HRM: “˜If mommy ain’t happy, no one is happy!’

      Reacties uitgeschakeld voor HRM: “˜If mommy ain’t happy, no one is happy!’
Delen

Expat Je gaat op vakantie en je neemt mee…badhandoeken, je slippers, zonnebrand en schoon ondergoed…Als je verhuist naar een ander land, komt er zoveel meer bij kijken. Als “˜partner van de expat’ laat je je carrií¨re achter, je familie, je comfort zone, je netwerk…

Wat denk jij dat jij (e/o je partner) nodig heeft om te kunnen aarden in bijvoorbeeld India, een land waar je de taal niet kent? Bij dit voorbeeld kun je ervan uitgaan dat alle zaken als housing, scholen, verzekeringen en visa goed geregeld zijn.

HRM Expat kennissessie

Dit is de vraag die wij op 19 mei jongstleden gesteld hebben aan de HR managers van Layar, NS, Ebuddy, Accenture, IBM, PwC, Design Bridge, TomTom, LG Electronics en de recruiters Gordon Lokenberg (nu Dolby Digital) en Niels Jordens van Careers in Holland, tijdens de HRM Expat kennissessie.

Daar kwamen mooie dingen uit die ongetwijfeld ook voor jou gelden. Denk er maar eens over na. Nee…het zou te gemakkelijk zijn om je te vertellen wat de uitkomsten waren. Denk er zelfs eens over na als jij als HR manager in een Internationale omgeving werkzaam bent.

In deze sessie hebben we stilgestaan wat een verhuizing met de “˜partner van’ doet, maar ook met de relatie. Heel veel bedrijven staan nog niet stil bij het feit dat de partner –spouse – een belangrijke rol speelt in het laten slagen van de uitzending. Dit bij zowel de bedrijven die Nederlanders naar het buitenland sturen, maar ook de bedrijven die kennismigranten naar Nederland halen.

Investering

Doe mij een plezier en tel je relocation en recruitment uitgaven bij elkaar op, tel daar nog eens bij op wat de inwerkkosten (door een collega) zijn en je hebt een totaal. Wat als je deze investering binnen een jaar weer kwijt bent? Best een aanslag op je HR budget en het rendement van het bedrijf..of niet? Ik zou er slapeloze nachten van hebben!

Harde factoren

Inmiddels weten we dat bedrijven de harde factoren als : Relocation, scholen voor de kinderen, visa en housing goed te organiseren. Maar inmiddels komen we er ook achter dat bedrijven geen idee hebben wat er nog te doen is, zodra de familie hun nieuwe woning betrekt. Voor zowel de expat als de partner! “˜If mommy ain’t happy, no one is happy’! Daar gaat je investering…dus ik zou zeggen, zorg ervoor dat de spouse iemand heeft die haar met raad en daad op een persoonlijke manier door de eerste begin maanden heen kan loodsen. De uitdaging van een uitzending begint pas na de verhuizing!

Expat ExpatBuddy

Ik zeg: Regel een ExpatBuddy, her temporary best friend! Iemand die in dezelfde taal spreekt als de spouse en die hetzelfde pad al bewandeld heeft. Ik zie daar een win-win situatie. De spouse heeft toegang tot een netwerk, iemand kan haar helpen een eigen carrií¨re op te starten en ze raakt snel vertrouwd met haar nieuwe omgeving. “˜So..mommy is happy and dad can do an excellent job!’

Voor onderstaande HR managers was het na de HRM Expat kennissessie helder wat er allemaal komt kijken na de verhuizing. Als je nieuwsgierig bent, bel gerust, doen we een kop koffie en geef ik je één op één uitleg over de uitdagingen waar expats mee geconfronteerd worden. En … ik ben uiteraard benieuwd naar je mening omtrent het ExpatBuddy concept..dus laat je stem horen! Ik deel graag en ik hoop jij ook!

Quotes HRM Expatsessie

Layar – Nanda Jaspers: ‘Het enthousiasme en overtuiging waarmee de HRM Expatsessie wordt gegeven kan indirect zorgen voor een betere landing van de expat. Dit zal  uiteindelijk zijn vruchten afwerpen. Bedankt, super initiatief! ‘

LGE – Madhulika Sharma: ‘Verhelderend, eye opener om stil te staan bij zaken die niet bij HR terecht komen, maar die er zeker zijn’

PwC – Mariska Slaats: ‘Enthusiastic, social and appreciating advice! De aandacht voor spouse en gezin is van groot  belang’

TomTom – Marjolein Hemker: ‘Interessante bijeenkomst die je weer even aan het denken zet over relocations en hoe daarmee om te gaan als organisatie’

Ebuddy – Marueen Chalon : ‘Je mag misschien denken dat je het als organisatie goed doet, deelname aan deze sessie kan zorgen voor nieuwe inzichten waar je als organisatie maar ook voor de expats je voordeel mee kan doen’

Ebuddy – Winny vd Sleet: ‘Deze sessie is nuttig, leerzaam en op een leuke, informele en interactieve manier gepresenteerd.’

Dit is een bijdrage van Lexia Emerenciana van XllentGuidance.com.

Meer weten over expats&spouses in Nederland? Lexia schreef ook:


Delen

About Lexia Emerenciana

Lexia – tante Lexi voor de kleintjes - is een dochter van een Antilliaanse vader en Nederlandse moeder. Lexia combineert graag haar passie, humor, charme, doelgerichtheid, inlevingsvermogen en nuchterheid om het bereiken waar ze voor staat. ( ;-) World Peace )

In 2008 werd ze gevraagd door een aantal Amerikaanse rijke dames om een lifestyle management buro op te zetten. Hieraan heeft ze gevolg gegeven en XllentGuidance was geboren. Uiteindelijke doelstelling van XllentGuidance: Bedrijven en particulieren assisteren op het gebied van ‘ het nieuwe werken 2.0 ’.

In 2011 lanceert ze haar nieuwe bedrijf en stiekem haar grootste passie, ExpatBuddy.nl! Na 7 maanden onderzocht te hebben waar Expats en met name hun partners tegenaan lopen, kwam ze erachter dat het bedrijfsleven een belangrijk deel over het hoofd ziet en geld als water overboord gooit. Er word geen aandacht besteed aan de partners van de expats die een essentiële stem hebben in het laten slagen van een uitzending. Aandacht = duurzaamheid!

Hier blogt ze dan ook via het mooie medium Hi-Re over. Het is tijd dat bedrijven wakker geschud worden en zien wat voor kansen ze laten liggen op het gebied van werknemers, aandacht en bedrijfs kapitaal. Vandaar dat ze naast bloggen, haar bedrijven en ondernemerstips geven op hogescholen, ook HRM Expatsessies organiseert om bewustwording te creëren op het onderwerp ‘ de uitdagingen van expats en gezinnen’.

Lexia levert spouse support vanuit de basis van de mens en onderscheid zich door oprechte persoonlijk aandacht te bieden aan de werknemers en hun entourage. Dit vanaf het moment dat het avontuur echt start: na de verhuizing / settling in periode. Lexia zorgt voor een veilige thuishaven, netwerk en nieuwe comfortzone. Goed voor de expat en goed voor het rendement van het bedrijf!

Lexia weetjes:

Lexia is in april 2010 uitgeroepen tot Aanstormend ondernemerstalent 2010, en volgens ondernemersblad Sprout en the Next Women ‘een vrouw die je echt moet leren kennen’.

Lexia’s achtergrond is zeer divers...rode draad: werken met mensen, organiseren en communiceren.

Naast het zorgen voor anderen, besteed ze ook aandacht aan zichzelf..dit dmv dansen, lachen, hardlopen, yoga, borrelen en uit eten gaan! Hierin overheerst haar Antilliaanse ik ;-).

 

Lexia is te vinden op :

W www.expatbuddy.nl

E lexia@expatbuddy.nl

C 06 480 43 285

Twitter: @xllentguidance