Onderzoek: FIT NESS?

      Reacties uitgeschakeld voor Onderzoek: FIT NESS?
Nummers 1, 2 en 3
Delen

Nummers 1, 2 en 3

“…fit is namelijk juist ontzettend belangrijk voor competentie”

Met deze stelling besloot ik mijn vorige blogpost. Mijn trouwe censor vroeg zich naar aanleiding hiervan – terecht – af: “en waarom vind jij dat?”. Natuurlijk wil ik deze trouwste lezer mijn beargumentatie niet onthouden, en eigenlijk is het ook wel de hoogste tijd om inzicht in mijn onderzoeksresultaten te verschaffen. Dus, bij deze, een blog over het belang van fit!

meer werktevredenheid

 

minder stress

 

meer pro-sociaal gedrag

 

meer commitment aan de organisatie

 

minder verloop

Uit onderzoek van Kristof (1996) is gebleken dat een goede Person-Environment fit – een goede aansluiting van een werknemer met zijn of haar werkomgeving – resulteert in positieve gevolgen voor zowel werknemer als werkgever (zie boven).

humanage heeft, daarbovenop, in haar eerdere onderzoeken aangetoond dat fit één van de aspecten is die sterke samenhang vertoont met werkbevlogenheid. Dit was reden genoeg om fit centraal te stellen in het onderzoek van dit jaar.

En …

Deze samenhang blijkt uitzonderlijk groot! Bijna 40 procent (!) van de variatie in werkbevlogenheid is te verklaren vanuit een samenhang met fit. Oké, nu even zonder statistische praat: hoe beter iemand “˜fit’ met zijn of haar werkomgeving, hoe meer werkbevlogen hij of zij is!

Aangezien werkbevlogenheid op haar beurt leidt tot een betere gezondheidminder stress en depressieve klachten, en een hogere arbeidstevredenheid, is het voor een werknemer prettig deze bevlogenheid – vitaliteit, toewijding en absorptie – te ervaren. Ook voor de werkgever is een bevlogen werknemer een “˜nice catch’: werkbevlogenheid leidt namelijk daarnaast tot meer initiatief en motivatieminder ziekteverzuim en betere resultaten.

Kortom: fit is een belangrijk ingredií«nt voor werkbevlogenheid en daarmee voor competentie. Dit kan ik verder motiveren door te stellen dat een goede gezondheid en een hoge arbeidstevredenheidvoorwaarden zijn voor competent gedrag. Ook de omgang met negativiteit en stress (coping) ligt ten grondslag aan competent handelen. Output in de vorm van initiatief, motivatie en resultaatgerichtheid zijn daarbij competenties op zich.

Ik stel voor dat ik de praktische toepasbaarheid van deze bevindingen nog even in bewaring hou voor mijn volgende blog.

Onderzoek

Wel verleen ik graag inzicht in het verloop van het onderzoek en dus mijn afstuderen. Hieronder mijn visuele onderzoeksplanning:

Timeline voortgang onderzoek naar Werkbeleving door Joyce van Randwijk

De oplettende lezer heeft het mogelijk al opgemerkt: alle “˜thingies to do’ zijn inmiddels groengekleurd! Which means as much: ik ben bij de eindstreep van mijn afstuderen aangekomen; nog enkele meters en ik ben binnen!! En, geheel in stijl met mijn gebruikelijke aanpak, ga ik ook nu weer voor een heuse eindsprint. Dit omdat ik medio juli naar Zuid-Frankrijk vertrek om daar een zomer aan de slag te gaan met een te gekke job. Maar ook hierover later meer: ik ga me opmaken voor, en franí§ais, “˜la grande finale’.

Meer lezen van Joyce van Randwijk? Joyce schreef ook:

Het nadeel van FIT
Plannen? Prioriteren!
Authenticiteit: een populaire opruier
Sociaal jezelf zijn
Potentieel is potentieel
Onderzoek werkbeleving: Muteren we zo langzaam maar zeker tot Slangenmensen?
Werkbeleving : In your Facebook!
Goedemorgen, ik was je nieuwe collega!
Onderzoek: En de poedelprijs is voor…
Onderzoek: De aftrap… Een onderzoek naar werkbeleving


Delen

About Joyce van Randwijk

As a psychologist, I was urged to take a look into my own head. I discovered that maximising - getting the best out of PEOPLE, PLANET and PROFIT - really energises me.

I am thus interested in social, organisational, positive & environmental psychology.

I like TASTE! My Big Five For Life (the 5 things I really want to do at this time) are:

T o use my personal values, knowledge and experience in order to create an innovatory career test.

A ctively explore new places and experience new adventures.

S ee even more both strong and interesting personalities.

T ake off writing a fiction book about our environment.

E njoying the moment.

 

I am delighted to work at 'De Jonge Krijger' because here I explore oppurtunities to create study and career perspectives for our future generation. Also, I challenge people to discover what they really want to do.

Online

Twitter

LinkedIn

Website