Vacaturebanken: voltooid verleden tijd?

Delen

De voortdurende laagconjunctuur die Nederland in zijn greep houdt, lijkt geen invloed te hebben op de groei van vacaturebanken. Niche jobboards en premium jobsites schieten als paddenstoelen uit de grond. “˜Old fashion’ vacaturebanken als Nationale Vacaturebank, Intermediair en Monsterboard ondergaan technische en cosmetische metamorfoses om de onderlinge strijd met elkaar aan te kunnen blijven gaan. Kosten noch moeite lijken te worden gespaard.

Met de hedendaagse krappe arbeidsmarkt, deze “˜wildgroei’ aan vacaturebanken en het toekomstperspectief van arbeidsmarktcommunicatie, ligt het voortbestaan van de traditionele vacaturebanken zwaar onder vuur.

Afname vacatures en budgetten

Het aantal vacatures neemt nog steeds af. In het laatste kwartaal van 2011 daalde het aantal met 14.000 vacatures ten opzichte van de laatste drie maanden in 2010, aldus het CBS.  Op de meeste hrm- en marketingbudgetten van werkgevers en intermediairs wordt stevig gekort.

Toename en veranderingen

Stijgende lijnen zien we terug bij referral recruitment en employer branding, zij winnen steeds meer terrein. Social media als Twitter, Facebook en LinkedIn zijn niet meer weg te denken uit de meeste arbeidsmarktcommunicatiestrategieí«n. Daarnaast plaatsen steeds meer Nederlanders hun “˜cv’ open en bloot op LinkedIn waarmee wij onze positie als actiefste land op dit social medium verder verankeren.
Het aantal werkzoekenden neemt toe. En procentueel gezien starten deze werkzoekenden steeds vaker hun zoektocht naar een nieuwe baan via de internet-zoekmachines. Last but not least ligt cloudrecruitment op de loer om, binnen de komende jaren, de markt flink op te schudden.

De verdwijning van het begrip “˜vacatures’

En dan zijn er nog de “˜vacatures’…. Filosoferend over de toekomst verwacht ik dat tegen het jaar 2025 het begrip “˜vacatures’ langzaam van de aardbodem verdwijnt. Het zal niet zo zijn dat er geen openstaande functies meer ontstaan maar deze zullen zo snel worden ingevuld dat het begrip “˜vacatures’ met dezelfde vaart uitsterft.

Hoe zie ik dat voor me? Employer branding heeft in de afgelopen periode al een flinke vlucht genomen en zal bij steeds meer werkgevers de waardering en aandacht krijgen die zij verdient. Het uitrollen van referral recruitment is slechts een logisch gevolg. Aan de andere kant vinden werknemers het steeds belangrijker om te werken bij een werkgever die echt bij hun persoonlijkheid en leefsituatie past. Naar mijn verwachting zullen binnen enkele decennia potentií«le medewerkers letterlijk in de wachtrij staan tot die geambieerde positie bij die felbegeerde werkgever vrijkomt.
Vooral grote werkgevers die in staat zijn om een brand te bouwen en een referral recruitment-programma succesvol vorm te geven, behalen hier winst en zullen openstaande posities in een oogwenk vervullen. Het begrip “˜vacature’ is dan minder prominent aanwezig en de inzet van vacaturebanken wordt geminimaliseerd.

Privé en zakelijk lopen steeds meer door elkaar heen lopen en netwerken is hét toverwoord. Social media is straks een algemeen begrip op álle werkniveaus. Daar waar persoon A tweet dat hij een nieuwe baan heeft, zal persoon B via LinkedIn direct zijn netwerk inzetten om de oude functie van persoon A over te nemen. Zo zijn openstaande posities al ingevuld voordat je het woord “˜vacature’ in de mond kon nemen.

Al met al een zorgwekkende visie voor mijzelf, als aanhanger van vacatureteksten, maar wel een ontwikkeling waar rekening mee gehouden moet worden.

Slagingskans vacaturebanken

Je hoeft geen expert te zijn om te zien dat de verhoudingen tussen afname en toenames in bovenstaande alinea’s geheel scheef gegroeid zijn. Tel mijn “˜glazen-bol-theorie’ van de verdwijning van vacatures hierbij op en al snel rijzen er een aantal vragen:
Wat is de slagingskans van nieuwe en bestaande vacaturebanken die veelal nog hoge tarieven vragen voor hun vacaturecredits, huisstijlen, topbanen en cv-databases? En wat is de toekomst van premium jobboards zoals Jobbird. Weliswaar is het publiceren van vacatures gratis, maar om jouw vacatures op te laten vallen tussen de tienduizenden vacatures is het vrijwel essentieel om (prijzige) extra exposure af te nemen, aldus het businessmodel van de vele premium jobboards.

Investeringen in vacaturecredits zijn voor de korte termijn. Investeringen in referall recruitment, netwerk en employer brand zijn de winnaars op de lange termijn.

Geruststellende woorden

Om jobboard-eigenaren gerust te stellen: ik beschik niet over een geen glazen bol of voorspellende gaven. Ik ben een tekstschrijver met een sterke eigen(wijze) visie over de arbeidsmarkt. Vanuit mijn interesse voor arbeidsmarktcommunicatie en (employer-) branding vaar ik graag mee op de golven van de grillige amc-oceaan. Maar als er ambitieuze jobboard-eigenaren zijn die mij als liefhebber van vacatureteksten, het tegendeel kunnen bewijzen, zwem ik even zo graag tegen de stroom in.

Meer lezen van Voor Tekst? Lees dan ook eens:

“˜Weet wie je zoekt, is tweerichtingsverkeer’
Het kopií«ren van vacatureteksten: “˜Inspireren of dupliceren, compliment of diefstal’
AMC: Een “˜gewaagd’ blog over clichés in arbeidsmarktcommunicatie
AMC: “˜De pot verwijt de ketel’
Employer brand en vacature-uitingen: pluk de vruchten


Delen

About Nicol Tadema - de Voor

Nicol Tadema – de Voor van VoorTekst schrijft op Hi-RE.nl over arbeidsmarktcommunicatie, geeft tips over het schrijven van vacatureteksten, maar ook over online recruitment en SEONaam: Nicol Tadema – de Voor

Beroep: Tekstschrijver, gespecialiseerd in het schrijven van vacatureteksten

Bedrijf: VoorTekst

 

Professioneel profiel van Nicol Tadema – de Voor

Recht door zee, eigenwijs, creatief, scherp, zonder omweg en met visie: Nicol Tadema – de Voor blogt, zoals zij zelf is. Veel blogs over vacatureteksten, het meest gebruikte middel in de arbeidsmarktcommunicatie, omdat daar gewoon veel over te vertellen is. Maar ook blogs over arbeidsmarktcommunicatie in het algemeen, online recruitment, SEO en gerelateerde events deelt Nicol hier op Hi-Re.

Na een marketingloopbaan van zo’n 10 jaar in de werving- en selectiebranche, bundelde Nicol in 2011 haar passie voor schrijven, kennis van arbeidsmarktcommunicatie en ondernemersdrift. Met als resultaat: Voor Tekst, het tekstbureau voor online (arbeidsmarkt-) communicatie. In 2013 is daar de service Voor Vacaturetekst aan toegevoegd, het gespecialiseerde tekstbureau voor vacatureteksten. Samen met haar team van tekstschrijvers schrijft Nicol tekst die doel treft.

Waar kun je  Nicol Tadema – de Voor online vinden?

Website Nicol - Voor Tekst E-mailadres Nicol Tadema – de VoorLinkedIn profiel Nicol Tadema – de Voor Nicol op FacebookNicol Tadema – de Voor op Google+Voor Vacaturetekst op TwitterVoorTekst op Twitter

Contactgegevens Nicol Tadema – de Voor

Mobiel +31 (0)6 11760846

E-mail: nicol@voortekst.nl

Meer artikelen van Nicol vind je hier...

4 comments on “Vacaturebanken: voltooid verleden tijd?

 1. Richard Gerestein

  Ha Nicol. Mooie visie die ik absoluut herken en omarm. Ik denk dat er voor ons nog een mooie markt ligt, mn bij de kleine en middelgrote organisaties, die niet zelf beschikken over een goed referaat programma of een recruitmentapparaat wat voor deze bedrijven de social media beheert. Bij grote organisaties staan vaak goed geoutilleerde afdelingen klaar met ervaren netwerk-recruiters en een door de hele organisatie verweven drive om met social media bezig te zijn. Bij kleinere organisaties ligt dat toch wel anders is onze ervaring. Daar zit voor ons ook nog steeds een flinke groei markt. Hoe dan ook, ik geloof in een mooie toekomst voor HR vakmensen die met hun tijd en technologie mee gaan en visie hebben voor de toekomst! Leuke blogs!

 2. Nicol de Voor

  Leuk Richard, bedankt voor jouw reactie. De toekomst voor HR vakmensen belooft inderdaad alleen maar uitdagender, innovatiever en veelzijdiger te worden. Kortom: een geweldige wereld om in werkzaam te zijn; een wereld die continue in beweging is!

 3. Gerard van den Top

  Beste Nicol,

  Ik onderschrijf volledig je artikel en ben ook van mening dat de vacaturebanken (in deze vorm) hun langste tijd hebben gehad. Het wordt tijd voor andere concepten waar transparanite, kwaliteit en lagere kosten een rol gaan spelen. Echte HR Profesionals kunnen organisatie uitstekend adviseren over de “nieuwe” mogelijkheden echter op de één of andere manier komt het niet van de grond en blijven we vast houden aan het oude. Met een zakenpartner zijn we een in onze ogen, baanbrekend, concept aan het uitwerken waar we naar verwachting eind 2012 de markt mee opgaan. Laat de rest maar blijven slapen 😉

 4. Wim

  Nicol wederom een sterk artikel. Dat het op gaat houden, is ook in mijn ogen een kwestie van tijd. Maar net als gedrukte (vacature) advertenties die nog steeds leven, wat ik echt niet begrijp, zal dit nog heel wat jaren gaan duren. De technologie gaat zo hard, de Iphone bestaat pas goed 5 jaar, dat zoeken/vinden in aanpassingen van anderen snel algemeen goed zal worden. Persoonlijk ben ik erg benieuwd waar de nieuwe solliciteren naar toe gaat? Email zal niet heel lang mee bestaan, maar hoe ga je over 5 jaar kenbaar maken dat je interesse hebt in die baan. Wat denk jij?

Comments are closed.