Werkloosheid jongeren in Nederland het laagste van de EU

      Reacties uitgeschakeld voor Werkloosheid jongeren in Nederland het laagste van de EU
Delen

In het eerste kwartaal van 2011 was in de Europese Unie gemiddeld ruim één op de vijf jongeren (met een leeftijd tussen de 15 en 25 jaar) werkloos. In Nederland is dit beduidend minder. Met een jeugdwerkloosheidspercentage van 7,4 procent behoort Nederland, samen met Duitsland(8,3%) en Oostenrijk(9, 2%),tot de landen met de laagste jeugdwerkloosheid. Maar ook in landen als Denemarken, Malta en Slovenie lag de jeugdwerkloosheid ver onder het Europese gemiddelde.

Vooral in landen in het zuiden en oosten van de Europese Unie is er sprake van een hoge jeugdwerkloosheid. Landen als Spanje, Griekenland, Italie en Portugal kennen een jeugdwerkloosheidspercentage van meer dan 25%. Maar ook  Oost-Europese landen als Slowakije, Letland, Bulgarije, Litouwen, Hongarije en Polen doen voor dit percentage niet onder.

In West-Europa is Ierland het enige land met een jeugdwerkloosheidspercentage van meer dan 25%.

Jeugdwerkloosheid Nederland

De jeugdwerkloosheid in Nederland is al jaren erg laag en Nederland behoort dan ook al jaren tot landen met de laagste jeugdwerkloosheid van de Europese Unie. Onder invloed van de economische crisis nam ook in Nederland de jeugdwerkloosheid snel toe (eind 2008), maar sinds de tweede helft van 2010 neemt de jeugdwerkloosheid weer licht af. De daling van de werkloosheid onder jongeren was in Nederland iets sterker dan gemiddeld in Europa. Al was de Nederlandse daling wel te vergelijken met de daling van grote EU-lidstaten als Duitsland en Frankrijk.

De daling van de werkloosheid onder jongeren in het eerste kwartaal van 2011 is niet in alle Europese landen waar te nemen. In Spanje, Griekenland, Slowakije, Ierland en Bulgarije neemt de werkloosheid onder jongeren nog steeds toe. Sinds eind 2008 toen  in deze landen de jeugdwerkloosheid explosief groeide door de economische crisis, is er nog niet veel  veranderd en stijgt de werkloosheid onder jongeren nog steeds.

 

Bron: CBS

 


Delen