Onderzoek: En de poedelprijs is voor…

      Reacties uitgeschakeld voor Onderzoek: En de poedelprijs is voor…
Delen

Het Nederlandsch onderwijsstelsel loopt ook op vlak van de hedendaagse werkbeleving weer mijlenver achter. Waar overal om ons heen veranderingen plaatsvinden en branches hun best doen effectief in te spelen op “˜Het Nieuwe Werken‘ of “˜Het Normale Werken‘, kijkt ons onderwijsstelsel de spreekwoordelijke kat uit de boom.

Recentelijke HNW initiatieven:

“¢ Vereniging Eigen Huis mikt op een hypotheek voor flexwerkers (nu.nl).
“¢ Flexibel werken blijkt een heuse omzetboost voor het bedrijfsleven (nu.nl).
“¢ CDA en Groen Links willen recht op thuiswerken (nu.nl).

En dan het onderwijsstelsel

Deze week werd bekend dat binnen het onderwijs de deeltijd en duale studies zo langzamerhand van de menukaart verdwijnen (nu.nl). Huh? Maar dat zijn toch juist de onderwijsvormen die passen binnen de huidige ontwikkelingen van deeltijdwerken, thuis- en/of flexibel werken, en een leven lang leren/ontwikkelen?

Volgens het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI), is er minder vraag naar deeltijdstudies in verband met de toename in kosten voor studenten: langstudeerboetes, extra kosten voor een tweede studie, etc. Begrijpelijk… Onze kenniseconomie wordt niet bepaald gekoesterd door het huidige kabinet.

Voor mij persoonlijk betekent dit dat ik na vier jaar werken nu weer een jaar voltijd in de schoolbanken zit. Het bevalt mij prima; ik kan me volledig richten op mijn afstuderen en ik mag weer even gebruik maken van de geneugten van het studentenleven 🙂 Maar… Ik héb die mogelijkheid! Tuurlijk, ik heb het een jaartje niet zo breed. Maar met wat bijbaantjes, een aardige spaarrekening en behulpzame ouders, kan ik het me permitteren.
Wat als je echter één of twee koters hebt rondhollen die je dient te onderhouden? Wat als je een flinke hypotheek hebt? Wat als je na een aantal jaar salaris eigenlijk gewoon écht niet meer zonder dat salaris kan??
Mijn master -sociale en organisatiepsychologie aan de Universiteit Leiden- bestaat niet meer in deeltijd en/of duale vorm. Ik kwam daar vorig jaar achter toen ik mijzelf toegang tot de master had verworven: “Ja maar mevrouw Van Randwijk, wij hebben helemaal geen deeltijdmaster sociale en organisatiepsychologie meer!” “Wat nu? U kunt de voltijdmaster volgen of u kunt stoppen met de opleiding”. Zo dus… En zo zijn er veel meer masters, maar ook bachelors waarvan geen deeltijdvariant meer wordt aangeboden.

Slechte zaak! Het betekent dat mensen hun studie niet kunnen afmaken, of er niet eens aan kunnen beginnen. Kenniseconomie? Mijn geslonken derrií¨re (tja, er moest toch ergens op bezuinigd worden)!

Maar wat dan?

Feitelijk gezien kan de onderwijssector hier niet zo veel aan doen: ze worden gewoonweg wegbezuinigd. Maar… in plaats van in een slachtofferpositie achterover te hangen en af en toe een dagje maar helemaal niet te gaan werken en met z’n allen te verzamelen in de Jaarbeurs, kan men ook eens kijken hoe in te spelen op huidige ontwikkelingen. Zo oppert CNV Jongeren een apk voor werknemers in plaats van een ontslagvergoeding (nu.nl). Hé, dat lijkt wel werk voor de onderwijssector! Continue bijscholing of omscholing op kosten van de werkgever! En naar aanleiding van de jaarlijkse arbeidsmarktmogelijkhedentoets voor werknemers zou het wel handig zijn als die vormen van scholing in deeltijd worden aangeboden zodat de werknemer ook gewoon kan blijven werken. Vanuit dit oogpunt lijkt het haast wel een goed idee om ten behoeve van het behoud van de deeltijdstudie meer samen te gaan werken met het bedrijfsleven.

Onderwijs en bedrijfsleven, sluit uw handen ineen en red de deeltijdstudie!!

Want eerlijk, ik heb mijn werk niet zo prettig beleefd als gedurende de twee jaar dat ik er in deeltijd bij studeerde! De nieuwe inzichten vanuit mijn opleiding verrijkten mijn werk en mijn werkervaring verrijkte mijn studieresultaten.

 Onderzoek

Met mijn onderzoek naar werkbeleving hoop ik dit (en meer) verder te kunnen onderbouwen. Eén ding staat vast: nieuwe vormen van werken vragen om een nieuwe kijk op werken en werkbeleving (ook vanuit het onderwijs!). Ik draag hier graag mijn steentje aan bij! Doe je mee?

Voor mijn onderzoek naar werkbeleving ben ik nog op zoek naar:

Meld je hier aan!


Delen

About Joyce van Randwijk

As a psychologist, I was urged to take a look into my own head. I discovered that maximising - getting the best out of PEOPLE, PLANET and PROFIT - really energises me.

I am thus interested in social, organisational, positive & environmental psychology.

I like TASTE! My Big Five For Life (the 5 things I really want to do at this time) are:

T o use my personal values, knowledge and experience in order to create an innovatory career test.

A ctively explore new places and experience new adventures.

S ee even more both strong and interesting personalities.

T ake off writing a fiction book about our environment.

E njoying the moment.

 

I am delighted to work at 'De Jonge Krijger' because here I explore oppurtunities to create study and career perspectives for our future generation. Also, I challenge people to discover what they really want to do.

Online

Twitter

LinkedIn

Website