Apps : Top 5 Cureka! mei

Delen

Het team van Cureka! heeft voor ons weer een mooie top vijf van apps samengesteld. Voor de maand mei is dit weer een interessante lijst!

1. ANWB Samenrijden.

Deze app is speciaal voor degenen onder ons, (en wie is dat niet), die het milieu een warm hart toedragen. De ANWB heeft een nieuwe app uitgebracht waar veel automobilisten en reizigers wel eens vrolijk van kunnen worden. ANWB Samenrijden laat mensen gericht carpoolen door een rit aan te bieden of een lift te vragen in de app. Nadat je aangemeld bent via je Facebook- of Twitter-account, berekent de app je route en checkt of er meer gegadigden zijn. Vervolgens kan je met de ander contact opnemen via de app en sms.

Normaliter is er regelmatig weerstand tegen het aanmaken van een account dat loopt via derdendiensten als Facebook of Twitter, maar in het geval van ANWB Samenrijden is het wel begrijpelijk. Omdat je op beide netwerken niet zo snel geneigd bent een anoniem profiel aan te maken, krijg je op die manier al een aardige indruk van de meerijder. Een foto, naam en te bereiken telefoonnummer moeten ervoor zorgen dat je niet bij een compleet vreemde in de auto stapt. Aan de hand van iemands reviewscore zie je of het meerijden anderen is bevallen.

ANWB Samenrijden voelt opmerkelijk leeg nadat je bent ingelogd. Dat komt omdat er geen lijst met aangeboden ritten voorhanden is in de applicatie. Je hebt slechts twee prominente tabbladen naast je profiel: een rit aanmaken of een lift aanvragen. Bij beiden geef je je vertrek- en aankomstpunt aan, alsmede de datum en een tijdstip van vertrek of aankomst. Ook geef je het aantal personen waarmee je reist door. Als de rit of lift is aangemaakt, zie je de reistijd die er voor de route staat en kan je de reis vervolgens selecteren om te zien of er matches zijn op jouw route. Ook in de tabbladen zelf zie je of er potentií«le meerijders zijn, dan aan een blauwe indicator. Heeft iemand een match, dan kan je met diegene samen rijden. Staat iemand geschaard onder Reacties, dan heeft die persoon al te kennen gegeven mee te willen rijden. Ook daarna kan je nog een bericht versturen naar en belletje plegen met de ander. Gratis te downloaden.

 2. My Best Bite:

Zoek en deel lekkere gerechten in Nederland. Deze app is ontwikkeld voor het  aanbevelen en delen van gerechten bij restaurants. Het nieuwe Nederlandse initiatief My Best Bite doet een poging met een nieuwe dienst die volledig om een app draait. De bedoeling is dat je dadelijk precies weet bij welk restaurant je naar binnen moet stappen voor die goddelijke spareribs.

Centraal in de navigatiebalk van My Best Bite bevindt zich een grote knop waarmee je zelf een nieuw gerecht aan kan dragen voor de andere gebruikers. De eerste stap die je zet, is de juiste eetgelegenheid kiezen uit de lijst met locaties in de buurt. Als je restaurant nog niet op de kaart staat, kan je zelf een locatie toevoegen. Daarna geef je vier soorten informatie. Je uploadt een foto, geeft het gerecht een naam, een omschrijving en steekwoorden waarop hij goed doorzoekbaar is voor anderen. Dan is je aanrader al voor anderen te zien. Gerechten zoeken kan in twee tabbladen die qua functie wel erg dicht bij elkaar in de buurt komen. In Zoeken en Verken heb je allebei de mogelijkheid aanraders in je buurt op een kaart of in een lijst te zien. Die lijstweergave wordt logischerwijs gesorteerd op afstand. Het enige verschil tussen Zoeken en Verken, is dat je in eerstgenoemde de mogelijkheid hebt een steekwoord in te voeren voor een type natuurlijk makkelijk op één pagina gekund. Dan was er misschien ook ruimte voor een pagina met de laatste activiteit van je account, zoals de laatste reacties die op je aanbevelingen zijn geschreven. Op de profielpagina in de app kan je wel een overzicht van door jouw geplaatste bites vinden. Ook zie je er welke gerechten je op je menu hebt gezet. My Best Bite kan wel eens heel leuk en handig worden als het goed begint te lopen. De kosten van de applicatie zullen niemand in de weg staan: gratis te downloaden.

3.  BeethovenApp:

Altijd je locatie versturen voor een veilig gevoel. Deze app is een geheel nieuw Nederlands initiatief waarmee je met een veilig gevoel over straat kan met de iPhone. Dankzij de BeethovenApp op de iPhone (of Android of BlackBerry), geeft je telefoon in een vaste tijdsinterval de laatste locatie van je telefoon door. Via een website kan iemand aan de andere van de lijn een oogje in het zeil houden en ziet diegene precies waar je bent. De dienst is de eerste veertien dagen gratis te proberen, daarna hangt er een fiks prijskaartje aan vast.

Het beginpunt van de dienst is de iPhone-app, waarin je je kan registeren door vanuit de app een code te versturen per SMS. Daarna wordt de applicatie geactiveerd en kom je terecht in een wit scherm, met daarin enkel een timer die laat zien wanneer je volgende locatie wordt doorgegeven. Dit kan je handmatig wijzigen in de instellingen. Je hebt daarbij de keuze tussen een interval van één minuut tot elke dag. Ook kan je aangeven hoeveel alarmmeldingen mogen worden overgeslagen als iemand zich continu op dezelfde locatie bevindt. Door de onderkant van de app naar boven te vegen, kom je op een volgende pagina met een groot uitroepteken in beeld. Dat is de alarmmelding en als je die uitzendt, krijg de persoon die de website heeft openstaan, meteen een melding in beeld dat er iets aan de hand is. Bij elke (alarm)melding vanaf je iPhone komen automatisch gegevens over je locatie en batterijstatus mee. Vanuit de website, kan je verdere notificaties invoeren. Zo kan je aangeven dat je automatisch een sms, e-mail of telefoontje wilt krijgen als de mobiele telefoon-gebruiker aangeeft in gevaar te zijn. Omdat de BeethovenApp de locatie per interval verstuurt, hoeven de locatiegegevens van de dienst niet steeds te worden geraadpleegd. Daardoor gaat de app nog relatief zuinig met je batterij om.  Je hoeft de toepassing ook niet open te laten staan om je locatie door te spelen. We merkten dat de bepaling bijzonder nauwkeurig is. De app weet meteen ons exacte adres en lijkt ook op Google Maps op de website spot-on de juiste locatie te vinden. Als je wilt, kan een alarmmelding ook verbonden worden aan een direct spoedtelefoontje aan de Securitas-alarmcentrale.

Helaas komt het gevoel van veiligheid wel tegen een forse prijs. Na de proefperiode van twee weken, betaal je minstens 5,25 euro per maand voor de dienst. Dat is nog exclusief de alarmmelding naar Securitas: voor dat pakket leg je 12,95 euro per maand neer. Het duurste pakket heeft geen koppeling met de alarmcentrale, maar geeft je wel een persoonlijk assistent en kost daarmee maar liefst 53 euro per maand. De prijzen zorgen ervoor dat de dienst alleen nog aantrekkelijk is voor personen waarvan je écht de locatie in de gaten moet of wilt houden omdat er wat (ernstigs) met diegene kan gebeuren. Ieder ander kan zich afvragen of even snel je locatie versturen via WhatsApp niet net zo handig is. Downloaden is gratis.

4. Time2Makeup

Deze app controleert of cosmetica proefdiervrij geproduceerd is. De app is gelanceerd op Wereldproefdierendag, een dag waarop wordt stilgestaan bij het lot van miljoenen proefdieren wereldwijd. De timing van de nieuwe app Time2Makeup is daarom slim gekozen. Deze app controleert of cosmetica getest is op dieren. Je installeert de app, richt je camera op de streepjescode op de verpakking en de app geeft meteen aan of je goed zit. Zo kun je direct in de winkel kijken of een product is gemaakt zonder de onvrijwillige medewerking van proefdieren. In de app kun je ook bladeren door merken die in de Cosmeticagids staan.

Op het oog een erg positieve app, maar toch heb ik er een kanttekening bij.
Bij het testen van de app op wat spullen uit onze badkamerkast bleek dat de meeste producten die wij  scanden  proefdiervrij zijn geproduceerd. Bepaalde grote internationale merken staan nog niet in de lijst staan. Het gaat de stichting Proefdiervrij er niet om bepaalde merken zwart te maken, maar om te benadrukken welke merken wél goed zijn. Zo gaat er een rood vlaggetje op bij Wella haarspray, Revlon nagellak en John Frieda shampoo. Je krijgt dan de melding dat het betreffende merk nog niet in de cosmeticagids staat. Het kan dus best zijn dat het om een diervriendelijk geproduceerd product gaat, alleen heeft de fabrikant nog niet de moeite genomen om zich bij Stichting Proefdiervrij aan te melden. Bij internationale merken is die kans vrij groot. Handig maar ook beperkt dus, deze cosmeticascanner. Als je goed wilt zitten, koop je gewoon cosmetica en make-up van The Body Shop,  en van het huismerk van Etos, DA, De Tuinen, Kruidvat en andere grote ketens, want die produceren allemaal proefdiervrij. Zelfs Euroshopper valt geen proefdieren lastig. Downloaden = gratis

5. KPN MB Meter app

Deze app voor de iPhone controleert dataverbruik, ook van andere telecomproviders. Mobieletelefoonabonnementen zijn duurder geworden en de datalimieten fors strenger. Dat geldt voor alle telecomproviders. KPN is als eerste van de providers met een aparte applicatie gekomen die het mobiele dataverbruik per maand aan de gebruiker laat zien. Behalve het dataverbruik via 3G of GPRS, wordt ook het aantal MB’s op Wi-Fi verbindingen getoond. Een handige optie is dat gebruikers een waarschuwing voor een daglimiet of een maandlimiet kunnen instellen, die vervolgens als pushberichten worden getoond.

De applicatie is ook handig als je geen gebruik maakt van het KPN-netwerk. KPN MB Meter meet het dataverbruik op je iPhone zelf en niet het verbruik dat bij de zendmasten van de telecomprovider doorkomt; handig om je accu enigszins te sparen. Het dataverbruik wordt steeds berekent als de telefoon van zendmast wisselt of als je de app zelf opent. In die metingen kunnen overigens minimale verschillen zitten, dekt KPN zich op voorhand in. Hierdoor kan in sommige gevallen een waarschuwing te laat komen: als je een tijd lang op dezelfde locatie zit en dus niet van zendmast wisselt, geeft de applicatie de nieuwe verbruikscijfers nog niet door en kun je de waarschuwing pas krijgen als de limiet is overschreden.

Door de app regelmatig te openen, houd je een beter overzicht op het dataverbruik. De applicatie is onderverdeeld in de secties Verbruik en Geschiedenis. De eerste toont de actuele cijfers. Onder het tweede tabblad kun je het verbruik van de laatste dagen en maanden zien. Met name de functie om dataverbruik per dag te bekijken is welkom: zo zie je precies onder welke omstandigheden je veel data hebt verstookt. Onder het derde tabblad Instellingen, kun je zelf aangeven wat je datalimiet is. Ook is er de optie extra waarschuwingen in te stellen. Belangrijk om te weten: KPN MB Meter berekent het verbruik per kalendermaand, terwijl de rekening van je provider over een andere periode kan lopen. Daardoor kun je dus alsnog je bundel overschrijden, terwijl het in de app anders lijkt. Ook moet je de app opnieuw opstarten nadat je iPhone uit heeft gestaan; als de applicatie niet op de achtergrond draait, registreert hij het dataverkeer namelijk niet. Dat is overigens ook het geval bij vergelijkbare apps van andere ontwikkelaars, zoals DataMan ProAir Meter en Download Meter.

Meer app tips van het Cureka-team lezen? Kijk dan eens hier:
Apps : Top 5 Cureka! maart/april
Apps: Februari Top 5 van Cureka!
Apps : De januari top vijf App van Cureka!
Apps: De december top vijf van Cureka!


Delen

1 comment on “Apps : Top 5 Cureka! mei

  1. Pingback: Hi-RE’s Keek op de week – HRM Weekoverzicht week 19 | HI-RE Social Medium

Comments are closed.