Anoniem solliciteren werkt niet – maar wat dan wel?

Delen

Anoniem solliciteren

Volgens dit bericht op InOverheid.nl is de gemeente Alphen gestopt met een experiment met anoniem solliciteren. Nu heb ik misschien ergens iets gemist, maar ik wist niet dat het nog bestond.

Met anoniem solliciteren zijn al heel wat experimenten uitgevoerd en ze zijn zonder uitzondering mislukt. Sinds 2008 hoor je er ook niet zoveel meer van – de gemeente Nijmegen was toen de laatste die nog een wanhopige poging deed om discriminatie bij sollicitaties op deze manier tegen te gaan. Laten we er daarom maar over ophouden.

Dat doet natuurlijk niets af aan het feit dat het achterliggende probleem gewoon nog steeds bestaat. Sommige groepen krijgen – door vooroordelen of andere niet of niet helemaal op de werkelijkheid gebaseerde ideeí«n – minder kans. Dat is een hardnekkig verschijnsel, zoals de FNVonlangs weer constateerde: bedrijven nemen nog steeds “˜blanke, gezonde mannen’ aan.

Discriminatie op de arbeidsmarkt

We doen in dit land heel erg ons best voor groepen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. En voor allemaal doen we wat anders. Tegen discriminatie van allochtonen bedenken we het anoniem solliciteren. Tegen de achterstelling van vrouwen bedenken we quota. Voor het aannemen van gehandicapten tuigen we een subsidiecircus op. Om ouderen (langer) aan het werk te houden, maken we werkgevers bang voor een toekomst met een krappe arbeidsmarkt.

En ondanks al die goede bedoelingen, initiatieven en stimuleringen nemen die vermaledijde werkgevers nog steeds alleen maar blanke, gezonde mannen aan. Vriendelijk vragen werkt dus niet. Misschien wordt het tijd voor wat anders.

Wat vind jij?

Als de wortels niet werken, wordt het tijd voor de stok. Voor straf. Voor een extra loonbelastingheffing op iedere aangenomen blanke, gezonde man. Of een verhoging van één van de werkgeverspremies. Wat denk je?

Andere artikelen van Annemarie:


Delen

About Annemarie Stel

Annemarie Stel is voorlichtingskundige en gedurende 22 jaar gepokt en gemazeld bij de Rijksoverheid, zowel bij ministeries als bij uitvoeringsorganisaties. Zij heeft een achtergrond in ICT en sinds 1992 in arbeidsmarktcommunicatie, als beleidsmedewerker, adviseur, coördinator en campagnemanager, als laatste van Werken bij het Rijk. Sinds 2007 adviseert ze onder de naam Wervingsvisie.nl organisaties over arbeidsmarktcommunicatie, employer branding en recruitment.

 

Wervingsvisie.nl helpt je bij het bedenken wat je nodig hebt, bij het goed formuleren van de vraag en de mogelijke oplossingen. Het ontwikkelen van een arbeidsmarkt- of employer-brandingstrategie is immers een flinke klus, waarbij je het hoofd moet bieden aan veel ontwikkelingen en onderscheid moet maken tussen ‘best practices’, ‘hypes’ en ‘trends’

 

Meer informatie? Kijk op www.wervingsvisie.nl.

4 comments on “Anoniem solliciteren werkt niet – maar wat dan wel?

  1. Pingback: Social Media: Sociale media als eerste levensbehoefte?!

  2. Pingback: AMC: Bannering is (ook) niet dood

  3. Jenny

    Goed idee, alleen laten we beginnen met korte stapje: eerst alle bijbaantjes, commissariaten enz. enz. van onze blanke, mannelijke bestuurders de wereld uit. Met dit goede voorbeeld meteen een quota instellen voor de vrouwelijke bestuurders. Als we dan zover zijn (binnen twee jaar moet dit toch mogelijk zijn??!!) dan een verdere doorvertaling naar verdere sollicitaties. Ik schat in dat met meer vrouwen aan de top en een betere verdeling van de inkomsten aan de top de discriminatie bij sollicitatiegesprekken dan ook minder is geworden. Ik vermoed ook dat deze mannetjes dan de moed hebben opgegeven en voortijdig gaan rentenieren van hun gelden die zij netjes hebben doorgesluisd naar bevriende bankiers enzo.
    Ondertussen wordt vergrijzing ook nijpender en wordt de discriminatie op leeftijd, geslacht, afkomst en opleiding ook wel weer minder.

    Ik houd mijzelf dagelijkse deze positieve boodschap voor. Er zijn zeker toch wel andere mensen (ook mannen …) die hierin geloven?

  4. Pingback: HRM: Flex in de zorg – of beter nadenken?

Comments are closed.