Maandagstelling: Welke gedeelte van het sollicitatiegesprek is bepalend?

      Reacties uitgeschakeld voor Maandagstelling: Welke gedeelte van het sollicitatiegesprek is bepalend?
Delen

Welk gedeelte van het sollicitatiegesprek is bepalend voor het aannemen van een kandidaat? Zijn het de eerste paar minuten? De pitch?De motivatie van de kandidaat? Zijn kennis?

Volgens een onderzoek van de universiteit van Texas zijn de eerste paar minuten van een sollicitatiegesprek doorslaggevend en heeft alles wat daarna gebeurt geen invloed meer op recruiters. In het onderzoek werden 135 interviews geanalyseerd en daaruit kwam dat het voor recruiters in de eerste paar minuten al duidelijk is of een kandidaat zal doorgaan of niet. In deze eerste minuten vormen recruiters voor zichzelf namelijk al een bepalend beeld van de geschiktheid van de kandidaat, zijn algemene kennis en een aantal persoonlijke kenmerken. Uit het onderzoek blijkt dat deze beeldvorming (in de eerste paar minuten) het eindresultaat het meest beí¯nvloedt en dat wat er in de rest van het interview gebeurde nog maar weinig invloed had.

De stelling van vandaag is dan ook: De eerste indruk is goud waard. Als de ‘pitch’ van de kandidaat niet goed is, gaat de kandidaat niet door.

 


Delen