Sollicitatie: Een gouden koets voor uw loopbaan

Delen

Coaching is een term die voor veel verschillende begeleidingsvormen gebruikt wordt. Coach is het Engelse woord voor een wagen om mensen te transporteren van de ene naar de andere plaats. Het besturen van een koets werd coachin genoemd. “˜To coach’ is het vervoeren van een gewaardeerd of waardevol persoon van waar hij is naar waar hij wil zijn. Coaching is in wezen een niet te specificeren vorm van begeleiding.

Loopbaancoaching, of –begeleiding, is een belangrijk onderdeel van de dagelijkse werkzaamheden van veel HR-medewerkers. In verschillende vormen. Inhoudelijk, meer procesmatig, in een bestaande of toekomstige functie. Het sluit aan bij competentiemanagement, de ontwikkeling van medewerkers en kan goed worden ingezet binnen het mobiliteitsbeleid van een organisatie.

De mobiliteit van medewerkers is voor hun arbeidsmarktpositie essentieel. Als ze niet voldoende functioneren. Of wanneer zij hun baan kwijtraken, als gevolg van de vele reorganisaties die blijkbaar kenmerkend zijn voor deze tijd. Loopbaanbegeleiding start reeds in het werving- en selectietraject. Door duidelijkheid te verschaffen over de functie-eisen, taakinhoud en verantwoordelijkheden, met betrekking tot vakbekwaamheid, gedrag en persoonlijke kwaliteiten. Criteria zoals deze zijn vastgelegd in de  NVP Sollicitatiecode, waarmee zowel organisatie als sollicitant beter kunnen beoordelen in hoeverre vacature en profiel op elkaar aansluiten. En wanneer het gewenste schaap met vijf poten niet direct gevonden wordt, ook dan is loopbaanbegeleiding een prima middel om reeds in deze fase in te zetten.

Zodra de relatie werkgever – werknemer  tot stand is gekomen, blijft loopbaanbegeleiding van belang. Het vergroot de marktwaarde van medewerkers, wat ook werkgevers voordelen biedt: flexibiliteit om sneller in te kunnen spelen op veranderingen in de interne en externe omgeving. De koets om mensen van de ene naar de andere plaats te bewegen. Bij vertrek, onderweg, op een kruising en bij het naderen van de eindbestemming.

Loopbaanbegeleiding als onderdeel van een goed employabilitybeleid, is ook essentieel vanuit een oogpunt van goed werkgeverschap. Medewerkers zijn minder afhankelijk van hun werkgever en hebben ook bij ontslag meer mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Hetzelfde geldt voor re-integratie of herplaatsing.  Bovendien kan met de komst van de nieuwe kantonrechtersformule een ongunstige arbeidsmarktpositie van een werknemer tot een hogere ontslagvergoeding leiden.

Actieve begeleiding verhoogt niet alleen de interne marktwaarde van medewerkers, maar ook de externe. Soms leidt dat weer tot vertrek en mobiliteit van goede medewerkers. Dat nadeel weegt echter niet op tegen de voordelen van het verhogen van de marktwaarde bij ontslag, herplaatsing en re-integratie, en die van een goede interne doorstroom.

Organisaties en haar medewerkers zouden in alle fasen moeten coachen. En daarin hun maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten nemen. Zoals de politiek dat op de bekende derde dinsdag van september weer doet als de gouden koets van stal gaat.

(dit artikel is geschreven door Debby Wentink-Kolk, voorzitter Commissie NVP Sollicitatiecode en is eerder verschenen in het blad Personeelsbeleid)

Over de Sollicitatiecode:

De NVP Sollicitatiecode bevat basisregels die arbeidsorganisaties, bedrijfsleven en overheid, naar het oordeel van de NVP in acht behoren te nemen bij het werving- en selectieproces. De Commissie NVP Sollicitatiecode maakt zich sterk voor acceptatie en implementatie van deze Code. Ook neemt de Commissie publiekelijk standpunten in over onderwerpen op het gebied van werving en selectie, diesamenhangen met de Code. Kijk voor meer informatie over de NVP Sollicitatiecode en de Commissie op de website van de NVP.

Andere columns van de Commissie NVP Sollicitatiecode:


Delen

2 comments on “Sollicitatie: Een gouden koets voor uw loopbaan

  1. Pingback: Tweets die vermelden Sollicitatie: Een gouden koets voor uw loopbaan | HI-RE Interim Blog -- Topsy.com

  2. SOLLICIVIDEO.COM

    Sollicitatie is een vak en alle hulmpmidellen zijn daarom van belang. Zo ook sollicitatie video’s waarbij de kandidaat zich presenteert op de video. Sollicivideo.com biedt deze mogelijkheid.

Comments are closed.