Vernieuwing Nationale VacatureBank is een verslechtering?!

      Reacties uitgeschakeld voor Vernieuwing Nationale VacatureBank is een verslechtering?!
Delen

Binnen een week na het redesign van de Nationale VacatureBank gaan bij mij, als publiceerder van vacatures op deze vacaturebank de alarmbellen rinkelen. Volgens het persbericht van Nationale VacatureBank is de gebruikersvriendelijkheid en de layout verbeterd. Ook voor werkgevers zijn er een aantal vernieuwingen. Zo is het voor de werkgevers makkelijker geworden om eerder bekeken cv’s te beheren en niet relevante resultaten te weren uit toekomstige zoekopdrachten.

Ondanks de mooie woorden in het persbericht zie ik op dit moment alleen nog de minpunten van dit redesign. De vindbaarheid van (in elk geval reeds geplaatste) vacatures is sterk verminderd, de flexibiliteit is sterk afgenomen en de huisstijl is sterk geminimaliseerd in zowel layout als in klikmogelijkheden. De gevolgen hiervan zijn nu al zichtbaar in onze website- en sollicitatiestatistieken.

Even een (kleine) greep uit mijn bevindingen van de afgelopen week:

  • Niet meer mogelijk om wijzigingen in functienaam aan te brengen (na 18.00 uur s ‘avonds) waardoor flexibiliteit is verminderd
  • Aantal functienamen bij bestaande vacatureplaatsingen zijn tijdens transitie teruggebracht in 2 willekeurige functienamen waardoor vindbaarheid vacatures is verminderd
  • Geen optie om op plaatsnaam of regio een vacature te plaatsen, locaties worden nu automatisch gegenereerd op basis van opgegeven postcode. De plaatsnamen van vertrouwelijke locaties worden nu getoond. (note: hieraan wordt inmiddels gewerkt, aldus Nationale Vacature Bank)
  • Volgorde van tekstvelden van reeds geplaatste vacatures zijn gewijzigd
  • Enkele tekstvelden zijn verdwenen
  • Kopteksten van tekstvelden zijn verdwenen
  • Huisstijl is letterlijk versmald en hierdoor minder herkenbaar als onze stijl
  • Specifieke doorklik-buttons uit onze huisstijl zijn verdwenen
  • Salarissen die eerder alleen al zoekcriterium werden gebruikt, worden nu zichtbaar bij de vacature getoond
  • Aantal jaren werkervaring zijn omgedraaid naar carrií¨reniveaus, ook dit was eerder alleen een zoekcriterium en is nu zichtbaar voor bezoekers

Alle voorbeelden op een rij is mijn verbazing groot dat werkgevers / intermediairs niet voorafgaand geí¯nformeerd zijn door Nationale VacatureBank over de gevolgen van het redesign. Ook verbaas ik mij dat ik weinig andere werkgevers / intermediairs hoor over deze situatie. Wie ervaart ook de nadelige gevolgen van de vernieuwing van Nationale VacatureBank?

Dit is een gastbijdrage van Nicol de Voor, Marketing Manager bij Netwerkt werving & selectie.

Zowel Faila van den Boon als Nicol de Voor leveren regelmatig gastbijdragen aan HI-RE. Zo schreven zij eerder al:


Delen