Arbeidsmarkt: Tweede editie Monitor Arbeidsmarkt

Delen

Vorige week werd de tweede editie van de Monitor Arbeidsmarkt gepubliceerd en door Minister Donner naar de Tweede Kamer gestuurd. In maart kwam de eerste editie uit. Met de Monitor informeert de Minister de Tweede Kamer over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

In de Arbeidsmonitor van maart werd voorzichtig de conclusie getrokken dat de crisis over het dieptepunt heen was maar dat er nog geen sprake was van een serieus herstel. Het beeld van een voorzichtig herstel zet zich door in het tweede kwartaal van 2010 volgens de Arbeidsmonitor over het tweede kwartaal. Was de werkloosheid in februari van dit jaar nog 5,8%, in juni is de werkloosheid gedaald tot 5,5%. De werkloosheid heeft vooral de jongeren, niet-westerse allochtonen en mannen geraakt. Zij zijn meer geraakt dan de ouderen, vrouwen en autochtonen maar zullen als de arbeidsmarkt weer aantrekt ook weer de eerste zijn die daar profijt van hebben. De werkloosheid daalt nu al vanaf maart.

Sectoren als de zakelijke dienstverlening, industrie, handel en bouw ondervonden de grootste negatieve gevolgen van de crisis. Vooral de uitzendbranche heeft een forse tik gekregen. De collectieve sector liet ondanks de crisis juist groei zien.

De Arbeidsmonitor behandelt in vier grote hoofdstukken de verschillende thema’s rond de arbeidsmarkt.

  • Hoofdstuk 1 gaat over werkgelegenheid en werkloosheid. Het laat de ontwikkeling zien van het 1e kwartaal van 2010 en van zover bekend het 2e kwartaal van 2010 ten opzichte van eerdere periodes. Ook kijkt men vooruit naar 2010-2011. Een voorspelling voor 2010-2011 op het gebied van economische groei/krimp, arbeidsdeelname, werkgelegenheid en werkloosheid.
  • Hoofdstuk 2 geeft een beeld van de maatregelen (19 in totaal), die genomen zijn om de gevolgen van de economische crisis tegen te gaan.
  • Hoofdstuk 3 behandelt het uitkeringenvraagstuk en laat het beeld zien van de recente ontwikkelingen met betrekking tot de verschillende uitkeringen (WW, Bijstand, WAO, WAZ, Wajong, WGA en IVA)
  • Hoofdstuk 4 heeft als titel “˜Aan het werk; bemiddeling en re-integratie’ en laat zien hoe werkzoekenden, met of zonder re-integratie ondersteuning hun weg vinden naar de arbeidsmarkt.
  • Hoofstuk 5 behandelt de kerngegegevens van de arbeidsmarkt.

De conclusie van de Arbeidsmonitor is dat het herstel doorzet maar dat het herstel omgeven is door grote onzekerheid. De grote vraag, die blijft spelen is of het herstel tijdig en krachtig genoeg zal blijken of dat het herstel om zal slaan in een terugval, met een tweede golf van werkloosheid als gevolg. De invloed van de recessie blijft zichtbaar op de arbeidsmarkt. Er zijn veel mensen op zoek naar werk en het blijft in de nabije toekomst een grote uitdaging om werk te vinden.Vooral voor degene die een grotere afstand tot de arbeidsmarkt hebben.

Wil je de gehele Monitor lezen, klik dan hier

Bron: Ministerie van SZW


Delen

1 comment on “Arbeidsmarkt: Tweede editie Monitor Arbeidsmarkt

  1. Pingback: Tweets die vermelden Arbeidsmarkt: Tweede editie Monitor Arbeidsmarkt | HI-RE Interim Blog -- Topsy.com

Comments are closed.