ICT Recruiting Event – Recruiters krijgen het moeilijk

Delen

Vrouwen zijn de drijvende kracht achter technologische vernieuwingen…

want toen de man moest gaan afwassen kwam de vaatwasser op de markt, aldus Jacob Spoelstra, Standup Comedian tijdens het ICT recruiting event.

Maar als vrouwen echt de drijvende kracht zijn achter ICT waar zijn de vrouwen dan op de ICT arbeidsmarkt? Dat was één van de onderwerpen die op het genoemde event besproken werd. Bijna 90% van de ICT-ers zijn mannen terwijl er juist voordelen zijn om een afwisseling van mannen en vrouwen te hebben in een organisatie. Het is niet voor niets dat er zelfs vanuit de overheid aandacht besteed wordt voor het onderwerp diversiteit aan de top in organisaties. De voordelen van vrouwen in de ICT zijn het brengen van rust en balans, het feit dat zij meer gedaan krijgen van de business en hebben van sterkere softskills. Vooral laatstgenoemde kan van pas komen aangezien de sociale en empatische vaardigheden steeds meer gevraagd worden in het profiel van ICT-ers.

Recruiters krijgen het moeilijk

Ook werd weer een keer benadrukt dat ICT recruiters het moeilijk krijgen. De schaarste speelt hierbij nog steeds een rol. Opvallend is wel dat 8,9 % van de ICT-ers werkzoekend is en 72% latent werkzoekend. Dit betekent dat er 19,1 % van de ICT-ers niet werkzoekend is. Ligt er niet een mooie uitdaging om de 80,9 % van de ICT-ers te bereiken? Is het niet beter om het van de positieve kant te benaderen en te zien dat onze manier van werken verandert en wij niet meer kunnen wachten op binnenkomende sollicitaties, maar de focus moeten leggen op actief benaderen van potentií«le kandidaten?

Natuurlijk zie ik ook de moeilijkheid van het feit dat een grote groep ICT-ers, zo blijkt uit onderzoek van de Computable, binnen enkele jaren uitstroomt door vergrijzing en er een te kort is/komt aan instromende startende ICT-ers. Des te groter is de uitdaging om de goede mensen binnen te halen en te behouden voordat het “˜te laat is’.

Ik ben ervan overtuigd dat de sociale en empatische vaardigheden van een recruiter net zoals bij de ICT-er van cruciaal belang zijn om precies in te spelen op de persoon die voor je zit. Alleen vinkjes zetten of iemand aan de harde eisen voldoet werkt niet, ook bij de sollicitant gaat het mijn inziens om een gevoel dat iemand bij een organisatie heeft. Dat maakt mijn werk juist leuk en het geeft mij extra voldoening als een sollicitant uiteindelijk “˜ ja’ zegt op een aanbieding, niet (alleen) om de primaire arbeidsvoorwaarden, maar vooral omdat de sollicitant “˜de persoonlijke benadering’ in de gesprekken als positief heeft ervaren en ultiem dat deze persoon goed bij de organisatie past. Ik hoop dat ik komend jaar veel “˜ja’ ga horen op aanbiedingen en dat goede kandidaten de overstap maken naar Devoteam!

Dit is een gastbijdrage van Willemke Tolman is Recruitment Consultant bij Devoteam.

 

 

Meer lezen over het ICT Recruiting Event van Recruiters United? Lees dan ook de impressie van Nienke Tolboom: Evenementen: ICT Recruiting Event – een impressie van een ICT recruiter


Delen