ZZP: Ik ben een ondernemer!

Delen

Afgelopen week is de ZZP Barometer over het derde kwartaal gepubliceerd. De ZZP Barometer is een onderzoeksmonitor voor, door en over ZZP’ers, freelancers en zelfstandig ondernemers die sinds het voorjaar van 2010 elke drie maanden wordt gepubliceerd door VictorMudi.com. Aan het landelijke onderzoek deden 1295 zelfstandigen mee.

Uit het onderzoek blijkt dat het afgelopen kwartaal het vertrouwen van deze zelfstandigen zowel in de Nederlanse economie als in de eigen onderneming is toegenomen en er is sprake van optimisme. Met name in de branche ICT, internet en techniek is het vertrouwen toegenomen.

ZZP’ers merken het, als één van de eersten, als de economische situatie verandert. ZZP “˜ers zijn hierdoor een graadmeter voor de ontwikkeling van de economie.

ZZP’ers: Ik ben een ondernemer, geen werknemer!

Uit het onderzoek blijkt ook dat ZZP’ers zich echte ondernemers voelen en niet behandeld willen worden als werknemers. ZZP’ers worden gedreven door creativiteit en passie. 50% van de ondervraagden oefent als zelfstandige een heel ander beroep uit dan zij in loondienst deden.

ZZP’ers hebben een helder doel voor ogen, beschikken over een duidelijke visie en ontwikkelen een strategie om hun doelen te halen en hun visie te staven. Ze zijn bereid om risico’s te nemen als ze een kans signaleren en bereid om bestaande zekerheden daarvoor op te geven. Het beeld dat ZZP’ers noodgedwongen zijn gaan ondernemen, wordt door dit onderzoek verworpen.

ZZP’ers kiezen bewust voor het ondernemen zonder personeel. Slechts 15,64% van de ZZP’ers gaf aan de ambitie te hebben om de onderneming te laten groeien naar een onderneming, die meerdere mensen in dienst heeft.

Negatieve ontwikkeling met betrekking tot tarieven

Met betrekking tot de tarieven signalereert de ZZP Barometer een negatieve ontwikkeling. Er is een daling in tarieven te constateren (ten opzichte van het vorige kwartaal). Ook het verschil tussen het gerealiseerde tarief en het tarief dat men redelijk acht, is verder toegenomen. Vorig kwartaal was dit verschil 7,15% en dit kwartaal is het verschil 12,95%. Maar ook ten opzichte van de tarieven, heerst er optimisme en verwacht men dat de tarieven zullen stijgen naar het niveau dat men redelijk acht. In het derde kwartaal ligt het redelijk bevonden tarief (€80,44)beduidend lager dan in het eerste (€89,96)en tweede kwartaal (€92,30)van dit jaar.

Voor meer informatie, cijfers en tabellen: de gehele ZZP Barometer is hier in zijn geheel te lezen.


Delen

1 comment on “ZZP: Ik ben een ondernemer!

  1. Pingback: Tweets die vermelden ZZP: Ik ben een ondernemer! | HI-RE Interim Blog -- Topsy.com

Comments are closed.