HRM: De partner van de expat heeft de meeste aandacht nodig …een rol voor HR?

Delen

Dit artikel is geschreven door gastblogger Lexia Emerenciana.

Op 8 sept 2010 besteedde HI-RE.nl aandacht aan ons persbericht: HR kan uittocht van expats voorkomen door in begeleiding te investeren. Een mooi bericht waarin tips worden gegeven hoe dit in een een bedrijf toe te passen.

Op 27 sept 2010 hebben we een oproep gedaan om onze HRM Expat sessie op 29 okt 2010 bij te wonen. De bedoeling was om ervaringen met collega’s te delen inclusief live verhalen te horen van de ervaringen van Expat spouses.

10 bedrijven hadden zich gemeld. Akzo Nobel, Stork, Flow Traders, IMC, Maxima Medisch centrum, Bugaboo, Canon Europe, Optiver, Multi MIT en RAVE-cruitment.

De film: Great Expatations die we lieten zien over Expats en Spouses in Amsterdam werd goed ontvangen. Maar de verhalen van de spouses “˜in real live’ waren de echte eye-openers. Een quote van de Engelse spouse Nicola McCall :

� I felt like I was disabled. You arrive and someone takes you aside and:

 1. Pins your arm behind your back ( getting things done is much more difficult than in hometown )
 2. Puts cotton wool in your ears ( can’t understand the language )
 3. Sticks a plaster over your mouth ( can’t speak the language )
 4. Takes your �suit’ jacket off and rips it ( career in tatters )
 5. Takes your purse/wallet away from you ( goodbye independence as a wage earner )
 6. You’re given the “˜cloak of invisibility’ ( no-one wants to help or understand your problems ) �

Klinkt erg extreem maar probeer je eens in de schoenen van een expat spouse te verplaatsen. Waar zou jij behoefte aan hebben als je huis en haard hebt achtergelaten om een nieuwe uitdaging aan te gaan? Dat je ervoor gekozen hebt, wilt niet zeggen dat dat dan geen problemen met zich mee brengt. De Nederlandse cultuur zit toch echt anders in elkaar.

Onderzoek

Op 11 januari 2011 lees ik op Nu.nl dat gedragswetenschapper Kim van Erp onderzoek heeft gedaan naar wat een uitzending naar het buitenland met zich mee brengt. In dit geval op relationeel gebied. (Kim is op de Rijksuniversiteit van Groningen op dit onderwerp gepromoveerd.) Want: �Of deze expats succesvol zijn in hun werk, hangt mede af van het welzijn van hun partners�. De uitkomst is een waarschuwing voor bedrijven om hier bij stil te staan. Van Erp geeft aan: �Bedrijven moeten ook de partner serieus begeleiden. Zo vergroten ze de effectiviteit van hun medewerker en verkleinen ze de kans dat de werknemer voortijdig met hangende pootjes op de stoep staat.�

De gemiddelde investering om een expat gezin naar Nld te halen ligt tussen € 25.000-€ 35.000. Als een gezin binnen 1 jaar weer vertrekt, betekent dit dat je de investering nogmaals moet doen. Zou zo maar een financiele strop kunnen betekenen. Advies is dan om:

 1. Een externe buddy/vertrouwens persoon in te schakelen die een brug kan zijn tussen de expat en de HR afdeling (expats klagen namelijk niet in het openbaar en al helemaal niet direct naar hun HR manager:  “˜ It’s a cultural thing “˜).
 2. Binnen het bedrijf iemand aan te stellen (via Arbo e/o brancheorganisatie) die een week per maand word vrijgemaakt om alle vragen, die niet HR gerelateerd zijn te beantwoorden maar ook de spouse begeleidt in haar/zijn zoektocht in een nieuw land. Per gezin voor een periode van 4-6 maanden. Advies: Geen HR medewerker! Niet omdat een HR medewerker geen goed werk levert, maar omdat de expat zich dan voor het blok gesteld voelt.

Optiver is een goed voorbeeld van een bedrijf die al jaren de belangen van expats vertegenwoordigd. Zij zijn in 2010 uitgeroepen tot expat werkgever van het jaar!

XllentGuidance geeft bedrijven adviezen hoe ze bepaalde stappen kunnen zetten om de vertrouwensband vanaf het eerste contact te verstevigen.

Advies 1: check de third parties waar je mee werkt na ieder “˜project’. Wat is er goed gegaan en wat niet. Zowel vanuit de beleving van de expats als van de third parties.

Advies 2: communiceer helder, wees aandachtig en verplaats je in hun situatie

Advies 3: doe eens iets spontaans! Organiseer, nodig uit en geef eens een welkomcadeau!

Als je bedrijf en je investering je lief is, raad ik aan om echt iets met deze informatie te doen.

HRM Expatsessie

In 2011 gaan we weer HRM Expat sessies organiseren! Als je interesse hebt, geef je dan nu op! De sessie kost een paar uur van je tijd, een kleine financiele bijdrage en levert je vele inzichten op! Daarbij krijg je bij deze sessie gratis advies! Je aanmelding kun je sturen naar hrmexpatsessie@xllentguidance.com tav Lexia Emerenciana.


Delen

4 comments on “HRM: De partner van de expat heeft de meeste aandacht nodig …een rol voor HR?

 1. Pingback: Tweets die vermelden HRM: De partner van de expat heeft de meeste aandacht nodig …een rol voor HR? | HI-RE Blog -- Topsy.com

 2. Rob van Elburg

  Goed stuk Lexia.

  Ik denk alleen dat de Expat van nu steeds meer de “Igor uit Wit Rusland” zal zijn, die hier komt programmeren voor EUR 2950,= bruto per maand, dan de “Shell/Philips” uitwisseling zoals we deze allemaal kennen.

  Aan deze goedkope arbeidskracht dan een integratiemodel van € 25.000-€ 35.000 koppelen zal voor heel veel organisaties dan een juist reden zijn om deze werving dan maar niet te doen.

  Aan ons dan om met allerlei programma’s te komen zodat bedrijven deze uitdaging wel aan gaan en nieuw aangetrokken medewerkers uit het buitenland zolang mogelijk op de job te doen laten zitten. Dit om het Return on Investment zo groot mogelijk te maken.

  Daarom zoeken wij een huis bij voor ze en betalen uit de W&S fee de eerste maand huur. Is men al van dat gedoe af! Zo zijn er nog tig voorbeelden te verzinnen die goed en goedkoop zijn en van positieve invloed op de functie verblijftijd. Een externe buddy is hierbij ook een geweldig initiatief!

  Succes!

 3. Marcotekloeze

  Goed artikel Lexia,

  Onderzoek bewijst maar weer eens dat bedrijven die expats inhuren behoefte hebben aan een “Excellent Guidance” om vroegtijdig afbreuk risico te beperken.

 4. Pingback: HRM: Het intellectuele kapitaal van een organisatie | HI-RE Blog

Comments are closed.