Onderzoek: Respondenten gevraagd voor onderzoek naar positie van 45+ op de arbeidsmarkt

Delen

“Is een 45+er een oudere medewerker? En zo ja…… geldt dan ook:

De oudere medewerker is arrogant, overschat zichzelf, is niet vitaal en niet flexibel. Bovenal zijn ze duur!”

Voor mijn onderzoek naar de positie van de 45+ op de Nederlandse arbeidsmarkt zoek ik werkgevers, directie, managers en leidinggevenden die hun mening over 45+ers in het algemeen en in hun bedrijf willen geven.
Het onderzoek loopt van 1 maart tot 1 mei 2012. Door een vragenlijst met 27 vragen te beantwoorden helpt u mij enorm in het onderzoek. Het kost ongeveer 7 minuten om de vragen door te nemen. Als dank ontvangt u het rapport van dit onderzoek. U kunt hiervoor bij de laatste vraag uw emailadres invullen. Zodra het rapport beschikbaar is stuur ik u het toe en houd ik u op de hoogte van verdere ontwikkelingen.
N
u we uw mening weten is het voor uw organisatie ook interessant hoe uw 45+ medewerkers er denken over hun (eigen) competenties en mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Via onderstaande link geeft u hen de gelegenheid om hun mening weer te geven. Indien u uw medewerkers deze kans geeft, maakt u mijn onderzoek niet alleen meer valide en betrouwbaarder, maar kan ik ook het rapport van dit gedeelte uit het onderzoek aan u sturen.

Doet u mee?

Vragenlijst werkgevers klik hier.

Vragenlijst 45+ medewerkers klik hier.


Delen

About Esmeralda de Vries

Esmeralda de Vries is arbeidsmarkt-watcher en organisatie-socioloog. Met een technische en HRM achtergrond heeft zij vanuit haar bureau E. de Vries Personeelsadviezen een methode ontwikkeld voor strategisch HRM en werkONDERNEMERschap: het AVAfit model. AVA staat voor Afstemming in de Vraag náár en de Afstemming ín werk. Fit staat voor de fits en schakels er tussen. Deze systematiek maakt het mogelijk om stap voor stap strategisch HRM doelgericht te gebruiken. AVAfit is toepasbaar op persoonlijk, HRM, organisatorisch en branche niveau.

Momenteel verricht zij - als buitenpromovenda aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit van Twente - onderzoek naar de omgevingsinvloeden op (nieuwe) arbeidsverhoudingen en een fit SHRM.

Als onderzoeker, blogger en spreker is haar kernwoord "nieuwsgierigheid". Niet alleen speurt zij naar ontwikkelingen op de Nederlandse arbeidsmarkt en vertaalt deze naar praktische acties op de werkvloer, maar laat zij anderen ook nieuwsgierig worden naar de mogelijkheden die deze veranderingen bieden. In zowel gastcolleges op hogeschool en universiteit als (key-note) spreker slaat zij tijdsbruggen tussen alumni & studenten, oud & jong, profit & non-profit, werkgever&werknemer.

Emeralda maakt gebruik van nieuwe mogelijkheden zoals social media. Je kunt haar volgen op Twitter, LinkedIn, Facebook en www.avafit.com .

1 comment on “Onderzoek: Respondenten gevraagd voor onderzoek naar positie van 45+ op de arbeidsmarkt

  1. Harry van Geijn

    Goed initiatief!

    Want bedenk: als je met 23 gaat werken en tot je 67e door moet (mag), dan ben je met 45 pas halverwege je carrière. Of anders geredeneerd: binnenkort is meer dan de helft van de gehele werkende bevolking boven de 45. Dus die vreemde gewoonte om over 45 plussers in de derde persoon te spreken moet veranderen.

    Niet ZIJ zijn 45+, WIJ zijn straks 45+

    Harry (53)

Comments are closed.