Nieuw op gebied van Campus Recruitment: The student of Holland

Delen

Acht omgedraaide stoelen. Op die stoelen zitten de topwerkgevers uit de categorie management strategy consultants. Nu moet de student er alleen nog voor zorgen dat de recruiter van BCG, McKinsey, Accenture, Roland Berger, Deloitte, Bain & Company, Arthur D. Little of OC&C de knop indrukt.

Elke recruiter mag vijf studenten kiezen uit het aanbod van honderd. 60 procent gaat dus niet door naar de volgende ronde. Draaien meer recruiters, dan mag de student de werkgever kiezen waar zijn/haar voorkeur naar uit gaat. De pitch van 1 minuut moet dus echt briljant zijn. Ronde 2: The Battles… en als laatste ronde “˜the assessments’. De prijs is de felbegeerde titel van “˜Student of Holland 2012′ en natuurlijk die droombaan bij een van die werkgevers die jou maar al te graag willen hebben.

Hetzelfde concept geldt natuurlijk ook voor juristen, accountants, engineers,  ict’ers, etc.

Eindelijk een nieuw concept als het gaat om campus recruitment, maar eerlijk is eerlijk, helemaal nieuw is het niet. In Amerika zien we soortgelijke concepten, alleen zitten dan zes recruiters van één werkgever in een halve cirkel om een kandidaat. iPad in de hand en tegelijkertijd werken in het CV van de kandidaat (hiervoor wordt Cureka! gebruikt). Een pitch van vijf minuten inclusief enkele vragen van de recruiters. Elke recruiter geeft een “˜like’ of “˜dislike’ en op het einde van de dag, als veertig studenten zijn gepasseerd, is er meteen een ranking met de studenten met de hoogste voorkeur; het nieuwe recruiten.

Bij het nieuwe recruiten spelen mobile devices, zoals de iPad of de tablet, een centrale rol. Met realtime toegang tot CV’s en profielen (bijv. uit het recruitmentsysteem, LinkedIn of aangeleverde profielen op careerevents) heb je al je kandidaten plaats- en tijdonafhankelijk bij de hand. Meteen screenen, beoordelen en selecteren en vervolgacties inplannen. Bijzonder handig voor campus recruitment activiteiten om talent te spotten en direct te werven.  Volgens mij wordt het tijd voor nieuwe vormen van (campus)recruitment, anders ben ik bang dat alle careerevents er in 2022 er nog hetzelfde uitzien als in 2012 en 2002. En dat zou ik echt jammer vinden….

Geert-Jan Waasdorp, Co-founder Cureka! (www.cureka.nl)  en te volgen op @waasdorpigi

P.S. de student of Holland bestaat (nog) niet…


Delen

1 comment on “Nieuw op gebied van Campus Recruitment: The student of Holland

Comments are closed.