Recruitment: Campus recruitment, nergens voor nodig

Delen

Geweldige post van de week op Recruitment Matters van Martijn. Hij gaat over campus recruitment. Daar heeft Martijn het helemaal mee gehad. Dat jonge spul en daar sta je dan als ouwe lul tegenover, ze kletsen maar wat in de ruimte en hebben een torenhoog ego. Nou ja, er zijn vele redenen om dit soort dingen vooral niet al te lang te doen; in mijn geval begon het me na een jaar of wat gewoon gigantisch de keel uit te hangen omdat het elke keer van hetzelfde laken een pak was.

Letterlijk in dit geval. Alle jongens komen opdraven in een donkergrijs kostuum van hun vader (kun je zien aan de net iets te brede schouders) en alle meisjes in hetzelfde soort mantelpakje (met een strakke rok tot boven de knie, uitstulpende dijen of kuiten als een sequoia geen bezwaar) – kortom, geen greintje fantasie of onderscheidend vermogen, laat staan smaak.

Dat je daar als gearriveerde recruiter niet meer tussen wilt zitten, kan ik me dus voorstellen (hoewel het misschien aardig is om zo héél nu en dan toch een kijkje te blijven nemen in het universitair of hogeschool-ecosysteem om te zien wat voor soorten er binnenkort in de echte wereld zullen gaan opduiken). Ik bedenk nu trouwens wel dat mijn beste ambassadeur bij EZ indertijd zo’n 35 jaar scheelde met de gemiddelde leeftijd van de studenten die hij voor zijn neus kreeg, wat hem er volstrekt niet van weerhield om razend populair te zijn. Misschien heeft het ook wel met instelling en zo te maken.

Van universiteit naar kleuterschool

Maar er speelt momenteel natuurlijk nog iets anders mee in de weerstand tegen campus recruitment. En dat heeft te maken met – hoe kan het ook anders – de economie. Wat moeten we momenteel nog met starters? Zelfs de Rijksoverheid geeft in de aanbesteding al aan dat de focus de komend jaren meer op “˜kandidaten met werkervaring’ zal komen te liggen. Dit in schrille tegenspraak tot uitingen van nog niet zo heel lang geleden dat er “˜jonge, kritische’ medewerkers bij moeten komen. Maar ik begrijp het allemaal wel. De tent moet blijven draaien en dat gaat nu eenmaal het beste met mensen die een beetje van de hoed en de rand weten.

Hierbij stel ik dan ook een alternatief voor. We laten het campus recruitment even voor wat het is en gaan programma’s ontwikkelen voor pre-school-recruitment. Voor 4- tot 6-jarigen. Ook leuk voor overjarige recruiters die weer even op zoek kunnen naar “˜het kind in zichzelf’. En over twintig jaar zal er toch wel weer behoefte zijn aan starters? Nou, tegen die tijd zijn deze jongens en meisjes er klaar voor.


Delen

About Annemarie Stel

Annemarie Stel is voorlichtingskundige en gedurende 22 jaar gepokt en gemazeld bij de Rijksoverheid, zowel bij ministeries als bij uitvoeringsorganisaties. Zij heeft een achtergrond in ICT en sinds 1992 in arbeidsmarktcommunicatie, als beleidsmedewerker, adviseur, coördinator en campagnemanager, als laatste van Werken bij het Rijk. Sinds 2007 adviseert ze onder de naam Wervingsvisie.nl organisaties over arbeidsmarktcommunicatie, employer branding en recruitment.

 

Wervingsvisie.nl helpt je bij het bedenken wat je nodig hebt, bij het goed formuleren van de vraag en de mogelijke oplossingen. Het ontwikkelen van een arbeidsmarkt- of employer-brandingstrategie is immers een flinke klus, waarbij je het hoofd moet bieden aan veel ontwikkelingen en onderscheid moet maken tussen ‘best practices’, ‘hypes’ en ‘trends’

 

Meer informatie? Kijk op www.wervingsvisie.nl.

1 comment on “Recruitment: Campus recruitment, nergens voor nodig

  1. Pingback: Tweets die vermelden Recruitment: Campus recruitment, nergens voor nodig | HI-RE Interim Blog -- Topsy.com

Comments are closed.