Recruitment: Cowboys en ambachten

Delen

Wat heerlijk om zo nu en dan zomaar een aanleiding in de schoot geworpen te krijgen om te mopperen. Zo ook nu, een artikel op MKB Recruitment over de komende “˜werving en selectie oorlog’. Eenvoudig gezegd: de arbeidsmarkt wordt weer krap en daardoor krijgen allerlei beunhazen, CV-schuivers, goudzoekers en ander tuig de kans om weer wat graantjes te gaan meepikken van een verstoorde werking van de arbeidsmarkt.

Onder de titel “˜De markt is gek’ heb ik hier ook al van alles over gezegd, o.a. als gevolg van een eigen ervaring. Maar blijkbaar is de markt ook gedurende de crisis gek gebleven en zal – als het artikel gelijk heeft en ik denk dat dat het geval is – alleen maar gekker worden.

Eigenlijk is het bizar dat we in dit land een praktijk in stand houden die voor alle betrokken partijen uiteindelijk nadelig is. Voor de klant omdat die maar moet afwachten of er daadwerkelijk kwaliteit geleverd wordt voor de vaak erg pittige prijs; voor het bureau omdat het onder druk staat en niet volgens goede normen kan werken; en voor de kandidaat die een soort handelswaar wordt. Aan de andere kant: blijkbaar willen we het zo. En misschien dat de voorspelde flexibilisering van de arbeidsmarkt uiteindelijk ertoe gaat leiden dat klanten zich in dit opzicht professioneel gaan opstellen. í‰n hun eigen zaakjes zo gaan regelen, dat de markt voor de “˜cowboys’ vanzelf opdroogt.

Het artikel eindigt met de uitspraak: Recruitment is een ambacht. Daar ben ik het niet mee eens. Tenzij “˜verkopen’ ook een ambacht is. Recruitment en verkopen zijn tot op zekere hoogte een kunstje en sommigen steken boven dat niveau uit. Dat zijn de top-verkopers en de top-recruiters. Natuurtalenten met een razend scherp inschattingsvermogen en de oprechte wil een ander een plezier te doen. Daar zijn er maar weinig van. Het grootste deel doet gewoon het kunstje – en dat vaak ook nog maar voor een paar jaar, dus heel goed kun je er niet worden. Niks mee mis; maar noem het geen ambacht.


Delen

1 comment on “Recruitment: Cowboys en ambachten

  1. Pingback: Tweets die vermelden Recruitment: Cowboys en ambachten | HI-RE Interim Blog -- Topsy.com

Comments are closed.