaast zijn LinkedIn en Hyves ook zeer populair onder de gebruikers. Het is daarom niet gek dat recruiters deze media raadplegen om meer persoonlijke informatie te verkrijgen van de sollicitant.

Dit lijkt echter tot zeer weinig werkzoekenden door te dringen. Veelal zijn deze personen zich er totaal niet van bewust wat er van hun op het internet te vinden is. 42% zegt dat ze totaal niet weten welke informatie er te vinden is van zichzelf op het internet en heeft dit dan ook nog nooit zelf opgezocht. 35% procent zegt dit heel soms te doen, maar doet hier vervolgens weinig mee. Daarbij komt dat  59% nooit checkt welke foto’s er van hem of haar op het internet te vinden zijn.

LinkedIn zakelijk, Facebook persoonlijk

Op LinkedIn wordt er vooral gekeken naar ervaringen,werkzaamheden en zakelijke connecties. Om een beter beeld te krijgen van de persoonlijke kant van een sollicitant wordt er gekeken naar Facebook. Juist omdat veel mensen zich er niet bewust van zijn dat werkgevers hier steeds vaker nadrukkelijk naar kijken is hier veel persoonlijke informatie te vinden. Voor sommigen kan dit namelijk negatief uitpakken. Een profiel met veel feestfoto’s kan een verkeerd beeld over iemand vormen. Het is daarom belangrijk dat de sollicitant hier aandacht aan besteed, vooral wanneer hij of zij intensief bezig is met werk zoeken.

Het is dus belangrijk dat u er online heel goed opstaat bij misschien wel uw toekomstig werkgever. Dit kan voor sommige nog een lastige taak zijn. Echter zijn er ook veel bureaus die hierover adviezen en begeleiding geven. Dit kan er voor zorgen dat u er online ook goed op staat!

Sociale netwerken

Meer  lezen van Mervyn Nankoe? Mervyn schreef ook:

Persoonlijke ontwikkeling steeds belangrijker bij werknemers
Het Nieuwe Werken, een verrijking of verarming?
Het netwerk is belangrijk
Netwerken: Warme contacten zorgen voor warme gevoelens
Vind je droombaan, onderscheid jezelf!
Na een reorganisatie: employee engagement stimuleren, het kan!


Delen

2 comments on “Intensievere scan van sollicitant door groei social media

  1. Stefan

    Goed artikel! Het is erg belangrijk dat de social media gebruikers beter door krijgen wat bepaalde foto’s en acties op social media voor invloed kunnen hebben op hun carriere.

  2. Pingback: Online solliciteren niet voor de 55-plusser

Comments are closed.