Aantal meldingen discriminatie neemt toe

Discriminiatie-campagne
Delen

Discriminiatie-campagne

In juni 2009 gaf Minister Ter Horst het startsein voor de landelijke campagne “˜Moet jij jezelf thuislaten als je naar buiten gaat?’. De campagne was gericht op het tegengaan van discriminatie. Er werd een website gelanceerd en een telefoonnummer bekendgemaakt, waar iedereen terecht kon voor hulp en advies als het ging om discriminatie of het melden ervan en om het duidelijk maken dat deze mogelijkheden, anno 2009, ook wettelijk geregeld zijn. Nederland is daarmee overigens het eerste Europese land dat deze mogelijkheden in de wet heeft geregeld.

Wat heeft een jaar campagne voeren ons gebracht?

Na een jaar campagne voeren, blijkt het aantal klachten over discriminatie in 2009 behoorlijk gestegen te zijn. Waren er in 2008 nog 4808 meldingen bij antidiscriminatiebureaus en meldpunten, in 2009 is het aantal met 1123 meer klachten gestegen tot 5931 volgens de jaarlijkse kerncijfers van Art.1. Art.1 is een organisatie, die zich inzet voor de bestrijding en het voorkomen van discriminatie .

Volgens deze organisatie is de stijging van het aantal klachten toe te schrijven aan de campagne.

Waar wordt over geklaagd?

De meeste klachten zijn ingediend over discriminatie van ras (2361) en leeftijd (797). Het aantal klachten over discriminatie wegens seksuele geaardheid steeg flink (van 236 naar 337) evenals de klachten over discriminatie met betrekking tot een handicap, chronische ziekte of uiterlijk.

Discriminatie op de werkvloer

In 2012 gevallen betrof het discriminatie op de arbeidsmarkt. De mensen die een klacht indienen, hebben vaak te maken gehad met een afwijzing na een sollicitatie. Meerdere onderzoeken, zoals ‘Liever Mark dan Mohammed’ (zie ons artikel: Recruiters benadelen Surinamers) hebben uitgewezen dat de arbeidsmarkt niet gespeend is van discriminatie.

Topje van de discriminatie-ijsberg

Volgens Art.1 is dit slechts het topje van de ijsberg. Mensen die te maken krijgen met discriminatie vergeten dit het liefst zo snel mogelijk en hebben het idee dat melden niet helpt of weten niet dat ze terecht kunnen met hun klacht en weten vaak ook niet waar ze terecht kunnen met hun klacht.

Reden te meer om misschien nog langer en intensiever campagne te voeren.


Delen

4 comments on “Aantal meldingen discriminatie neemt toe

 1. Pingback: Tweets die vermelden Discriminatie neemt toe | HI-RE Interim Blog -- Topsy.com

 2. Luc

  De kop dekt niet de lading kom ik na het lezen van het artikel achter. Dat het aantal klachten stijgt wil nog niet zeggen dat discriminatie toeneemt. Toch?
  Je zou het zelfs kunnen omkeren (alhoewel dat niet helemaal politiek correct zal klinken). Ik doe eens een gooi: Door het openstellen van een website en telefoonnummer blijkt discriminatie toe te nemen. Het doel van de campagne was om discriminatie tegen te gaan en je schrijft/trekt de conclusie dat deze juist is toegenomen…. Dus nog langer door gaan met de campagne nog hogere cijfers…!? ik zou zeggen: STOPPEN! De stekker er uit!
  Zichtbaar maken van impliceert niet automatisch een toenemen van.

 3. Natasja Jansen

  Beste Luc,

  Je hebt helemaal gelijk. Het aantal meldingen is toegenomen en dat wil inderdaad niet zeggen dat discriminatie is toegenomen. Het lijkt door de titel inderdaad alsof er door deze campagne meer discriminatie is gekomen. Ik heb dan ook de titel aangepast 🙂

 4. Saul

  Discriminatie heb je naar mijn mening zelf voor 85% in de hand. Ik denk dat een kleiner percentage ook daadwerkelijk discrimineert. Ik ben zelf van colombiaans afkomst maar heb mij in NL nooit als zodanig gedragen. Ik denk dat je discriminatie weert als je opgaat in de gebruiken/normen en waarden van waar je op dat moment verblijft. Mensen (zeker NL) houden over het algemeen niet van anders/bijzonder etc.

Comments are closed.