And now…..Something completly different!

Delen

Vaste bloglezers weten dat ik ook een zwak heb voor kruiden- en moestuinen. Zo verbind ik de weelderige groei van de “Oostindische Kers” met creatieve onderdelen uit een organisatie en zoek ik naar voordelen van hinderlijk zoemende bijen. Begin december werd voor de derde keer de jaarlijkse Beursvloer in Oosterhout georganiseerd. Zo’n Beursvloer staat in het teken van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en legt connecties tussen het bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen. Met gesloten beurs kunnen zij iets voor elkaar doen. Dit jaar heb ik aardperen uitgedeeld vanuit Ruilhandel Oosterhout. Het ‘geschenk” ging gepaard met de vraag of de ontvanger de helft van de oogst volgend jaar ook weer weg wilde geven. Op deze manier stimuleren we de zelfredzaamheid en het altruí¯sme bij mensen in barre tijden. Wat heeft dit nu te maken met AVAfit?

OK, ik weet het is misschien wat ver gezocht. Maar de titel van deze blog heet niet voor niets “And now…..Something completly different!” Met deze blog hoop ik u nieuwsgierig te maken naar de mogelijkheden van bepaalde trends in onze samenleving en arbeidsmarkt. Daarnaast zou ik in deze donkere dagen tijdens de crisis graag een klein lichtje van hoop en positiviteit ontsteken, zonder daar nu glitter en glamour voor te gebruiken. Het toverwoord in 2012 is “Zelfredzaamheid”. Wat biedt dat jou nu voor kansen?

Flexibel

In de vorige duoblog “Zelfredzaamheid: zelfstandig of alleen” kwam Hanneke de Frel – directeur basisschool – tot deze uitspraak. Op zich is dat niet zo bijzonder, want Hanneke is een bevlogen onderwijsmens en een warm persoon. Ik vond deze uitspraak opmerkelijk, omdat je bij zelfstandig eigenlijk meteen denkt aan alleen. Toch blijk je elkaar nodig te hebben om tot zelfstandigheid te komen. Een stap verder is zelfredzaamheid. Daarbij heb je al ontdekt dat om jezelf te bedruipen, je ook anderen nodig hebt. Neem de uitgedeelde aardpeer als voorbeeld. Om de eerste stap naar een moestuin te beginnen heb je zaad of stekjes nodig. Eén aardpeer levert je wel 100 aardperen op, maar je moet er wel eerst één hebben om mee te beginnen. Met andere woorden: je hebt elkaar nodig om te beginnen aan zelfredzaamheid.

En als het oogst van die ene aardappel bewaard blijft voor de consumptie en de aanplant voor volgend jaar, blijf je weer alleen. Pas wanneer je een gedeelte van de oogst (al is het maar één  aardpeer) doorgeeft aan een ander, dan pas zet je het principe van zelfredzaam worden door. Dit jaar een aardpeer, volgend jaar een framboos, want variatie en flexibiliteit zijn broodnodig!

Fit

Een tweede kans die je met zelfredzaamheid kan creí«ren is een veiligere woon- en leefomgeving. Uhhh!? Ja echt. Toen de Britse stad Todmorden moestuinen begon aan te leggen als onderdeel van het programma Incredible Edible had men geen idee dat het simpele innovatieve concept de stad een buitengewoon inspirerend en zelfvoorzienend model voor de toekomst zou maken. Want door het programma zijn relaties in de gemeenschap verbeterd en daalt de criminaliteit elk jaar steeds verder. De 70 grote kweekbedden in de stad leveren o.a. frambozen, abrikozen, appels, zwarte en rode bessen, aardbeien, bonen, erwten, kersen, munt, rozemarijn, tijm, venkel, aardappelen, boerenkool, wortelen, sla en uien. De lokale bewoners profiteren niet alleen van de oogst, maar zien ook liever een mooi onderhouden moestuin dan een berm die als vuilnisbak en hondentoilet wordt gebruikt.

Ook in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West is er sprake van een “moestuinentrend”, waar op verschillende plekken grasvelden tussen huizenblokken omgetoverd worden tot een gezamenlijke buurtmoestuin. Een plek in de wijk waar bewoners samen groenten en fruit verbouwen én elkaar ontmoeten. Het is mooi dat bewoners zelf vaak het initiatief nemen om hun buurt leefbaar te maken en op het idee komen om een moestuin aan te leggen met tomaten, courgettes of pompoenen. Het bestuur of de woningcorporatie helpen daarbij omdat zij ook zien dat een gezamenlijke moestuin mensen met verschillende culturele achtergronden samenbrengt en het educatief is voor jong en oud. In een moestuin kom je tot rust en je bent in de buitenlucht en in beweging. Kortom: dit mes snijdt aan wel 10 kanten!

Vitaal

Tenslotte wil ik zelfredzaamheid ook koppelen aan zelfbewustzijn. De kranten van 13 december 2011 meldden dat mensen met een lagere opleiding minder lang en minder gezond leven. Lager opgeleide mensen hebben minder te besteden en zijn vaker ziek dan hun beter opgeleide landgenoten. Doorgaans eten veel mensen te weinig fruit en groenten en te veel verzadigd vet en zout. Zou de invoering van de “vet”-tax daar nu een oplossing voor gaan bieden? Uit het promotieonderzoek van Wilma Waterlander is gebleken dat het goedkoper maken van groente en fruit leidt tot een substantií«le verhoging van groente- en fruitaankopen. Goede ideeí«n, maar kan je zelf in je tuintje niet 3 stoeptegels verwijderen en er eens wat groenten in gaan kweken? Je bent in beweging, bespaart geld en eet meer groenten. Je wordt er blij en gezond van. En jij niet alleen, want iedereen uit je omgeving profiteert mee. Je familie, vrienden, collega’s, je leidinggevenden en jouw sportteam.

Mijn voorstel

Voor 2012 zou ik voor willen stellen om moestuinen aan te leggen:

  1. Haal 4 of meer stoeptegels uit uw tuin(tje) en kweek er eens sla, andijvie, aardappels of aardpeer.
  2. Verwijder uw Bruidsluier van uw pergola of tuinschutting en plant een framboos- of braam.
  3. Haal de geraniums uit uw balkonbak en zet er bieslook, peterselie, basilicum en koriander in.
  4. Spit het braakliggend terrein bij uw bedrijf om en maak er een keurig onderhouden moestuin van.
  5. Maak aan de rand van het speelplein (van de school) een strook waar u aardbeien kweekt.
  6. Mobiliseer de buurtbewoners om bij het buurthuis een groentenplaats te creí«ren.
  7. Een beetje hulp bij uw oudere buren kan hen helpen in de start van een kleine moestuin en een leuke tijdsbesteding.
  8. etc.

Dus………….. Be AVAfit en leg een moestuin aan! Kleine moeite, groot plezier.

Meer lezen van Esmeralda de Vries? Esmeralda schreef ook:

Zelfredzaamheid: zelfstandig of alleen?
Jip en Janneke is Social Media Land
Gebruik je lach als communicatiemiddel!
HRM: Fit? Flexibel? Of Mobiel?
HRM: Leven heeft een ritme


Delen

About Esmeralda de Vries

Esmeralda de Vries is arbeidsmarkt-watcher en organisatie-socioloog. Met een technische en HRM achtergrond heeft zij vanuit haar bureau E. de Vries Personeelsadviezen een methode ontwikkeld voor strategisch HRM en werkONDERNEMERschap: het AVAfit model. AVA staat voor Afstemming in de Vraag náár en de Afstemming ín werk. Fit staat voor de fits en schakels er tussen. Deze systematiek maakt het mogelijk om stap voor stap strategisch HRM doelgericht te gebruiken. AVAfit is toepasbaar op persoonlijk, HRM, organisatorisch en branche niveau.

Momenteel verricht zij - als buitenpromovenda aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit van Twente - onderzoek naar de omgevingsinvloeden op (nieuwe) arbeidsverhoudingen en een fit SHRM.

Als onderzoeker, blogger en spreker is haar kernwoord "nieuwsgierigheid". Niet alleen speurt zij naar ontwikkelingen op de Nederlandse arbeidsmarkt en vertaalt deze naar praktische acties op de werkvloer, maar laat zij anderen ook nieuwsgierig worden naar de mogelijkheden die deze veranderingen bieden. In zowel gastcolleges op hogeschool en universiteit als (key-note) spreker slaat zij tijdsbruggen tussen alumni & studenten, oud & jong, profit & non-profit, werkgever&werknemer.

Emeralda maakt gebruik van nieuwe mogelijkheden zoals social media. Je kunt haar volgen op Twitter, LinkedIn, Facebook en www.avafit.com .

1 comment on “And now…..Something completly different!

  1. Pingback: Figuranten moeten lachen! | HI-RE Social Medium

Comments are closed.