Onderzoek: Hoogopgeleiden zien meer kans op arbeidsmarkt…Toch?

Delen

Jobhoppen gaat dit jaar aanzienlijk toenemen omdat hoogopgeleiden meer kansen zien op de arbeidsmarkt dit jaar. Zij zien dit jaar meer kansen op de arbeidsmarkt dan in de voorgaande jaren. Dit constateert Intermediair op basis van een onderzoek onder 3.328 hoogopgeleiden.

Jobhoppen is zí²í²í² 2011

Uit het onderzoek blijkt dat een vijfde van de hoogopgeleiden denkt binnen een half jaar van werkgever te veranderen. Een derde denkt binnen nu en een jaar te veranderen van werkgever. De hoogopgeleiden zijn dan ook zeer positief over de arbeidsmarkt. Slechts 4 procent van de ondervraagden denkt dat de arbeidsmarkt het komende jaar verslechtert. Na jaren van pessimisme ten opzichte van de arbeidsmarkt is er nu weer een positief gevoel en overheerst ook het gevoel dat de werknemers het weer voor zeggen krijgen.

Toch is niet iedereen optimistisch over de huidige arbeidsmarkt. Vooral hoogopgeleide allochtonen zien niet alleen maar rozengeur en maneschijn op de arbeidsmarkt. 41 procent van de hoogopgeleide allochtonen beoordeelt de arbeidsmarkt als (zeer) ongunstig.

Hoogopgeleide autochtonen vs. Hoogopgeleide allochtonen

Niet alleen in hun kijk naar de arbeidsmarkt (ongunstige arbeidsmarkt) verschillen de hoogopgeleide allochtonen van de hoogopgeleide autochtonen (gunstige arbeidsmarkt). Ook is er een verschil tussen wat hoogopgeleide allochtonen belangrijk vinden in een nieuwe werkgever en wat hoogopgeleide autochtonen belangrijk vinden. Hoogopgeleide allochtonen vinden het belangrijk dat zij zich kunnen ontwikkelen. Eigen ontwikkeling is belangrijker dan bijvoorbeeld sfeer en een goede work-life balance (wat door hoogopgeleide autochtonen als belangrijk wordt ervaren).

Ook verschillen ze in verwachting ten aanzien van salaris; allochtonen verdienen op basis van hetzelfde aantal contracturen niet alleen minder, ze hebben ook bescheidener salarisverwachtingen dan autochtonen: 55% vindt een salaris van meer dan 45 duizend bruto passend bij een volgende functie, tegen 64% van de autochtonen.

Top-5 arbeidswensen

Allochtonen Autochtonen
1. goede doorgroeimogelijkheden (43%) afwisselend werk (41%)
2. een goede balans tussen werk en vrije tijd (36%) een goede balans tussen werk en vrije tijd (39%)
3. afwisselend werk (35%) goede doorgroeimogelijkheden (37%)
4. goede opleidingsmogelijkheden (34%) goede primaire arbeidsvoorwaarden (30%)
5. goede primaire arbeidsvoorwaarden (32%) aansprekende bedrijfscultuur (30%)

 

Bron: Intermediair


Delen

1 comment on “Onderzoek: Hoogopgeleiden zien meer kans op arbeidsmarkt…Toch?

 1. NumoQuest

  Aardig artikel en zeer informatief. Nu ben ik erg benieuwd hoe HR en management tegen dit gegeven aan zullen gaan kijken. Het fenomeen ‘de Jobhopper’. Ik ben hier bijzonder sceptisch. Hoe zullen HR en Recruitment hier tegen aan gaan kijken en mee om gaan?

  Stelt u zich eens voor, veel zzp-ers, uitstekende krachten, die onder de meest aangename verhaaltjes van Balkenende, Donner en ‘zachte massage’ van het UWV, tot het zzp-schap te roepen. Alle voordelen werden hen voorgespiegeld, de belastingsdienst? Makkelijker kunnen we het u niet maken. Middenstands diploma? Ben je toch mal zeg. De KvK helpt u hierbij. Kom, wij moeten met zijn allen jobhoppen.

  Balkenende, Bos, Donner Wellink, zij die gezamenlijk verantwoordelijk mogen worden gehouden voor een economisch verlies van 80 – 120 miljard, ‘die natuurlijk niet op het betreffende kabinet kon worden afgewenteld,’ maar op kosten van de belasting betaler en natuurlijk niet te vergeten die dan ook nog klant is van de falende banken en inhalig graaiende ‘bankiers’.

  Bij die zzp-ers begint langzaam maar zeker het besef door te dringen dat die prachtige groene weiden helemaal zo groen niet blijkt te zijn. Tel hier dan ook even bij op dat gewoonweg niet iedere zzp-er voor het ondernemerschap is geboren. Is dit laatste het geval dan bent u gewoon ‘Screwed’. Recruiters en HR zitten helemaal niet te wachten op die zzp-ers die gewoon weer naar een vaste baan zoeken. Want, gespeend van elke vorm van realiteit, die realiteit is dat menig recruiter en HR specialist, een goed talent terzijde schuiven omdat die zzp-er ‘zeke binnen drie maanden weer zal zijn vertrokken’, ‘die zal zijn vertrokken zodra de economie weer aan trekt’, ‘te duur’.

  Nu zie ik in gedachte menig HR specialist en recruiter in de verweer stand schieten. Nee, natuurlijk houden wij ons niet bezig met dergelijk verfoeilijks. Laat ik u zeggen dat de geluiden die mij alleen al bereiken van die zzp-ers en goede specialisten van boven de 45 die boekdelen spreken.

  Ik ga niet heel recruitmentland over één kam scheren maar ik kan u wel verzekeren dat er verschrikkelijk veel kaf onder het koren blijkt te zitten. Maar, ik wil graag voor realist worden aangezien en niet voor pessimist. Mijn oprechte belangstelling gaat eigenlijk uit naar hoe HR en recruitment nu staan, met de huidige tekorten en de nog verder toenemende tekorten, tegenover de zzp-er en die oudere specialist.

  Namelijk net die groep die we met zijn allen erg hart nodig hebben de boel solide en gesmeerd draaiende te houden ook al blijft men klaarblijkelijk zakelijk de koppen flink in het zand steken dat het anders blijkt.

  Ik ben benieuwd naar het onderzoek die schade door onwetendheid en bagatelliseren van dit inzicht eens naar voren haalt. Ik durf de stelling van het IMF van 2007 en 2009 met een gerust hart te onderschrijven. Heer Donner en Kamp, u berokkend met uw overdreven hang naar flexibilisering, en alles wat u de voorbije jaren heeft afgebroken, de Nederlandse economie voor aantoonbare miljarden schade toe. Namelijk miljarden door het gat wat nu naar voren aan het komen is in de zakelijke en productieve continuïteit.

  Balkenende, Bos, Wellink, Donner en bankiers hebben al puissant goed voor zichzelf gezorgd. Ik denk dat het niet meer dan redelijk is de zakenwereld de ogen te laten openen voor dit prangende probleem, dat alleen maar nijpender zal worden.

  Lang leven het ‘Talent management’?

Comments are closed.