Plannen? Prioriteren!

      Reacties uitgeschakeld voor Plannen? Prioriteren!
Delen

Sp!ts publiceerde afgelopen 16 mei een artikel over de Nederlander als zijnde slechte planner. “Hí¨ bah”, dacht ik, “weer een publicatie over iets waar we massaal slecht in zouden zijn, ons druk over zouden moeten maken, onzeker over mogen voelen en in zouden moeten ontwikkelen, en dat zo vlak voor dé Europese krachtmeting”. Ik wilde alweer doorbladeren toen ik me ineens kwaad begon te maken: wat een generalisatie ook! En onterecht: í­k ben namelijk geproduceerd en uitgeworpen op Nederlandse bodem en ik heb juist altijd gehoord dat ik goed kan plannen! Vervolgens begon de persoonlijke evaluatie en, ja hoor, de onzekerheid: ben ik eigenlijk wel een goede planner?

Een goede planner

Volgens Lancelots volgt een goede planner steevast De Planningscyclus:

  • Stap 1. Analyseer de huidige situatie: waar sta je?
  • Stap 2. Bepaal de doelen: waar wil je naar toe?
  • Stap 3. Verken de uitvoeringsmogelijkheden: hoe ga je dat doen?
  • Stap 4. Maak een gedetailleerd plan: hoe voer je de gekozen werkwijze uit?
  • Stap 5. Evalueer het plan.

In grote lijnen geloof ik dat ik mij hier wel in herken en dat ik deze stappen (gelukkig meestal in vogelvlucht) doorloop. Ik ben dan ook zo iemand die “˜lijstjes’ heeft: “wat doe ik vandaag, wat doe ik morgen en wat doe ik volgende week?” En hier kan ik nog wel eens in doorslaan: staan er ineens niet meer alleen maar werkzaamheden op mijn lijstjes, maar ook huishoudelijke klusjes (kattenbak verschonen), personen (nog bellen) en zelfs ontspanning (rondje skaten). Ik heb ook zo’n krijtbord in mijn keuken hangen wat ik helemaal vol kan kladden met nog uit te voeren acties en ja, ik krijg er een enorme kick van deze dingen vervolgens af te mogen strepen.

Goed, voor de lezers die nog niet met gruwel afgehaakt zijn, ik ben dus een planner.

Een goede planner?

De kritische noot die ik probeer te schetsen, is dat het lang niet altijd goed is om te plannen. Het kan soms meer stress opleveren dan dat het wegneemt: “ik móet vandaag dit lijstje afwerken”, en het biedt weinig ruimte voor flexibiliteit en spontane acties. Als ik in mijn “˜planmodus’ zit en een vriendin belt me om wat leuks te gaan doen, zeg ik altijd “nee”. Om vervolgens 2 minuten later weer terug te bellen en te zeggen dat het me leuk lijkt (inmiddels heb ik het dan ingepland).

 

Prioriteiten stellen

Ik geloof dus zeker in het belang van bepaalde zaken voorbereiden, organiseren en inplannen. Aan de andere kant zijn er ook zaken die vragen om spontaniteit. Mijn devies is: prioriteiten stellen! Ik ben van mening dat het stellen van prioriteiten voorafgaat aan en veel belangrijker is dan plannen. Ik denk ook dat daar het eigenlijke probleem ligt: iedereen met een verder vooruitziende blik dan een goudvis kan lijstjes maken, maar heb je ook je prioriteiten gesteld? Met andere woorden: zijn de zaken op je planning belangrijk genoeg voor je om je planning na te leven? Of ligt je prioriteit bij een gezellig avondje stappen?

In dit drukke decennium is het stellen van prioriteiten alleen maar belangrijker geworden. Waar we er vroeger aan moesten denken de uien te fruiten alvorens het gehakt te braden, leven we nu in een wereld vol prikkels. We kunnen (en willen) zo verschrikkelijk veel dat het vaak lastig is om keuzes te maken, om prioriteiten te stellen.

Begin je dag dus niet met een “˜to do’-lijstje, maar met een prioriteitenoverweging: wat móet er minimaal gebeuren en, misschien nog wel belangrijker, wat wí­l jij dat er minimaal gebeurt? Vervolgens kun je bekijken of de betreffende prioriteit om een planning vraagt (geloof me, in de kroeg is een strakke planning weinig behulpzaam), en kunnen de liefhebbers onder ons, zoals ik, natuurlijk nog een mooi “˜to do’-lijstje opstellen. Met deze overweging in het achterhoofd is er mijns inziens weinig reden tot zorg: gewoon doen wat minimaal nodig is, en daarnaast vooral wat jí­j belangrijk vindt! En dus gaan “˜de mannen’ het ook zeker fantastisch doen op 9 juni (en daarna): zolang winnen maar de absolute prioriteit is! 😉

Onderzoek

Om enigszins in stijl af te sluiten, lijkt het me leuk weer eens een blik te werpen op de onderzoeksplanning:

De training is op donderdag 10 mei een groot succes gebleken: 24 ontzettend enthousiaste deelnemers hebben, onder begeleiding van 2 professionele humanage trainers, een te gekke middag neergezet!

Momenteel vullen zij (en nog eens 16 deelnemers uit de controlegroep) de vragenlijst voor de tweede maal in, waarna ik mag bekijken of de training ook daadwerkelijk iets heeft uitgehaald. Ik wacht dus in spanning af tot 25 mei: de dag waarop ik de resultaten op kan halen.

NB: mí­jn valkuil op vlak van plannen is overigens dat ik, nadat ik mijn lijstje voor de dag heb afgewerkt, vrolijk aan het lijstje voor de volgende dag begin. Dit houdt dus in dat ik mezelf weinig tijd gun voor ontspanning (zoals het schrijven van deze blog) omdat ik mijn prioriteiten bij mijn onderzoek leg (waar ik op mijn beurt weer veel energie van krijg). Ik beloof echter dat ik de data-analyse grondig uitvoer en straks mooie resultaten kan presenteren! 🙂

Meer lezen van Joyce van Randwijk? Joyce schreef ook:

Authenticiteit: een populaire opruier
Sociaal jezelf zijn
Potentieel is potentieel
Onderzoek werkbeleving: Muteren we zo langzaam maar zeker tot Slangenmensen?
Werkbeleving : In your Facebook!
Goedemorgen, ik was je nieuwe collega!
Onderzoek: En de poedelprijs is voor…
Onderzoek: De aftrap… Een onderzoek naar werkbeleving


Delen

About Joyce van Randwijk

As a psychologist, I was urged to take a look into my own head. I discovered that maximising - getting the best out of PEOPLE, PLANET and PROFIT - really energises me.

I am thus interested in social, organisational, positive & environmental psychology.

I like TASTE! My Big Five For Life (the 5 things I really want to do at this time) are:

T o use my personal values, knowledge and experience in order to create an innovatory career test.

A ctively explore new places and experience new adventures.

S ee even more both strong and interesting personalities.

T ake off writing a fiction book about our environment.

E njoying the moment.

 

I am delighted to work at 'De Jonge Krijger' because here I explore oppurtunities to create study and career perspectives for our future generation. Also, I challenge people to discover what they really want to do.

Online

Twitter

LinkedIn

Website