Sociaal jezelf zijn

      1 reactie op Sociaal jezelf zijn
Delen

Authenticiteit, ook wel echtheid of eigenheid, is een populair en tegelijkertijd vrij lastig thema. Afgelopen week verscheen op nu.nl een artikel over onderzoek vanuit de Universiteit van Greenwich. Hier is aangetoond dat zelfexpressie een geluksfactor is in het privéleven, maar niet op het werk. Als een collega je vraagt hoe het met je gaat, is het schijnbaar beter te zeggen dat het “˜goed’ of “˜z’n gangetje’ gaat, dan dat je vertelt dat je de kat van de buurvrouw gisteren hebt aangereden. Op je werk de schijn ophouden is volgens de uitkomsten van dit onderzoek beter dan inzicht geven in je persoonlijke kommer en kwel.

Ik kan me hier enigszins in vinden. Zo had ik ooit een collega die letterlijk en figuurlijk een wandelende bron van negativiteit was. Het ging nooit goed met hem, hij had nooit ergens zin in en alles moest “˜hem weer overkomen’. Kotsmisselijk en bloedchagrijnig werd ik ervan. Maar ik heb dan ook moeite met pessimisten an sich. In mijn beleving schijnt altijd wel weer ergens de zon en zijn er momenten in het leven dat je gewoon even moet doorbijten. Dus de schijn ophouden? Nee. Klagen mag best, even, als je jezelf daarna maar weer herpakt en er het beste van probeert te maken. Hoe cliché ook: je zal immers zelf de slingers op moeten hangen.

 

Toch betekent mijn persoonlijke afkeur voor negativiteit niet dat ik vind dat desbetreffende oud-collega nooit meer negatief op het werk mag zijn. Sterker nog, ik ben groot voorstander van wat ik noem “˜sociaal jezelf zijn’! Sociaal jezelf zijn is in mijn optiek jezelf zijn op een manier die “˜fit’ met je omgeving. Zo is mijn eventueel toekomstige partner van harte welkom om zijn voeten op mijn salontafel te planten. Daarentegen zou ik grote moeite hebben met vuile sokken of gebruikte theezakjes door mijn hele stulpje:

Ik definieer sociaal jezelf zijn dus als jezelf zijn rekening houdend met de mensen in je omgeving. Voor mijn oud-collega betekende dit dat hij niet langer zijn persoonlijke negativiteit richting mij uitte. Na hem hier diverse malen op aangesproken ̶ en mijn irritaties geuit ̶ te hebben, beperkte hij zijn uitlatingen naar mij tot verhalen over één van zijn grootste hobby’s: paardrijden. Harstikke leuk voor hem, en een stuk prettiger voor mij: ik kan namelijk wel alle aandacht en geduld opbrengen voor anekdotes over iemands passies. Voor zijn “˜klagerij’ had hij al snel een andere bestemming gevonden: een onvrolijke metgezelle. Probleem opgelost: hij tevreden, ik tevreden, en allebei op onze eigen manier.

Authenticiteit

Waarom bestempel ik een thema als authenticiteit tot zowel populair als lastig? Ik kom hier graag in mijn volgende blog op terug. Naar verwachting laat deze wat langer op zich wachten omdat ik vanaf 27 april tot over mijn oren in de statistieken en de onderzoeksresultaten zit, jeej!

Experiment

Zoals ik in mijn laatste blog al even benoemde: mensen die geheel kosteloos een inspirerende en praktisch toepasbare trainingssessie over werkbeleving willen bijwonen, kunnen zich nog steeds aanmelden voor het experimentele deel van mijn onderzoek. Maar voor de pessimisten onder ons, opgepast: je beleeft je werk na deze trainingssessie gegarandeerd op een meer positieve manier! Dare to? Meld je hier aan vóór 1 mei 2012!

Meer lezen van Joyce van Randwijk en haar onderzoek naar werkbeleving? Lees dan ook eens:

Potentieel is potentieel
Onderzoek werkbeleving: Muteren we zo langzaam maar zeker tot Slangenmensen?
Werkbeleving : In your Facebook!
Goedemorgen, ik was je nieuwe collega!
Onderzoek: En de poedelprijs is voor…
Onderzoek: De aftrap… Een onderzoek naar werkbeleving


Delen

About Joyce van Randwijk

As a psychologist, I was urged to take a look into my own head. I discovered that maximising - getting the best out of PEOPLE, PLANET and PROFIT - really energises me.

I am thus interested in social, organisational, positive & environmental psychology.

I like TASTE! My Big Five For Life (the 5 things I really want to do at this time) are:

T o use my personal values, knowledge and experience in order to create an innovatory career test.

A ctively explore new places and experience new adventures.

S ee even more both strong and interesting personalities.

T ake off writing a fiction book about our environment.

E njoying the moment.

 

I am delighted to work at 'De Jonge Krijger' because here I explore oppurtunities to create study and career perspectives for our future generation. Also, I challenge people to discover what they really want to do.

Online

Twitter

LinkedIn

Website

1 comment on “Sociaal jezelf zijn

  1. Pingback: Hi-RE’s Keek op de week – HRM Weekoverzicht week 19 | HI-RE Social Medium

Comments are closed.