Persbericht: Nieuw assessment belicht ook donkere kanten werknemer

      Reacties uitgeschakeld voor Persbericht: Nieuw assessment belicht ook donkere kanten werknemer
Delen

Hrd-adviesbureau GITP lanceert een nieuw soort assessment, waarbij niet alleen de donkere kanten van werknemers worden geanalyseerd, maar waarbij ook de werkgever wordt geanalyseerd. Volgens eigen zegge, spelen zij hiermee in op de veranderingen in de arbeidsmarkt.

Ondanks de huidige economische situatie is er een structurele verschuiving gaande van een werkgeversmarkt naar een werknemersmarkt. Dit vraagt volgens GITP om een dynamische manier van toetsen. Het beoordelen van de kandidaat én de organisatie, zorgt voor een goede match.  Pas dan is een arbeidsrelatie “˜toekomstproof’. Daarom wordt in het assessment nadrukkelijker gekeken naar de interactie tussen deelnemer en organisatie en naar de speelruimte en ontwikkelkansen die een organisatie biedt. Daarbij worden ook de overeenkomsten met de toekomstige manager en collega’s meegenomen.

Alexandra Lindner, senior adviseur bij GITP licht de reden van het nieuwe assessment toe:  “˜De krapte op de arbeidsmarkt is in sommige sectoren nu al aanwezig en wordt de komende jaren steeds nijpender. Daarom wordt het nóg belangrijker voor organisaties om hun werknemers zodanig in te zetten dat zij datgene doen wat het meest rendeert maar ook wat het beste bij hen past. Omdat veranderlijkheid inmiddels regel is in organisaties, is het bovendien relevant om te onderzoeken welke impulsen en accenten een werknemer kan geven aan zijn werk. Met andere woorden: in welke richting verwachten we dat iemand zich zal manifesteren en ontwikkelen? En past die richting bij de mogelijkheden werkgever biedt? Met deze nieuwe manier van meten krijgen we deze inzichten.

Diepergaande beoordeling

Zowel een analyse van de drijfveren als van de donkere kant van de persoonlijkheid zijn een belangrijke toevoeging aan het nieuwe assessment. Bij de aanname van werknemers wordt nu voornamelijk naar de positieve kanten van de persoonlijkheid gekeken. De negatieve kanten worden niet meegenomen, terwijl deze van grote invloed kunnen zijn op hoe iemand zijn functie invult. Lindner: “˜Het puur kijken naar positieve vaardigheden en eigenschappen is alsof je als bedrijf alleen kijkt naar de inkomsten, maar niet naar de uitgaven. De zogeheten donkere kant van een persoonlijkheid moet ook meegenomen worden om een compleet beeld te krijgen’.

Een analyse van de drijfveren geeft inzicht in wat iemand beweegt in zijn werk, waar hij warm voor loopt en dus hoe iemand zijn functie vormgeeft en kan toekomstig gedrag beter voorspellen.

Niet elk type functie vraagt om een dynamisch assessment. Met name in functies waarbij mensen het verschil maken en/of waar een hoog afbreukrisico is, is het van belang meerdere factoren mee te nemen. Voor functies waarin een groot deel van het werk gestandaardiseerd is voldoet het om de kwaliteiten van de kandidaat af te stemmen op de eisen van de functie.

Bron: Persbericht


Delen