AMC: Geen gebrek aan aandacht voor ambtenaren

Delen

Nadat de Rijksoverheid een principebesluit heeft genomen over de nieuwe #arbeidsmarktcampagne, komen nu de vakbonden met het plan om het imago van de ambtenaar te gaan opkrikken. Dat is ook een wens van de ambtenaren zelf. Uit onderzoek van InOverheid.nl blijkt dat zij zich bewust zijn van hun negatieve imago, 90% van de respondenten vindt het beeld van ambtenaren in de media negatief en 12% vertelt in het openbaar liever niet dat hij of zij ambtenaar is.

Nu heb ik het zelf nooit iets gevonden om me voor te schamen, integendeel. En het lijkt me een uitstekend idee om op z’n minst een poging te doen om te laten zien wat het werk van ambtenaren nu precies inhoudt. Maar een beetje vreemd is het in dit geval wel.

Volgens de bonden bestaat er “een aversie tegen ambtenaren. Ze verdienen te veel, worden nooit ontslagen en voeren niets uit”. Dat er allerlei beelden bestaan, het zij zo. Het is een soort Nederlandse traditie om er dergelijke ideeí«n op na te houden en er zit vaak maar weinig overtuiging in. Behalve de “˜reaguurders’ van Geenstijl en het handjevol gefrustreerden dat de comments op de Telegraafsite volpent, weten de meeste Nederlanders namelijk heus wel dat ambtenaren gewoon hun werk doen en daardoor zorgen dat onze samenleving blijft functioneren.

Laat maar zien

Ik vind het dan ook nogal bizar dat de bonden nu van plan zijn om te gaan investeren in een “˜imagocampagne’ voor ambtenaren; ten eerste zijn imagocampagnes ontzettend 2009 en ten tweede heeft de overheid zelf al massa’s initiatieven om iets aan dat beeld te doen. Bij de nieuwe arbeidsmarktcampagne van de Rijksoverheid is het een uitdrukkelijke doelstelling om juist het werk te gaan laten zien. Wat denken de bonden daar aan te gaan toevoegen? Met een eigen verhaal komen over hoe mooi het werk van een ambtenaar is? Met wie als afzender? Met wat voor propositie?

Zonde van de tijd en het geld dat daarmee gemoeid is. Advies aan de bonden: als je geld beschikbaar hebt voor zo’n campagne, bied dan het EC-AMC, het A&O-fonds gemeenten, Academic Transfer of wie dan ook aan om ze te steunen. Want met het nieuwe kabinet en alle bezuinigingsplannen is het helemaal de vraag wat er straks aan geld voor campagnes overblijft. En als je als vakbond graag jezelf op de kaart wilt zetten omdat het ledental je zorgen baart, verzin daar dan maar iets anders voor.


Delen

1 comment on “AMC: Geen gebrek aan aandacht voor ambtenaren

  1. Pingback: Tweets die vermelden AMC: Geen gebrek aan aandacht voor ambtenaren | HI-RE Interim Blog -- Topsy.com

Comments are closed.