Persbericht: Vacaturebanken met vernieuwende businessmodellen succesvol dankzij OTYS technologie

      Reacties uitgeschakeld voor Persbericht: Vacaturebanken met vernieuwende businessmodellen succesvol dankzij OTYS technologie
Delen

Naast de bekende vacaturebanken als Monsterboard en de Nationale Vacaturebank worden er steeds vaker niche vacaturebanken opgericht met vernieuwende businessmodellen en nieuwe features. Een voorbeeld hiervan is het no-cure-no-paymodel van Maastalent. Dit soort niche vacaturebanken zijn succesvol, omdat ze gerichter kunnen inspelen op de specifieke wensen van werkzoekenden en opdrachtgevers en het zoeken naar vacatures of kandidaten laagdrempelig houden. OTYS Recruiting Technology ontwikkelt niche vacaturebanken op basis van de wensen en eisen van klanten die vertegenwoordigd zijn in een speciale adviesgroep. Door deze actieve samenwerking wordt technologische expertise van het bedrijf betaalbaar en bereikbaar voor alle klanten.

OTYS Recruiting Technology stelt dat niche vacaturebanken vele voordelen kennen, juist omdat hiermee specifieke doelgroepen aangetrokken kunnen worden. Deze vacaturebanken hebben vaker afwijkende businessmodellen. Zo laat nichespeler Maastalent bezoekers pas betalen zodra een plaatsing gerealiseerd is in plaats van voorafbetalen.

Meegaan met de arbeidsmarkt

Daar waar grote vacaturebanken veel tijd en geld investeren om nieuwe features op hun site te realiseren, stelt OTYS nieuwe features op een snelle en flexibele wijze beschikbaar aan al zijn klanten. Een van de nieuwste features is het vooropgezette betaalmodel, dat het bijvoorbeeld mogelijk maakt om te laten betalen voor het aanmaken van een ‘premium’ vacature of het toevoegen van een videoclip. De koppeling met betaalsysteem Ogone is hier voor geschikt. Vacaturebanken die op OTYS-technologie draaien, kiezen voor deze mogelijkheid, waarbij een servicedesk in principe overbodig is. Het businessmodel gaat er volledig vanuit dat de werkgever online zijn eigen vacatures inkoopt, zijn upsells koopt en zijn financií«n en statistieken bekijkt. Voor de vacaturebankhouder betekent snel operationeel zijn, gebruikersgemak, flexibiliteit en transparantie dat hij, in de huidige arbeidsmarkt die aantrekt, een concurrentievoordeel kan behalen.

Unieke werkwijze

Daarnaast organiseert OTYS adviesgroepen voor onder andere vacaturebankhouders. Het bedrijf komt maandelijks bijeen met zo’n focusgroep om de nieuwste features te bespreken en te horen welke updates vacaturebankhouders graag willen. De focusgroep bestaat uit een gemengd gezelschap van vacaturebankhouders uit verschillende sectoren, waaronder retail, automotive en financieel. De voordelen van deze manier van ontwikkelen zijn dat de klanten meedenken vanuit de gebruikerskant en het voor die klanten ook betekent dat ze direct profiteren van elke nieuwe ontwikkeling. Daarnaast zijn de vacaturebankmodellen eenvoudig op te schalen, zowel in functionaliteit als in volume. OTYS hoeft enkel de specifieke voorkeuren van de klant te configureren.

Jorrit Blok, algemeen directeur van OTYS Recruiting Technology: “˜Niche vacaturebanken kunnen veel opbrengen, zijn gemakkelijk op te starten en direct operationeel en laagdrempelig. Voorheen was voor de start van een online vacaturebank een grote investering nodig in de technologie, omdat een op maat gemaakt portaal moest worden ontworpen. Vervolgens kwam er geen enkele vacature of bezoeker op de site, want daarvoor moest eerst nog eens flink worden geí¯nvesteerd in een marketing- en sales-campagne. Nu is het opstarten van een vacaturebank vrij eenvoudig, dankzij onze kant- en-klaar-technologie.’

Als extra service verzorgt OTYS marketing- en sales-activiteiten, zoals het zoekmachine geoptimaliseerd aanbieden van vacatures, waardoor vacatures direct vindbaar zijn en meer verkeer naar de online vacaturebank wordt gegenereerd.

Retailbaan, Automotive VacaturebankBeschikbare Financials en NRCCarrií¨re zijn vacaturebanken die veelvuldig gebruik maken van de diensten van OTYS.


Delen